Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

digital 2022, vlastní náklad / death metal / Česko

To se tak dva kamarádi Petr „Pepe“ (kytara) a Marek (bicí), kteří před skoro třiceti lety zakládali BONE ORCHARD (kdo si ještě na tenhle pěkný doom metal zaznamenaný na albu „Moonwards“ vzpomene?), pokračovali v SEDATIVE a THE OLD FOUR, asi nudili, tak ve volných chvílích začali pro radost hrát starý dobrý death metal. Ve dvou se to pravda lépe táhne, ale ve třech ještě lépe, tak se přidal s druhou kytarou Rob (INGROWING nebo LOCOMOTIVE), ve čtyřech ještě o něco lépe, tak se přidal basák Pavel „Kebab“ (GUTALAX) a protože chyběl zpěvák, dostal lano Radek Popel, který aktuálně frontmanuje v BOHEMYST a za sebou má celou řadu angažmá. Parta zkušených harcovníků se pojmenovala TAEDIFER („nesoucí pochodeň“) a vrhla po hlavě do roku asi tak 1990. (úsměv) Tehdy to ve Švédsku vřelo v tyglíku, ve kterém se tavil kov smrti, v současné době se podobný materiál taví, kde se dá, na celém světě se k old school muzice hlásí zástupy kapel tvořených mladými i pokročilými muzikanty, v Česku nevyjímaje.

TAEDIFER zatím nahráli jen dva songy, ale jako představení kapely to stačí. Ono když se řekne švédský death metal, je celkem jasno, ale rozhodující je, jestli se té které kapele podaří složit dostatečně výrazné písně, které nepůsobí jako stý klon GRAVE, ENTOMBED nebo DISMEMBER. Jihočeši k uvedeným kapelám logicky nemají daleko, ale oba songy mají všechno potřebné, aby je bylo možné označit za povedené. Zkušenost muzikantů z nich sálá na všechny strany, všechno sedí, navíc jde o skutečné hity. 

„Doom Deserved“ kromě klasické šlapavé muziky obsahuje i doomové zvolnění a parádní melodickou pasáž, růži mezi trním. (úsměv) Nad vším se klene Radkův hrubozrný vokál – a přiznávám, že kdybych nevěděl, kdo do mikrofonu řve, Radka bych nepoznal; jeho portfolio je obecně neskutečně pestré, ale tady má přednost hudrování starého deathmetalového pardála. 

„Demons of the Past“ je agresivní jízda, ale ani v ní nechybí „hra na city“, nikoliv formou tak chytlavého partu jako v první položce, ale využitím kostelních zvonů dunících do pomalejších pasáží. Nechybí ani několik prosvětlujících momentů, které se prolínají mezi chrastícími kytarami a zdánlivě jednoduchou, ale funkční rytmikou. Rob se prý po dvaceti letech vrátil k hraní sól, ale poznat to není, vyhrávky do zlého metalu ideálně pasují a i díky nim je song pestrý až až. 

K dobrému dojmu přispívá i fajnový zvuk, který sice ctí pravidla žánru, ale zároveň je přehledný, žádná zahuhlanost a nucená špína. Náběry vznikaly na etapy, bicí extra za asistence Jirky Klokočky, zbytek v Loco studiu u Reného Pavézy a finální podobu tomu dal Lukas Haidinger (člen asi deseti rakouských a německých metalových kapel) ve studiu Deep Deep Pressure.

Dvěma zaznamenaným songům není co vytknout, poslouchají se příjemně, ostatně i live prezentace na ETEFU byla fajn, ale s bodováním si počkám na full album, na které se budu těšit…  

Seznam skladeb:

  1. Doom Deserved
  2. Demons of the Past 

Čas: 7:01

Sestava:

  1. Radek Popel – vocals 
  2. Petr Ouško – guitars 
  3. Robert Kubík – guitars  
  4. Pavel Troup – bass 
  5. Marek Verner – drums  

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook
YouTube
 


Zveřejněno: 24. 10. 2022
Přečteno:
1047 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář