Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, která vychází v říjnu 2022 + tipy na koncerty.

Bury

THE CULT (UK) – „Under The Midnight Sun“ 
Rock, Black Hill Records
Britští rockeři (lehce načichlí i gotikou), kteří fungují už bezmála čtyři dekády, vydají 7. října jedenácté album. Můžeme očekávat osm skladeb pohodové kytarovky s charakteristickým vokálem Iana Astburyho. 

QUEENSRŸCHE (USA) – „Digital Noise Alliance“ 
Heavy metal, Century Media Records 
QUEENSRŸCHE jsem sice nikdy moc neposlouchal, ale jakýsi status kultu (už jen za album „Operation: Mindcrime“) si asi zaslouží. 7. října vyjde jejich šestnácté album, které bude obsahovat tucet skladeb na ploše rovné hodiny. 

LAMB OF GOD (USA) – „Omens“ 
Metal, Nuclear Blast Records
Dva roky po bezejmenném albu tady bude 7. října další, už desáté, album partičky kolem Randyho Blytha. Počítám, že z desítky nových skladeb ani jedna nikdy nezazní na koncertě v ČR. To asi dřív peklo zamrzne. Přitom by to určitě spousta fanoušků ocenila. 

RED HOT CHILI PEPPERS (USA) – „Return Of The Dream Canteen“ 
Funk rock, Warner Music 
S návratem kytaristy Fruscianteho jsou REDHOTI evidentně hodně při chuti. Jestliže se na předchozí album „Unlimited Love“ čekalo dlouhých šest let, pak jeho následovník přichází jen o necelých sedm měsíců později. 14. října tak vyjde dalších sedmnáct skladeb (rovných 75 minut) natočených opět pod producentským dohledem Ricka Rubina. Bude to kvantita vítězící nad kvalitou nebo naopak? 

RIPPED TO SHREDS (USA) – „劇變 (Jubian)“ 
Death metal, Relapse Records
Kalifornští deatheři RIPPED TO SHREDS vydají 14. října osmiskladbové album, na němž budou kytary jako motorové pily, kvílivá sóla, nechutný growling a protiválečné texty. A přestože tahle kapela ze San Jose funguje jen šest let, bude se jednat už o třetí album. 

BOUNDARIES (USA) – „Burying Brightness“ 
Metalcore, 3DOT Recordings 
Pětice z Connecticutu představí dvanáctku skladeb nasáklých metalem a hardcorem 14. října. 

BRUTUS (Belgie) – „Unison Life“ 
Post-hardcore, Hassle Records
Belgické post-hardcore trio BRUTUS (pro tuzemské posluchače asi lehce odrazující název kapely) vydá 21. října své třetí album. To bude obsahovat deset skladeb plných melodických kytarových linek a naléhavého zpěvu bubenice Stefanie. Mě mile překvapil už singl „Liar“ a taky nějaké záznamy z koncertů, co jsem viděl. Takže tajný tip.  

EXHUMED (USA) – „To The Dead“ 
Gore metal, Relapse Records 
Desáté album pionýrů gore metalu bude obsahovat desítku pořádně hnilobných skladeb na pomezí deathu a grindu. Tato čtyřicetiminutová kolekce vyjde 21. října. 

THE OTOLITH (USA) – „Folium Limina“ 
Avantgarde doom metal, Blues Funeral Recordings 
THE OTOLITH je nová kapela složená především z bývalých členů a členek SUBROSA (Kim Cordray, Levi Hanna, Andy Patterson a Sarah Pendleton), avantgardní doom metalové kapely ze Salt Lake City, která v roce 2019 oznámila, že končí. 21. října vydají své debutové album (osm songů), ve kterých bude symfoničnost, melancholie, zadoomanost a samozřejmě housle. Že by černý kůň na album roku? 

CROOKED ROYALS (Nový Zéland) – „Quarter Life Daydream“ 
Progressive metalcore, 3DOT Recordings 
Po dvou EP vyjde 21. října debutové album pětice z Auklandu, které bude obsahovat osm skladeb naštvané muziky.  

UGLY KID JOE (USA) – „Rad Wings Of Destiny“ 
Grunge/rock, Metalville Records
Devadesátky se nikdy nevrátí a UGLY KID JOE už další „America´s Least Wanted“ nenatočí. Přesto třicet let po debutu vyjde 21. října  po sedmileteté pauze jejich teprve páté album. Tohle bude spíš pro nostalgické fandy, kteří si v deseti skladbách užijí kytarový rock a vokál Whitfielda Cranea. 

CABAL (Dánsko) – „Magno Interitus“ 
Deathcore, Nuclear Blast Records 
Jedenáct brutálně metalových skladeb vyjde 21. října. 

BLACK WIDOWS (Portugalsko) – „Among The Brave Ones“ 
Metal, Inverse Records 
První portugalská celoženská metalová kapela BLACK WIDOWS je po dvaceti letech zpět na scéně a chystá vydání svého druhého alba na 21. říjen. Metal s klávesy v deseti skladbách by neměl urazit. 

LOST IN KIEV (Francie) – „Rupture“ 
Post-rock, Pelagic Records 
Devět skladeb s masivní kytarovou hradbou a tématy okolo ekologie, to je soundtrack k současnému stavu světa, který 21. října nabídne kvarteto z Paříže. 

DEAD CROSS (USA) – „II“ 
Hardcore, Ipecac Recordings 
Mike Patton a Dave Lombardo, které doplňují basák THE LUCUST a kytarista RETOX. 
Je třeba dodávat ještě něco dalšího, nebo to jako záruka kvality stačí?! Druhé album tohoto kalifornského projektu bude obsahovat devět intenzivně hlučných skladeb. Crossover namíchaný z punku, hardcoru, metalu, možná nejlepších bicích na světě a nejvariabilnějšího vokálu určitě. 

FEAR FACTORY (USA) – „Recoded“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
Je třeba kout metal dokud to jde a sem tam ždímnout fandy o nějaký ten dolar. A přestože ve slavných FF už nějaký ten čas není poznávací hlas Burtona C. Bella, určitě spousta věrných uslyší na vábničku v podobě remixového alba. Stejně jako kdysi vyšla alba „Demanufacture“ a následně „Remanufacture“, tak „Recoded“ bude obsahovat předělané verze skladeb z loňského alba „Aggression Continuum“. Kolekce jedenácti elektronických překopávek (o dvě víc budou obsahovat vinylové edice) vyjde 28. října. 

Devin Townsend (Kanada) – „Lightwork“ 
Progressive metal, HevyDevy 
Starý známý workoholik Devin vydá 28. října další album. To bude obsahovat deset „písničkových“ skladeb, které vznikly během posledních několika let. Začátkem příštího roku by mělo následovat i evropské turné, ale česká zastávka zatím chybí. 

FAETOOTH (USA) – „Remnants Of The Vessel“ 
Doom metal, Dune Altar 
Ženské kvarteto, které vsadilo na doom metal, vzniklo v roce 2019 v Los Angeles a ještě téhož roku vydalo čtyřskladbové EP „.​.​. An Invocation“. Nyní uzrál čas pro debutové album, které vyjde 28. října. 

DEFLESHED – (Švédsko) – „Grind Over Matter“ 
Death metal, Metal Blade Records 
DEFLESHED fungovali od roku 1991 do 2005, za tu dobu stihli vydat pět alb a obnovili svou činnost v roce 2021. Po sedmnáctileté pauze vydají 28. října nové album, které bude obsahovat devět úderných skladeb. Švédsko a death metal? Tam by nemělo být nic špatně, ne? 

MORBIKON (USA, Finsko) – „Ov Mournful Twilight“ 
Black metal, Tankcrimes 
MORBIKON je nový blackmetalový projekt, ve kterém se sešli bubeník Dave Witte, na kytaru a basu hraje Phil „Landphil“ Hall (oba MUNICIPAL WASTE) a zpěvák Matthias „Vieth“ Lillmåns (FINNTROLL). Debutní album vyjde 28. října a bude obsahovat osm skladeb. 

SODOM (Německo) – „40 Years At War - The Greatest Hell Of Sodom“ 
Thrash metal, Steamhammer/SPV
Legendární SODOM slaví 40. výročí kapely a k němu vyjde i kompilace skladeb. Ovšem pozor! Nepůjde o výběrovku největších hitů, ale naopak. Současnou sestavou byly nově nahrány songy (po jednom z každého alba), které jsou nějak raritní nebo zazněly naživo jen párkrát. Celkem se bude jednat o 17 kousků, které vyjdou na CD, 2LP či jako speciální box edice. Čtyřskladbové bonusové CD obsahuje i novinku „1982“, ve které Tom Angelripper vzpomíná na jejich začátky. 

 

Jindra

GOATWHORE (USA) – „Angels Hung From The Arches Of Heaven“
Death/thrash metal, Metal Blade Records
Značka metalu GOATWHORE je extrémní jako vždy, což dokazuje i jejich nejnovější deska temnoty „Hung From The Arches Of Heaven“. Drsný vokál kontrastuje s nezapomenutelnými kytarovými linkami a sóly Sammyho Dueta. S přibývajícím věkem namísto non-stop brutality propašují i krátkou pomalejší nebo mírnější sekci, aby vše vrhli zpět do zlověstného tempa.

LAMB OF GOD (USA) – „Omens“
Death metal, Epic
Před vydáním posledního stejnojmenného alba opustil kapelu bubeník Chris Adler, kterého nahradil Art Cruz. V hudebních kruzích se začalo debatovat o tom, že LAMB of GOD zaplní mezeru po SLAYER, což kapela pokorně odmítá, možná kromě kontroverzního pěvce Randy Blytha. Nicméně poslední album bylo agresivní, ale také zavánělo pachutí prázdnoty a vymlácené slámy.

ALTER BRIDGE (USA) – „Pawns & Kings“
Rock, Napalm Records
ALTER BRIDGE jsou především excelentní zpěvák Myles Kennedy a kytarista Mark Tremonti. Většina skladeb, výborně zaranžovaných, atakuje hranici pěti minut, bohužel trpí jistým megalomanstvím. Zvukově ošetřeným post grungem servírují do hlavy mainstreamem zavánějící hitovky.

DEAD CROSS (USA) – „II“
Hardcore / experimental metal, Ipecac Recordings
DEAD CROSS hrají tradiční hardcore s thrashmetalovými prvky. Vokální čaroděj Mike Patton plive, funí, ječí a vypouští různé nelidské zvuky. Kapelu popohání bubeník Dave Lombardo, jméno netřeba představovat. Supergrupu doplňují basák Justin Pearson (THE LOCUST) a kytarista Michael Crain. Každý člen vnáší do skupiny to, co je mu nejbližší. Nejvíce na uších jsou pattonovské podivné texty a směsice pěveckých stylů.

UGLY KID JOE (USA) – „Rad Wings Of Destiny“
Rock/funk metal, Metalville Records
Devadesátky? Ano, dneska pro mnohé archa. OŠKLIVÝ CHLAPEC byl jedním z těch lepších artiklů importovaných k nám zpoza velké louže. S obnoveným elánem se vrátili v roce 2015 po neuvěřitelných devatenácti letech dalším plnohodnotným albem „Uglier Than They Used Ta Be“. Starý usmrkaný přístup protivných teenagerů s image surfařských zadků nahradila nově objevená vyzrálost.

Tip na koncert:
15. 10. COMANDER, DELUSION, SPHERES, DELEO OMNE, Spálené Poříčí - Music Club
+ https://www.fobiazine.net/section/4/info-clanky
 


Zveřejněno: 03. 10. 2022
Přečteno:
863 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 10. 2022 09:13 napsal/a Coornelus
THE OTOLITH
Na THE OTOLITH se z jistých důvodů těším, ale zároveň se toho lehce obávám :-)