Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2022, Bizarre Leprous Production / death metal/grindcore / Česko

Pojmenování hudební skupiny HLUCHONĚMÝ dokazuje, že hluchoněmá nemusí být pouze generace seniorů, přestárlý pes, glamrockový leopard, ale také kapela ohluchlá svou vlastní medicínou. (úsměv) Ještě zajímavější dávají severočeští DEAF & DUMB názvy svým albům. V roce 2013 vydali nahrávku „Evildarkrooted... Total Dumb“, což není nic jiného než slovní výcuc z názvů předešlých 3 desek, plus výraz „total“, který umocňuje rozměr slova němý.  

Album „Faceless Future“ z roku 2017 nahrál s kapelou ještě Tomáš Hendrych (LANIENA MENTIS), který poté z rodinných důvodů HLUCHONĚMÉ opouští. DEAF & DUMB zůstali bez bubeníka, a tak tedy letošní album „Lipsygade Slegr“ nahráli s automatem, který programuje Leoš Virgler. Ten stojí také za veškerými industros u všech skladeb. 

Za krkolomným názvem „Lipsygade Slegr“ hledej slovní ekvilibristiku kapely. Dle Leošova vyjádření je to taková slovní hříčka s pracovními názvy skladeb. Stylově se toho od posledního alba „Faceless Future“ moc nezměnilo, ale místo toho, aby kapela začínala od nuly, pečlivě piluje zvuk a optimalizuje nastavení na své aparatuře. Ve studiu At Dad Home Recording volně navázala na vzorec svého předchůdce z roku 2017 a zvukově zesílila efekt dobře znějící nahrávky. Jak vyplývá z výše uvedeného, v DEAF & DUMB na posledním albu bubeníka nahrazují nuly a jedničky. 

Úvod nahrávky nemůže začít výmluvněji. „Satan Soldiers“ dává na srozuměnou, že se budou lámat kosti, kloktat mozkomíšní mok a provádět vivisekce, aby bylo jasné, co se odehrává v posluchačově tělesné schránce. Obvyklá blastingová identita s praskáním elektrických výbojů ve druhé skladbě „Kamikaze“ svým způsobem zní podmanivě a RAMMSTEINOVSKY pochodově. Ani v další „Decay of the Justice“ v žádném případě neutichají strojové hlukové krajiny, ba naopak. V „The Beginning the End“ mají kytary v kombinaci s rychlopalnými bicími onu ostrou, klinickou přesnost z death metalu, která donutí posluchače headbangovat i v houpacím křesle. Bicí s nervní a nakažlivou energií sypou rychlostí elektrického zkratu v „Demon“. Páteří skladby se valí pomalým, ale o to hrozivějším tempem hluky jako z pera Trenta Reznora. Některé ze skladeb jsou prostě výtržnost. V „Martyrium“ si stačí poslechnout úvodní riff a víte, co čekat od zbytku songu. Ve skladbě nasáklé syntetickými zvuky dominuje hutná kytara v kombinaci hlubokého growlu, hystericky štěkavého hlasu a zabijačkového kvičení. V drtiči kuchyňských zbytků „Garbage Disposal“ a „Wars of the Mighty“ vládne strojově přesný dunivý death metal, ve kterém je grind mladším šikanovaným bráchou. Věrna deathmetalovému rodokmenu se kapela poroučí skladbou „Hell is Coming“. Mezi mrtvolnými ohni nehledejme ani popel písničkářství, pouze nasypaný death a grind se slokami plnými mrzkých skřeků a growlu.

Deathmetaloví puristé by neměli panikařit. V neposlední řadě je to jistě jedno z alb z deathmetalového spektra, které by mohlo uvést do říše metalu i začátečníka. Možná, že DEAF & DUMB během nahrávání cítili nebo alespoň tušili hranici sterility, ale nikdy ji nepřekročili. Je tedy logické, že všechny písně fungují. Někdy trochu lépe, někdy trochu slaběji, ale celkový dojem je dobrý.

Podtrženo, sečteno „Lipsygade Slegr“ vnímám jako dohořívačku „Faceless Future“ s novými nápady a industriálním zvukem dokreslujícím zlověstný tón. Škoda jen, že na bubenické sesli nesedí člověk z masa a masokostní moučky. 

Seznam skladeb:

  1. Satan Soldier
  2. Kamikaze
  3. Decay of the Justice
  4. The Beginning of the End
  5. Demon
  6. Martyrium
  7. Garbage Disposal
  8. Wars of the Mighty
  9. Hell Is Coming

Čas: 30:06

Sestava: 

  • Standa Frkal – basa
  • Leoš Virgler – kytara, programování bicích, samply
  • Petr „Káně“ Klein – zpěv

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 21. 09. 2022
Přečteno:
894 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář