Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Bizarre Leprous Production / death/grind/industrial / Česko

Radost jsem měl převelikou, když se před přibližně pěti léty rozneslo podzemními kanály, že vstane z mrtvých hluchoněmé komando z Varnsdorfu. Ostatně asi jako každý, kdo opatruje ve svých sbírkách neuvěřitelné demo „Evilive“, EP „Lightnessdark“ či devastační příspěvek na split s IMPERIAL FOETICIDE „Uprooted“, kteréžto klenoty domácí scény zlatých devadesátek vyšly v roce 2013 na kompilaci „Evildarkrooted… Total Dumb“, již jsem si samozřejmě také ihned pořídil. Jásal jsem, že mám pohromadě kus historie, a jako bonus CD obsahovalo i nové věci z dílny čerstvě oživlých DEAF & DUMB. Tady se přiznám, že už jsem radostí nekřepčil, neb nový matroš mi pod fousy moc nelezl, a tak jsem trochu s obavami očekával, co bude dál.

Odpověď přišla letos na jaře, a není to zas tak zlé, jak jsem se zprvu bál. Roman Poláček skupině evidentně věří, a tak CD „Faceless Future…“ vychází stejně jako návratová kompilačka pod jeho BLP. Kapela prošla personálními obměnami, zůstalo jádro Leoš (kytara) a Standa (basa), od comebacku z roku 2012 fungující bicmen Tom (ex- LANIENA MENTIS, před nedávnem však hluchoněmé z důvodu časové zaneprázdněnosti opustil), a nejčerstvější posilou na novince je zpěvák Káně. Aktuální CD je důkazem, že vkročit dvakrát do stejné řeky většinou nelze, a tak ti, jenž očekávali neopakovatelný feeling kapely z let před rozpadem, budou možná lehce zklamáni. Chlapi jsou o něco starší, také hudební cítění a způsob jeho vyjádření se časem logicky může měnit, a tak současná tvář DEAF & DUMB už není poznamenaná toliko nespoutanou divočinou a touhou po extrémní variabilitě, kterou se kdysi zapsali do našich srdcí.

Ubylo onoho zdánlivě chaotického grindu, přibylo deathové zatěžkanosti a hlavně industriální atmosféry, ke které značně přispívá kromě různých samplů a smyček někdy až strojové vyznění rytmiky. Jistým paradoxem je, že ač mám strašně moc rád původní tvorbu kapely, tak na „Faceless Future…“ mě baví převážně pasáže, které v sobě nesou prvky interpretů, jenž kdysi tento tovární metal nejvíce proslavili, viz např. skladba s všeříkajícím názvem „Fear“. A tady je možná pro mou osobu kámen úrazu, protože DEAF & DUMB jsem vždy miloval pro jejich neotřelý způsob servírování luxusního death/grindu, a způsob jeho uchopení na novince mi přijde poněkud standardní a tentokrát už nijak vybočující z rámce všeobecné normy. Zjednodušeně řečeno, je slyšet, že spolek dělá, co ho baví, a to je samozřejmě v pořádku, ale v mých uších už až moc zapadl do záplavy ostatních „běžných“ nářezů. A i po mnoha poctivých posleších mě neopouští pocit, že bylo lépe.

To vše je samozřejmě subjektivní pocit, a ostatní posluchači to můžou mít úplně jinak (a věřte, že si přeji, aby to tak bylo). Určitě přibudou fanoušci, kteří třeba nejsou tak spjati s historií této smečky prezentovanou ještě pod tím kouzelným starým logem, a které současná produkce kapely osloví více než mou nedůležitou maličkost. Ale DEAF & DUMB možná musí počítat i s tím, že zanechali zřetelnou rýhu v domácím undergroundu, a že ti, co si to pamatují a vybavují, budou asi vždy tak trochu porovnávat minulost se současností. A ač to říkám nerad, současná tvorba mě už nedává tak na solar, jak bych to od tohoto kultovního jména očekával, a necítím to potřebné, co by DEAF & DUMB vyzvedlo nad úroveň běžného standardu. Nová éra DEAF & DUMB je plně v rukou kapely, a je dobře slyšet, že ji to pořád baví, a tak akorát na oprašování starého kultu si musíme nechat zapomenout..

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Suffocation
  3. Satisfaction
  4. The Power of Obscene
  5. Faceless Future…
  6. Fear
  7. Dirty Slut
  8. Messengers of Faith
  9. Higher Intrest
  10. Butcher is Back – Bonus Track

Čas:28:32

Sestava:

  • Petr Klein (Káně) – zpěv
  • Leoš Virgler – kytary, programming
  • Standa Frkal – basa
  • Tomáš Hendrych – bicí

http://bandzone.cz/deafdumb
https://deafdumb.bandcamp.com/
Facebook
http://www.bizarreleprous.cz/

 

 


Zveřejněno: 27. 07. 2017
Přečteno:
4004 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 07. 2017 15:26 napsal/a jeff
Dumb
Moc chvalim uprimnou recenzi. Mam to uplne stejne. Libi se mi to vcelku a i me nejvic bavi ty "ne-d&d pasaze." Je to v pohode, je to vcelku originalni, ale sotva te to rozmrda po cele cimre tak jako starej material. Ale jaks psal - to sotva kdo mohl cekat po tech letech. Uvidime, jak budou pokracovat dale.