Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2013, Bizarre Leprous Production / Ganay Design Records

Ač jsem nikdy nevyhledával grind music, DEAF & DUMB jsem v polovině devadesátých let samozřejmě registroval, protože jim rychle za sebou vyšly tři nahrávky a v tehdejších fanzinech se o nich hojně psalo. Jejich existence trvala zhruba 3 roky, poté se kapela přejmenovala a záhy rozešla, byť nějaké pokusy o oživení později proběhly. Povedl se až ten poslední, loni se znovu sešli dva z hlavních tahounů staré sestavy Leoš a Standa, což se stalo impulzem pro vydání všech nahrávek z let 1995 – 1996 na jednom CD. Navíc je zařazen nový materiál, který obnovení (s lehce modifikovaným názvem) DEAF & DUMB RELICS nahráli letos na jaře.

Moc se mi líbí, jak je komplet pojmenovaný. Názvy všech tří letitých nahrávek posloužily pro „výrobu“ novotvaru, v němž se z každého materiálu použil kousek, slovo „total“ pak značí, že z pravěku nechybí vůbec nic. To je určitě skvělé, přece jen první nahrávka vyšla na kazetě, druhá na sedmipalcovém vinylu a třetí jako split CD se smrtonoši IMPERIAL FOETICIDE, přičemž všechny nosiče jsou dávno rozebrané a nesehnatelné.

Booklet je povedený, takhle nějak si představuju obal retrospektivního nosiče. Solidní titulní cover s prastarým logem jasně odkazujícím na dobu vzniku, uvnitř historie kapely v češtině i angličtině (česká verze by zasloužila kvalitnější sloh a také počet prohřešků proti pravidlům českého pravopisu je na můj vkus vysoký) a hlavně podrobné informace ke každé nahrávce, navíc coby podklad pod údaji slouží tehdejší obaly; nechybí ani koláž z dobových fotografií a jedna archivní fotka kapely je k vidění pod cédéčkem. Nové songy mají svou část bookletu, barevnou, s vlastním obrázkem coby titulkou a fotkou kapely. Jediné, co se nevešlo, jsou texty, ale pak by knížečka nabobtnala na dvojnásobek a do krabičky by se snad ani nevešla.

Výplach, masakr, devastace. Tak bych ve zkratce popsal tři letité nahrávky. Snad jsem to vystihl dobře  – chci tím naznačit, že čím je muzika starší, tím je extrémnější, rychlejší, divočejší. Postupně ale DEAF & DUMB lehce ubrali plyn a zvýšili technickou náročnost kompozic. On to ani na prvotině nebyl čistý grind, ale postupně se do popředí prodral death metal a právě na „Uprooted...“ už s grindem hraje rovnocennou partii. Líbí se mi Honzův projev, který není monotónní, líbí se mi neobyčejně pestrá rytmika (bicí jsou na poměry žánru variabilní, ale samozřejmě nechybí ani klepačky, baskytara je pěkně nazvučená) a vítám i častá zpomalení, v nichž hraje prim kytara. Prostě a jasně, staré skladby se mi líbí a ač nevyhledávám podobné divočiny, tahle mě baví. Kvituju i zajímavé mezihry, intra a outra, žádné blbosti z filmů nebo prasárny, ale buď vtipně použitý úryvek od NIRVANY, nebo třeba nějaké podivné pazvuky, možná až noiseové, či industriální.

Plusem je fakt, že i dnes jsou všechny nahrávky bez problémů poslouchatelné, teď myslím po zvukové stránce. Kapela tehdy nešetřila, vše nahrála v Hostivaři u Zdeňka Šikýře a udělala dobře. Nástroje jsou slušně čitelné, zvuk je dynamický a, ač podle všeho prošel (citlivým) remasteringem, netrpí současnými neduhy.

Letošní nahrávka mi přijde jako dílo úplně jiné kapely. Stylový kotrmelec je opravdu dramatický, „pozůstalí“ momentálně produkují industriálem načichlý death metal. V krátké době poslouchám druhý podobně zaměřený materiál, a musím říci, že ač jsem album „Hell“ od MEAN MESSIAH nepřechválil, pořád mě bavilo víc než „Relics of the Ancient Technology“. V obou případech je na místě termín devastace, ale zatímco MEAN MESSIAH na mě opravdu působil zničujícím dojmem, DEAF & DUMB RELICS na mě zabírají o poznání méně. Chybí tomu prostě větší grády, spousta valivých pomalých pasáží mi přijde ubíjející, což platí hlavně pro skladby „We Are Nothing“ a  „Butcher Is Back“, které nahrávku rámují. Aspoň, že v „Embryo“ si pánové vzpomněli, že lze hrát rychleji a na kytaru se dají vyluzovat i vyšší tóny, zajímavě vyznívá i následující „The Murderers Generation“, kde se koketuje s temnou muzikou, v níž nechybí strašidelné melodie a hustější využití samplů. Jediný rychlejší song „Two Face Friends“ se ale těm prastarým nevyrovnává.

Staré nahrávky: 7/10
Nová nahrávka: 5/10


Evilive (demo, 1995)
  1. Intro
  2. Crime Against Humanity
  3. Inaccurate Hit
  4. Unconscious
  5. Mental Insanity
  6. Prasentment Of End
  7. Evilive
  8. Field Of Battle
  9. Fertilizer For Weaklings
  10. Cap Arcona
  11. Bad End
  12. Outro

Lightnessdark  (7" EP, Epidemie Records, 1995)

  1. Intro
  2. The Beginning Of Destruction
  3. Last Days Of Nankine
  4. The Last Trial
  5. Greedy For Blood
  6. Defenceless
  7. OnThe Edge Of The Abyss
  8. Outro

Uprooted... (split CD s IMPERIAL FOETICIDE, Epidemie Records, 1997)
  1. Intro Curse
  2. Rock´ n´ Core
  3. Last Expiration
  4. Uprooted
  5. Indignity Of Brain
  6. Eternal Depression Outro

Sestava „Evilive“, „Lightnessdark“ a „Uprooted...“:
  • Leoš – guitar
  • Honza – vocals
  • Standa – bass guitar
  • Radim – drums


Relics of the Ancient Technology (promo 2013)

  1. We Are Nothing
  2. Embryo
  3. The Murderers Generation
  4. Two Face Friends
  5. Butcher Is Back

Sestava:
  • Leoš – guitar
  • Standa – bass
  • Honza – guitar
  • Tom H. – drums
  • Tom T. – vocals

Čas: 69:31

www.bandzone.cz/deafdumb




Zveřejněno: 21. 09. 2013
Přečteno:
3589 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 09. 2013 21:39 napsal/a F.C.
Změna stylu
Máš sice Johane pravdu, že je novej matroš stylově jinde, ale mě se to osobně líbí moc . . . při poslechu mám občas pocit, že se pánové nechali ovlivnit z volnějších pasáží od svých již nehrajících kolegáčků GARBAGE DISPOSAL a AGONY CONSCIENCE, dokonce jsem tam zaslechl náznaky volnějších pasáží od BRUTAL TRUTH z Need To Control . . Možná je to ale jen můj subjektivní pocit . . . Každopádně jsem rád, že se D&D dali zase dohromady