Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Thrashmetalová úderka z Berouna vydala EP „Sám sobě soudcem“ a vystoupila na festivalu Obscene Extreme. Více v rozhovoru, ve kterém odpovídali všichni členové.

Ahoj kluci. Určitě jste plní zážitků, protože máte za sebou vystoupení na festivalu Obscene Extreme. Tak přehánějte... Jedná se o jakýsi koncertní vrchol MURDER INC., nebo v jedenáctileté historii najdete show, kterou stavíte stejně vysoko?

Lukáš: Ahoj Kubino! Určitě se jedná o vrchol. Netvrdím, že to byla naše nejlepší show, ale určitě největší a určitě se podařilo publiku předat z pódia energii, kterou jsme do toho vložili, takže za mě to bylo povedené i přes tu trému, kterou každý z nás určitě přizná.

Pete: Zdarec! Zahrát si před tolika lidma bylo libový, i když jsem na stage vlezl totálně dosranej; částečně z kvantity publika, částečně z naprosto libový show, co před náma zandali BANDIT. Rozhodně na to do smrti nezapomenu. Zároveň jet na festival ve středu a hrát tam v sobotu je docela záhul, haha.

Nemáte strach ze scénáře, že česká metalová skupina vydá vinyl, zahraje si na Brutal Assaultu či Obscene Extremu a pak začne stagnovat? Jaké vůbec máte motivace? Klidně můžete snít.

Lukáš: Strach z toho nemám, protože při prvních známkách tohoto scénáře to balíme. Jistá stagnace začala po vydání split s KAAR a v první půlce kovidu. Každý, kdo se o tuto kapelu zajímá, ví, jak to dopadlo. Já bych osobně nemohl být v kapele s členy, kteří už do toho nechtějí vkládat ani o trochu energie a snahy navíc nebo jim dokonce přešlapování na místě nevadí.

Smrťák: Já si naopak myslim, že je to teprve začátek. Hraní na Obscenu tě nesmí ukolébat, ale nakopnout!

Pete: Motivace je jednoduchá – prostě nás to baví, a dokud nás to bavit bude, budeme to dělat.

Ondra: Osobně bych řekl, že nás všechny to zase o něco posunulo. Víme, že se už nemusíme bát tak velkých akcí. Všichni cítíme, že máme určitý potenciál a chceme z toho co nejvíc těžit. Baví nás to a cítíme, že nám to jde viz. EP, z kterého máme všichni vyloženě dobrý pocit a dodalo nám zdravé sebevědomí, které jsme po tom necelém roce pospolu potřebovali.

Od minulého roku v sestavě působí noví členové Zdenda Smrťák a Ondra Horváth. Docela se v kapele zabydleli a přinesli s sebou nějaké nové prvky do MURDEŘÍ hudby. Navíc nedávno vyšlo velice povedené EP „Sám sobě soudcem“. Byl od začátku záměr mít extrémnější bicí a čistější vokály? Daří se vám tím třeba oslovit nové posluchače?

Lukáš: Záměr to nebyl, ale přizvali jsme extrémního bubeníka a čistě zpívajícího vokalistu, takže  proč toho nevyužít, když to může muziku posunout vpřed. Navíc bylo třeba se hnout z místa, na kterém jsme už bohužel přešlapovali delší dobu.

Pete: Jak píše Lukáš, záměr to nebyl, ale já osobně (jako velkej milovník grindcore a podobnejch derivátů hardcorepunku) jsem se tomu ani vteřinu nebránil. Trochu se to tim posunulo od toho klasickýho „80’s oldschool SLAYER thrash metalu“, ale jsem za to rád, protože to zase získalo variabilitu v trochu jiným směru.

Teď více k vašemu poslednímu dítku. Když vezmu do rukou digipack, ozdobený ilustrací od Pen N Ink Designs, tak se mně strašně líbí ten nápad, že každý oběšenec má od vás napsanou píseň. Čí to byl nápad, takto přímo odkazovat přebalem na hudební materiál? Kdo tam je všechno oběšený?

Smrťák: To jsme takhle jednou seděli a přemýšleli, co bychom dali na obal a házeli na sebe nápady, a tak to nějak všechno vzniklo. (úsměv) Brůnu určitě každej pozná, zbytek je anonymní, ale jak říkáš, na každém prstu visí aktér songu, na palci ulpěla jen „Krev“.

Pete: Myslim že první myšlenku tímhle směrem jsem vystřelil já (že by mohl obal trochu víc korespondovat s obsahem), ale to bylo ještě před implementací textů, kdy měly ty songy dokonce na sebe „navazovat“ a vyprávět jednotnej příběh. Od toho jsme se ve finále sice odklonili, aspoň půlka toho konceptu ale zůstala, a i do budoucna bych měl rád ty obaly takhle situovaný, aby to nebylo takový to klasický „prostě tam dáme nějakej drsnej obrázek“.

Před čtyřmi roky Petr v rozhovoru pro náš zine tvrdil, že postava v kápi z přebalu alba „Umlčen navěky“ se nejspíše už na další práci neobjeví. Jenže přišlo splitko s KAARAMA a teď „Sám sobě soudcem“. Mám pocit, že k vám pomalu začíná patřit. Máte k tomu co říci?

Ondra: Vzhledem k tomu, že v této kapele pán z obalu začal hrát, tak jsme si řekli, že už si ho necháme jako tvář MURDER INC., hehe.

Pete: No, to mi trochu nevyšlo, že? (smích) Ono, když se na to podívam s odstupem těch 4 let (?! Kurva, to letí), je docela fajn mít nějakej motiv, kterej tu diskografii po vizuální stránce spojuje.

Posledních šest let, když tak mě opravte, jezdíte nahrávat k Otynovi do studia Davos. Změnil se v nové sestavě charakter nahrávání nebo vaše požadavky např. na zvuk? Jak probíhal celý nahrávací proces?

Lukáš: Ano, je to tak, až na splitko, kde jsme si odskočili k Honzovi Kapákovi. Nahrávání se posunovalo a tuším při třetím posunu už na nás Otyn neměl čas nebo spíš trpělivost (smích), tak jsme požádali o pomoc Honzu. Byla to skvělá zkušenost, Honza je profík, ale dobří holubi se vracejí a my jsme zpět u Otyna.

Smrťák: Otyn je hroznej profík, ladil tam s náma zvuk, aby byl vše-ničící a už před mixem se nám to tak líbílo, že jsme to poslední den poslouchali celou noc. (úsměv) Jinak nahrávací proces byl klasický. Pár hodin na každý nástroj, a pak si to vzal na starosti sám mistr.

Předchozí záznamy vycházely po hlavičkou Support Underground. Nicméně skromné vydavatelství přestalo fungovat. Hledali jste label, nebo od začátku bylo jasné, že si to vydáte sami? Má nějaké výhody samonáklad? Asi je fajn mít všechno pod kontrolou, nicméně práce na vaše hlavy připadne daleko více.

Smrťák: Koník byl skvělej, ale asi taky na svoji dobrotu dojel. Bohužel vyrobit album je nákladný a ty peníze se musí vrátit, abys mohl zase vydat další. No a i když jsme hledali label, tak jsme se nikde úplně neshodli na financích. Nejlepší možnost se potom zdála jít na sebe.

Lukáš: Přesně tak, nějaké ty set-upy zde byly, nicméně jsme necítili, že by to tak mělo být. EPko ukázalo směr, kterým hodláme jít a pokud to nějaký label bude zajímat, jsme otevřeni jakémukoliv návrhu a třeba si plácneme. Bez labelu musíš více energie nasměrovat do propagace a s tím problém nemáme.

V jakém nákladu EP „Sám sobě soudcem“ vyšlo a kde si ho fanoušci budou moci koupit? Neplánujete pro sběratele vyrobit nějaké kusy na vinylu?

Smrťák: EP zatím vyšlo v nákladu 300 kusů CD. V plánu jsou vinyly a kazety. (úsměv)

Ondra: Jen doplním, že to bylo zamýšleno původně primárně jako 7”. Bohužel vzhledem k délce EPka a vzhledem k finanční situaci to nakonec vyšlo nejprve na CD a na vinyl si ještě chvilku všichni počkáme. Fyzické kopie vozíme s sebou na koncerty, digitální je k dispozici na našem Bandcampu, kde si samozřejmě můžete objednat i tu fyzickou.

Record byl pokřtěn na vaší domácí akci Hell On Lhotka, kde vystoupilo spousta místních kapel. Nějaký tip na talentované hudebníky z Berouna? A co jinak? Kolik nakonec dorazilo gratulantů a koho jste si zvolili za kmotra?

Lukáš: Ta akce byl jakýsi restart naší akce po třech letech, navíc pár přespolních sestav nemohlo vystoupit, tak jsme vsadili na místní koně. To ovšem nebylo na škodu, protože ať už šlo o omladinu DESTROY! nebo zkušené hráče BLACK HILL a DRAC, předvedli skvělá vystoupení. Všichni shodou okolností jsou z Berouna a samozřejmě talenti, na Lhotce je přísné publikum. (smích) Kmotr se řešil na místě, pač jím měli být GUZZLE BOOZE, ale ti se na nás vysrali (smích), takže jsme vyimprovizovali náhradní řešení v podobě DESTROY!. Ti se této úlohy ujali skvěle a ještě jednou jim tímto děkujeme. 

Asi největší současnou hitovkou je „Bruna Fiskars masakr“. Píseň o nejslavnější epizodě ze seriálu Třicet případů majora Zemana. J.A.R. natočili v roce 1994 klip k písni „Studna“. Vysvětlím, kam mířím. Viděl jsem videoklip „HK Beatdown“ od thrashmetalových kolegů FAÜST a dočetl se, že ho natáčel Petr. Nemáte v plánu prezentaci za pomoci pohyblivých obrázků? Přece jenom v době internetu dávno nemůžeme mluvit pouze o záležitosti středního proudu.

Ondra: Klip byl v plánu, bohužel z důvodu finanční limitace na to nakonec ještě nedošlo. Svépomocí jsme aspoň natočili lyric video na otvírák „Vykoupení z nevinnosti“. Avšak je rozhodně něco v plánu do budoucna. Buď ještě na některý song ze „Sám sobě soudcem“ nebo z další nahrávky. 

Pete: Zrovna jsme to se Zdendou probírali po cestě na ETEF; já moc zastánce klipů nejsem, protože se neskutečně nerad vyskytuju před kamerou, ale pokud se celokapelně na něčem shodnem, rozhodně tomu nechci bránit, kdyžtak si vezmu kuklu, haha.

Mezi lety 2013-2018 jste byli ve velkém koncertním laufu. Tuším skoro 200 koncertů. Chystáte to znovu takhle rozjet a byla by vůbec možnost? Co vůbec říkáte na současnou situaci? Peněz málo, akcí mraky... Ono se klidně může stát, že těch příležitostí někde si zahrát zas nebude tolik, protože menší pořadatelé můžou při současném trendu někam zahučet.

Lukáš: 50 akcí do roka už neplánujeme. Z mého pohledu především proto, že už nelze jezdit do každé Horní Dolní za pivo a párek a pokud chce kapela pravidelně vydávat nahrávky, musí si na to nějak vydělat. Ať už merchem nebo přebytky právě z cesťáků. A v podstatě máš pravdu s tím, co jsi napsal na konci tvé otázky.

Teď krátká zpověď nových posil. Zdendo, hraješ na basu a zpíváš v další domácí stálici. Kdyby jsi mohl porovnat svůj styl hraní v LAID TO WASTE a MURDER INC., byl bych rád. A co doprovodné zpěvy? Nedělalo ti velký problém přeorientovat se z angličtiny na češtinu?

Smrťák: Hele, můj styl hraní je pořád stejný. LAID TO WASTE jsou více techničtější a mám tam asi více času na experimentování. V MURDER není čas hluboce přemýšlet, protože to valí rychlostí TGV (vysokorychlostní vlak), haha. Česky zpívat mi nedělá problém. Je to můj rodnej jazyk a vždycky jsem si taky chtěl zazpívat i česky.

Ondro, bubnuješ v dalších třech kapelách. Nestalo se ti už náhodou, že jsi musel být na více místech současně, hehe? Specifickou věcí na tvém stylu jsou blast beaty. Skoro to vypadá, že je hraješ pořád. Kolik hodin denně musí člověk trénovat, aby to měl v ruce?

Ondra: Rozhodně se to párkrát stalo, naštěstí se to vždy podařilo zdárně vyřešit tím, že buď se dala přednost větší akci (Obscene Extreme) nebo jak se říká „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Naštěstí například přejíždět z akce na akci jsem musel jen jednou a to z Metalgate Czech Death festu na Lhotku. Vždy se mi kluci z kapel snaží vyjít vstříc, chápou, že jsem také jen člověk se svými limity. 
Co se týče druhé části otázky, tak ač mám blast beaty opravdu velice rád (překvapivě) a je to pro mě až signifikantní záležitost, tak se jedná spíš o takovou „pózu“ a meme. Není to věc, kterou bych hrál od rána do večera, ale rozhodně je to pro mě věc velice důležitá. Hlavně z hlediska tréninku. Pomocí blast beatů můžu skvěle trénovat techniku a výdrž, hraje se pak mnohem pohodlněji a člověk není de facto ničím limitován. Jeden čas jsem takhle trénoval až 9 hodin denně, abych tu techniku tak zautomatizoval a nemusel se dlouze rozehrávat. Popravdě mi v tomto velice pomohl covid, kdy nebyly koncerty ani škola a já byl denně zavřený skoro celý den ve zkušebně. Momentálně už to tolik necvičím a zaměřuji se spíše na jiné věci. Avšak člověk to musí neustále udržovat, takže si vezmu cvičítko, zapnu Netflix, 300 bpm a jedu.

Zaslechl jsem něco o výborné náladě, proto se musím zeptat. Kdy MURDER INC. budou mít druhé dlouhohrající album?

Lukáš: Z trendu je patrné, že vydáváme každé 2 roky, ale jak píšeš, nálada je pozitivní a se skládáním jsme už začali, takže je dost možné, že to tentokrát bude dříve a bude to právě druhé LP.

Pete: Je v plánu pro brzkou budoucnost začít pracovat na novejch válech, víc asi zatím prozrazovat nebudem.

Děkuju vám za váš čas a přeju hodně úspěchů.

Lukáš: Děkujeme moc za prostor, děkujeme i všem fans a přátelům, co nás podporují, a těšíme se na viděnou na koncertech!

Pete: Díky moc, měj se a brzo snad zas na nějaký akci; See you in hell!

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 21. 08. 2022
Přečteno:
1205 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář