Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2022, vlastní náklad / thrash metal / Česko

„Nad ní stál otec se sekerou v ruce. Divně se kýval. Zdálo se mi dokonce, že se usmívá.“

Řezníci z Berouna byli zjevením. Před čtyřmi lety se zařadili debutovým albem „Umlčen navěky“ mezi českou špičku. Žel, dost je v rozletu přibrzdily personální změny, profesní či rodinné záležitosti. Dva roky staré splitko s KAARAMA nebylo úplně ideální. Nicméně kapela opět nabírá vítr do plachet. Originální členy Lukáše a Petra doplňuje zbrusu nová rytmická sekce. Basu prohání Zdenda z LAID TO WASTE, bicí okupuje talentovaný Ondra Horváth (YTIVARG, DESIRE FOR SORROW). 

Pětiskladbové EP „Sám sobě soudcem“ bylo nahráno ve studiu Davos. Mistr Otyn namíchal krásný čistě křišťálový zvuk s vydatnými basy. V době, kdy ostatní kolegové řeší archaický sound, MURDER INC. ukazují svou sílu a chtějí nakopat všem zadky. Nejspíš jejich krédo. Za bezvadný nápad považuji přebal z dílny Pen N Ink Designs, přímo odkazující na hudební materiál. Každému oběšenci byla napsána píseň a vykopán hrob.

Pestrost patří mezi velké přednosti zabijáckého záznamu. Žádný kolovrátek. Skladby mají nějaký začátek, střed, sólo a vyvrcholení. Kulometné české vokály nebo chladnokrevné kytarové riffy zůstávají z minulosti stejné. Důležitý MURDEŘÍ rys, podle něhož kapelu snadno každý pozná. Nicméně noví členové přinášejí osvěžení. Bubeník hojně používá blast beaty, které thrash metal vystřelují do extrémních vod. Zdenda obohacuje lyriku o čisté zpěvy. Tím zvýrazňuje hesla v refrénech. Může při tom připomínat Schmiera z DESTRUCTION.

Povedlo se napsat čtyři podobně nabušené vály. V těchto vysokorychlostních opusech existuje dost pomalejších partů, kdy si v kotli můžete hodit hlavou, např. finále „Vykoupení z nevinnosti“. Není to kontraproduktivní. Vteřiny stále ubíhají jako divoká voda. Dále dva druhy zpěvů nejsou jediným barevným kontrastem krátce hrající desky. „Výstaviště mrtvých těl a duší“ disponuje kytarovým sólem, jež kopíruje hyper rychlost zbylých nástrojů, aby záhy úplně vykvaltovalo a začalo kňourat ve stylu SLAYER. Kráska „Věrný obraz sebe sama“ působí nejucelenějším dojmem. Z úvodního motivu bylo vymačkáno úplně všechno. Když jedna kytara hází kila, slyším na druhé „ukrytý“ kytarový riff, což miluju. Sólíčko má nejlepší feel a závěrečná část, především díky rytmickým nástrojům, připomíná melodické zemětřesení.

Avšak největším hitem bude „Bruna Fiskars masakr“. Po textové i hudební stránce. Text opěvuje nejznámější epizodu z Třiceti případů majora Zemana. Song zahrnuje promakané aranže. Všechny triky použité z předešlých kousků skupina narvala do pěti minut, přesto se daří před velkým finišem vytáhnout ještě nějaké trumfy z rukávu. Krátké basové sólíčko za doprovodu ubrečených kytar chytře připraví ornou půdu pro pěvecký duet Petra a Zdendy. Každé slovo může posluchač vstřebat jako houba vodu. Celé pekelné dílo zakončují MAYHEMOVSKÉ harmonie a beaty. Vražda!

Na EP byl také umístěn bonusový track – povedený cover „Krev“ od LAHAR.

MURDER INC. dostáli svému jménu. Po personálních změnách je z EP „Sám sobě soudcem“ opět cítit velká chuť dělat poctivý thrash metal. Banda zakomponovala do své hudby nové prvky, dokonce pracuje s čistějším studiovým zvukem. Neříkám, že se jim podaří překonat nedotknutelnou desku „Umlčen navěky“, ale mají kapacity jí udělat rovnocennou a promakanější partnerku, což bude doufám brzy.

Seznam skladeb:

  1. Vykoupení z nevinnosti
  2. Výstaviště mrtvých těl a duší
  3. Věrný obraz sebe sama
  4. Bruna Fiskars masakr
  5. Krev (cover LAHAR)

Čas: 19:59

Sestava:

  • Pete – kytara, zpěv
  • Lukáš – kytara
  • Zdenda – basa, zpěv
  • Ondra – bicí

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp


 


Zveřejněno: 04. 07. 2022
Přečteno:
1429 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář