Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

8. 7. 2022, Praha - Underdogs´

Pátek 8. července byl slavnostním dnem pro český thrash metal. FAÜST křtil kladně přijaté album „Tinnitus Inquisition“ ve smíchovském klubu Underdogs´. Pogratulovat mu přijely bandy LAID TO WASTE, MURDER INC. a GRIDE a bezmála osm desítek fanoušků...

Kolem sedmé večer areál Eternie pomalu zaplňovali thrashers. Sem tam kolem projel vlak. První jsem si pokecal s MURDER INC., jenž zaskakovali za nemocné TURTLE RAGE z Berlína. Uvnitř klubu u vstupu zas číhal Kafe. Milej chlapík, co pro domácí scénu dělá strašně moc. Pozval mě na pátý ročník svého festivalu Kafest (10. září) a dal ke zrecenzování debut od FORCE OF HELL. Překvapivě dorazil kolega z Fobie Coornelus, a tak mně dělal parťáka, což bylo fajn, protože akce nabrala přibližně čtvrthodinové zpoždění.

Za deset osm začali hrát LAID TO WASTE. Dostáli pověsti o nejrychlejších pravačkách. Spící hroziči vyrazili řádit. Kotel posílil hecíř Weyška a i díky němu otevírací kapela měla více než důstojnou atmosféru. Speed metal měl účinky adrenalinové injekce bodnuté do srdce. Bicí letěly stylem kulky vystřelené z pistole, od strun se jiskřilo, Smrťák uječeně kázal. Vojtova sóla zas připomínala „Ódu na radost“, zato jeho kytarové dvojče snad vůbec nezastavovalo a probíjelo elektřinou. Jinačím pojetím disponovala nejnovější píseň – trochu bay area thrash tancovačka. Samozřejmě zvuk ze sklepa není nikdy úplně dokonalý. Zpěvy nemusely být tolik nahalované, ale nic hrozného. LTW opět váleli.

Náhradníci MURDER INC. absolvovali generálku před festivalem Obscene Extreme, kde se budou hnát za slávou. Po starších skladbách představili celé EP „Sám sobě soudcem“. V současné sestavě hrají velice odvážný thrash metal s obrovským potenciálem. Agresivní 110% výkon, Lukášovo soustředěné drcení strun, Petrovo házení vlasy, blast beaty, chemie nových skladeb, Smrťákovo čisté zpěvy. Tyto aspekty budily dobrý dojem. Ten pokazily až moc přehulené aparáty, jež přebíjely dokonce bubeníka. Avšak headbangujícím sthrashidlům v první lajně horší sound vůbec nepřekážel.

FAÜST při svém slavnostním setu nepodcenili vůbec nic, ani technickou stránku. Zvuk byl tedy parádní. Jeden by si mohl myslet, že kluci jsou v pražských sklepech a dírách jako doma. Nebál bych se mluvit o vysoké profesionalitě. Všichni moc dobře věděli, co mají dělat. Ač velké nasazení, tak žádná křeč, ale s každým dalším vystoupením sebevědomější a uvolněnější výkon. Možná hodně udělal i charakter hudby, kde kytarové riffy byly hnané kupředu bicími, jež zbytečně nerozbíjely jejich plnou strukturu. Rebelská choreografie zafungovala též. Oni tohle prostě umí. Frontman nechával běsnící fanoušky dokonce sahat na pražec své sekery. Pocitově v kombinaci s řezajícími kytarami a sóly? METALLICA z třiaosmdesátého s daleko brutálnějšími vokály. Krása. Nebudu jmenovat jednotlivé skladby, nicméně top výběr setu může být „Let´s Go Neandrthal“, „Frontal Lobotomy“ a „Jungle Mangled“. Poslední jmenovaná se jevila jako největší nářez, který nenechal nikoho neposkvrněného. V největší euforii přišel na řadu křest debutového alba „Tinnitus Inquisition“. Vzal si ho do parády kmotr Vojta ze SNĚTI a členové kapely VOLE. Šáňo stříkalo proudem, CD hořelo, jméno kapely se skandovalo. Trochu fotbalová atmosféra. Jakmile koncertní mašina znova nabírala rychlost, tak mistr Mitura zrovna vytíral podium. Zanedlouho se mop v jeho rukou proměnil v imaginární kytaru, hehe. Nakonec nejlepší reklamou pro hudebníka je, když kvalitní studiovou tvorbu dokáže prodat při živém vystoupení. Případní noví posluchači mají nejeden důvod navštívit FAÜSTÍ koncert na Brutal Assaultu. 

Za doprovodu krátkých úderných HC/grind vypalovaček od jihočechů GRIDE dávám na shledanou pozůstalým v klubu a vydávám se naplněn zážitky časově náročnou cestou domů do Plánice. Můžu říci, byl jsem u toho.

Fotky: Barbora Červeňanská, Hanka Stará
 


Zveřejněno: 14. 07. 2022
Přečteno:
974 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář