Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2022, vlastní náklad / power/heavy/speed metal / Česko

Olomoucká kapela PERSEUS v čele s pěveckým matadorem domácí metalové scény Mirkem Spilkou (ex-SKRAMASAX, CALIBOS) přichází po necelých osmi letech od vydání alba „Říše vlků“ se svou novou nahrávkou, která tentokrát dostala velmi krátký, výstižný a úderný název „Mor“. PERSEUS si dal se svým druhým řadovým albem pod tímhle názvem skupiny opravdu dosti na čas, ale dočkali jsme se a já teď díky tomu mám před sebou aktuální kolekci devíti skladeb.

Jistě vás hned od počátku poslechu zaujmou texty věnující se opětovně různým historickým tématům a událostem, jejichž autorství je tradičně dílem před chvilkou zmiňovaného Mirka, který si na jejich podobě dává opravdu záležet. Tentokrát se však skoro vůbec nepodílel na hudební složce (pouze spoluautorství u jedné věci), kterou přenechal povětšinou svým spoluhráčům. Nejvíce této možnosti využil dlouholetý kytarista kapely Honza „Hans“ Krmela, který je jako autor či spoluautor podepsán hned u dvou třetin představených kompozic. Po jednom kousku dodali druhý kytarista Jirka Ambros a basák Insun, dalším, kdo na album přispěl je pak někdejší člen skupiny Jaroslav „Jeff“ Novák.

Tak a teď už pojďme k samotnému poslechu CD, které otevírá titulní „Mor“, opatřený procítěným úvodem s recitací textu a podporou kláves. Po chvíli však PERSEUS zařazuje vyšší rychlost a rozjíždí se do svého, dalo by se říct, už klasického hudebního výrazu, který jsem v minulosti označil, jako směsici power, speed a heavy metalu. Dále přichází na řadu „Vizionář“, jenž pokračuje v nastoleném hudebním směru, pochopitelně nemůže chybět ani kvalitní kytarové sólo. Trojka „Zbabělý tanec“ je takový, řekl bych, symfonicko-powermetalový kousek, navíc místy obohacený dívčím vokálem. Při vyřčení slova „Karma“ bude asi většině lidí jasné, o čem tato píseň bude. Mirek (jehož na celé desce svými vokály podporuje Marián Beneš a další hostující pěvci a zpěvandule) ze svého širšího pěveckého rejstříku místy vytahuje i sekaný zpěv, což je zajímavý protipól vůči výraznému melodickému refrénu a zařazení klávesových partů. Jak můžeme slyšet, tak PERSEUS se do svého roky prověřeného výrazu nebojí zařadit i pro něj méně používané prvky. Přesně uprostřed alba se nachází „Jáma a kyvadlo“, což je velmi hojně zpracovávané téma. V případě Olomoučanů se jedná o výrazně melodický, chytlavý song (i díky zařazeným klapkám), který podle mě patří k tomu nejlepšímu, co CD přináší. „Zůstat a stát“ je, řekl bych, takový trochu radostnější, uvolněnější song, v jinak celkově ponurejší atmosféře alba (což je vzhledem ke zpracovávaným tématům pochopitelné), v němž opět dominují kytary, vše je pak zakončeno klavírní pasáží. Krátká vybrnkávačka na úvod a už se rozjíždí pecka „V prachu hvězd“, která uhání ve velmi svižném až speedovém tempu, kombinovaném se zatěžkanějšími power pasážemi. Jednou ze dvou nejdelších věcí na albu je majestátní „Poslední soud“, který je i přes svou delší stopáž vystavěný tak šikovně, že posluchači neustále přináší další a další zajímavé momenty, včetně Mirkova variabilního vokálu. Celou kolekci písní pak uzavírá skladba „Sedmero krkavců“, která několikrát změní své tempo, obsažené jsou pasáže pomalé, svižné i středně rychlé. Stejně tak Mirek znovu využívá širší rejstřík pěveckých poloh, od takřka až recitace, až po výšší polohy (celkově je však jeho hlas na tomto nosiči spíše v hlubších polohách). A samozřejmě nemůže chybět ani „zpěv“ havraní. (úsměv)

Jelikož PERSEUS na aktuálním CD nijak výrazně neotočil hudebním kormidlem, naopak tak nějak konstantně pokračuje v tom, co započal albem „Říše vlků“ (respektive už deskou "Nosferatu" vydanou ještě pod jménem CALLIBOS M.S.), tak musím říct, že jsem v zásadě spokojený. Všichni hudebníci odvedli kvalitní výkony, zvláště pak obdivuji Honzu Krmelu, který vyjma skladatelské role obsadil i tu aranžérskou a produkční (spolu s Mariánem Benešem) a navíc nahrál kytarové a klávesové party, což je na jednoho člověka docela úctyhodné. Ale, jak jsem před chvílí uvedl, tak pochválit musím všechny kluky za zdařilý týmový výkon

Jediné, co mi při prvních posleších lehce vadilo, je podle mě místy trošku utopený zpěv, kterému jsem v některých pasážích hůře rozuměl. Po dalších přehráních se to potom trochu zlepšilo a napadlo mě, že zčásti to mohlo být způsobeno i tím, že jsem Mirkův specifický hlas delší dobu neslyšel, tudíž mi chvilku trvalo, než jsem se na něj znovu adaptoval. Od samotné skupiny jsem se následně dozvěděl, že se z její strany v podstatě jedná o umělecký záměr s tím, aby zpěv příliš nevyčníval a byl umístěný spíše, takzvaně, uvnitř výsledného zvuku jednotlivých songů. Takže od PERSEA určitě nečekejte výrazný ječák čnící nad ostatními nástroji, jako je tomu třeba u jiných česky pějících těles pohybujících se v ranku melodické metalové muziky.

CD „Mor“ nabouchal ještě původní bicmen Robert „Bob“ Vémola, jenž s Mirkem Spilkou hrál už v partě CALIBOS a kterého následně nahradil Zdenek Pradlovský (dále CITRON, SHAARK, ex-MASTER, ex-KREYSON, ex-VITACIT s L. Křížkem atd.), jenž se ale na nahrávání placky nijak nepodílel

Autorem pěkně vyvedeného bookletu, který v podstatě po grafické stránce navazuje na předchozí „Říši vlků“, je znovu finský umělec Roman Ismailov. Obal je fakt pěkný, včetně prostřední fotky (postaral se o ni Roman Zmeškal) se členy skupiny a rozhodně stojí za vaši pozornost. Škoda je jen některých menších nedorazů, týkajících se písma, což se prostě někdy stává i přes veškerou snahu se jim vyhnout.

Část materiálu byla pořízená v olomouckém DS studiu (zpěv, bicí) a část v domácím Hansově studiu (kytary, basa), následně pak tohle vše putovalo k finálními mixu a masteringu do švédských Fascination Street Studios, kde to zvukově ošetřili Ricardo Borges a Jens Bogren. A výsledný sound se dle mého sluchového ústrojí opravdu vydařil.

CD tentokrát vychází vlastním nákladem a získat ho můžete třeba na produkci kapely nebo na jejím webu.

Moje hodnocení je 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Mor
  2. Vizionář
  3. Zbabělý tanec
  4. Karma
  5. Jáma a kyvadlo
  6. Zůstat a stát
  7. V prachu hvězd
  8. Poslední soud
  9. Sedmero krkavců

Čas: 46:07

Sestava:

  • Miroslav Spilka  - zpěv
  • Honza „Hans“ Krmela - kytary, klávesy, aranže
  • Jirka Ambros - kytary
  • Lukáš „Insun“ Vymětal - baskytara
  • Robert „Bob“ Vémola - bicí
  • Marián Beneš - vokály

Hosté:

  • Hana Čepičková Vajčnerová - vokály, sbory
  • Mia Vlková - vokály, sbory
  • Michal Kůs - vokály, sbory
  • René "Perry" David - vokály, sbory

Web
Facebook
Youtube - ukázky písní
 


Zveřejněno: 17. 05. 2022
Přečteno:
1486 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář