Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Na otázky za pražskou kapelu odpovídají frontman Kryštof a basák Jenda. Rozhovor vznikal těsně před vydáním debutového alba „Tinnitus Inquisition“.

Ahoj kluci. Od posledního rozhovoru pro Fobii uplynuly tři roky. Tehdy jste se jmenovali ještě CBF. V roce 2020 měníte prezentaci kapely a název na FAÜST. Nová podoba slaví úspěch i po hudební stránce. Jaké byly motivace a co se změnilo ve vašem přístupu?

Jenda: Největší změna proběhla v tom, že kapela má konečně nějakej směr. Dřív to bylo takový nerozhodný, nevěděli jsme, co chceme. Když to přeženu, tak jsme nevěděli, jestli se „svézt“ na party thrash vlně nebo jít drtit šestnáctiny jako DEMOLITION HAMMER. Výsledkem byl takovej retard metal. S příchodem Adama ještě za dob CBF začínala kapela dostávat tvar a smysl, což se pak dokonalo změnou názvu, což byl můj grandiózní nápad, který jsem si vydobyl léty přemlouvání. 

Kryštof: Já to beru, jako že jsme měli 5 let beta verzi „Jak být kapela“ a před dvouma rokama, po dlouhym trápení lidí naší nedotaženou muzikou a vychytávání nedostatků a chyb, jsme konečně nahodili full verzi a jedeme tak, jak to má bejt. Takovej Cyberpunk 2077, ale je to Cyberthrash 2022.

Na koncertech z vás vyzařuje ohromná energie. Zanechává to dobrý dojem. Trénujete před zrcadlem nebo ve zkušebně podiovou show? 

Jenda: Já trénovat doslova musím, protože jinak pražím pražce pohledem celej koncert. Kryštof je naopak přirozenej showman.

Kryštof: Hehe, mě to showmanství konečně začalo bavit. Když se podívám na starý záznamy, jak jsem na podiu stál před 5 lety, tak si z toho beru příklad a řikám si: „Takhle už ne“. Minimální pohyb, a když už, tak nucenej a prkennej. Ale ono taky, když ta hudba s člověkem nehýbe, tak se nedá nic dělat. Naše nový songy se mnou tančej úplně samy a na podiu se ve mně vždycky něco probere, a i když si můžu i třeba cvičit nějaký choreo, tak při koncertě udělám stejnak spíš něco spontánního a ani nad tim nepřemýšlim.

Rozhovor děláme především kvůli albu „Tinnitus Inquisition“, které vyjde 29. dubna u německého vydavatelství Witches Brew. Minulý rok se přidal do sestavy Teodor Majerík, kterého známe jako frontmana ACID FORCE. Druhá kytara s sebou přináší nesporné výhody, nicméně vám to celkem dobře šlapalo i ve třech. Rozhodli jste se pro dalšího člena kvůli velké dlouhohrající desce? Když čtu booklet aktuální novinky, tak Teo přispěl nemalou mírou…

Kryštof: Vždycky jsem zastával názor, že když už přibrat novýho člena, tak by to měl být hlavně člověk, se kterým si fakt rozumíme, a nejlíp ho už i znát, abychom přeskočili takovou tu trapnou část někoho poznat a pak třeba až po půl roce zjistit, že je to debil, takže by se potencionální hledání parťáka opakovalo. Ve třech nám to hrálo dobře, ale začínal jsem po vydání EP mít nápady, který zahrnovaly harmonii dvou kytar, a to by se blbě hrálo naživo. Ale o hledání druhýho kytaristy jsme vlastně samovolně nestáli. Naštěstí jsme se hodně začali stýkat s Teodorem, jelikož se přestěhoval do Prahy, takže proběhlo nemálo probděnejch alkoholovejch nocí, a jednou takhle v 5 hodin nad ránem mi u nich na balkoně řiká, že by se rád vrátil do kapelního života a my ho dost bavíme.

Jenda: Teo si sám se sebou vyhlásil konkurz na post kytaristy a vyhrál ho. Nutno dodat, že já jsem nejdřív z přítomnosti druhé kytary nadšen úplně nebyl, protože jsem měl z hraní v triu dost dobrej pocit. Každopádně jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo. Na rozdíl od nás má Teo disciplinovanější skládací tempo a muzikantsky nás žene, co to jde. 

Naváži na předchozí otázku. Zaujalo mě, že jste si skladatelsky skladby spravedlivě rozdělili. Jak probíhá proces skládání písní? Nosíte do zkušebny hotové písně, bubeník Honza to odkývá, hehe, nebo někdo nahodí nápad a jamujete?

Kryštof: Je to až k nevíře, jak to máme hezky skladatelsky rozdělený. Dokonce i kytarový sola se tam střídají po písničkách. Od prvního songu jedeme s Teem na střídačku. Jinak teda každý si připravuje nápady doma. Sem tam jsme se sešli já a Teo u jednoho z nás a pilovali úseky písniček a zkoušeli je posunout, dokud jsme v sobě neměli 3 piva; to už pak moc nešlo a spíš jsme koukali na South Park a věnovali se obžerství. Akorát Honza se nepodílí na tvorbě muziky, ale jak říkáš, dává nám kritiku, kterou buďto někdy ignorujeme, a nebo něco někdy možná dopilujeme. Ona ta deska může působit jako trochu mišmaš kvůli tomu, že to buďto nepsal jeden člověk celý, nebo kapela společně všechno, a chápu, že to někomu nemusí lahodit, ale mně se líbí, když je album rozmanitý a songy rozeznatelný od sebe. 

Jenda: Defakto každej přineseme rovnou hotový songy a pak se dodělávaj detaily jako breaky a tak. Přímo ve zkušebně se skládá málokdy, což mě docela mrzí, ale nenadělám nic.

Úmyslně jsem v recenzi nerozebíral anglické texty, abych je špatně neinterpretoval. „HK Beatdown“ jste věnovali lidem v Hongkongu, kteří bojují za svobodu. Naopak lyrika skladby „Exitus Freefall“ obsahuje postavu Minotaura, proto se nejde nezeptat. Z čeho čerpáte inspiraci a kdo je Stranger from Georgia?

Jenda: „HK Beatdown“ jsi pochopil naprosto správně. Je to proti zločinné Komunistické straně Číny, která si během pár měsíců udělala z demokratického státu svého vazala. Takže je to věnovaný všem, kteří se nebáli jít protestovat i přes riziko vazby nebo zásahu slzným plynem. 
Co se inspirace týče, tak tu beru hlavně ve skutečných událostech, ať už historických nebo současných, protože s nima se člověk může líp ztotožnit. Někdy ale padne nálada na nějakou metal-punk čertovinu nebo podobnou srandu, kdy mi zní dobře jedna fráze, a kolem ní nějak vytvořím zbytek textu. Třeba u „Let’s Go Neanderthal“ byla hlavní inspirace hláška z filmu Kdyby tisíc klarinetů. Shrnul bych to tak, že textově uznávám jak DISCHARGE, tak VENOM, ale ty DISCHARGE mi jdou o něco líp (nebo si doplň libovolnou sociálně politickou kapelou).

Kryštof: V tomhle to mám s Jendou podobně, a jak už tomu bylo u pár mých textů na „Malvarmě“, nejvíc píšu texty z pohledu sebe na to, co se buďto děje okolo mě, anebo přímo moje strasti a pasti. Právě o jedný takový strasti je „Curse Eternal“. To jsem napsal po tom, co se se mnou rozešla moje přítelkyně, která byla z Polska, takže jsme měli vztah na dálku, a jak přišla karanténa, tak jsme k sobě nemohli, a ona si nabrnkla zpěváka z kapely GRUZJA. To je ten „Stranger from Georgia“. Ale nechtěl jsem z toho udělat klasickej breakup song, kde budu jenom brečet, tak jsem začal přemítat nad svejma činama v minulosti a možná to, že mi zatim vztahy nevycházely, byla karma z mýho prvního vztahu, kdy jsem se k tý holce zachoval při rozchodu nečestně a zbaběle, tak mě proklela. Aspoň mi to tak přijde, haha. Jinak potom tam máme jako téma Ikarův pád, hence ten Minotaur, nebo příběh z liberijský občanský války o chlápkovi, který si myslel, že když bude bojovat nahej, tak ho kulky nepřátelskejch samopalů nezasáhnou. Ale je k nevíře, že reálně ještě žije. Hlavně teda dopustil se i hroznýho zvěrstva a pojídal třeba srdce nevinných dětí. Generál Butt Naked. To si najděte, stojí to za počtení.

V srpnu 2021 navštěvujete Čestice a studio Hellsound. Kolik času vám stačilo na nahraní celého záznamu? Neměli jste při dizkuzi s Honzou Kapákem zvláštní požadavky, co se týče zvuku, nebo měl volnou ruku?

Kryštof: Čestice jsou krásný, klidný místo a moc jsme se tam znovu po třech letech těšili. Měli jsme jako vytyčený termín celý první týden v srpnu, takže pondělí ráno příjezd a začali se hned stavět a ozvučovat bicí, což mohlo být hotovo do dvou hodin a pak jsme začali s přednahráváním kytarových stop, aby Honza věděl co vlastně nahrává. Všechny bicí party byly hotový v úterý dopoledne, pak se hned začalo s basou, potom kytary, sóla a na konec zpěv. Na zvuk jsme neměli nějak speciální požadavky, ale Honzovi (Kapákovi) jsme do toho víc kecali při tom, když to už masteroval za běhu. A taky když probíhala už jen mailová komunikace, jsme si furt vymýšleli „v tomhle čase je tam nějaká nepřesnost, oprav to prosím“, potom „teď zase vytáhni tuhle část“. No dali jsme si navzájem dost zabrat, ale výsledek za to myslím stojí. 

Jenda: Měli jsme to hotový asi za 5 dní, pokud mi paměť dobře slouží. Krom klasickýho nahrávání proběhla dálková spolupráce s Willhelmem Grasslichem z UGFC, kterej nám dodal na album pro železáky snesitelnou hlukařinu. Z naší strany to byla docela divoká komunikace, ale nakonec všechno proběhlo, jak mělo. 

Album vyjde pod hlavičkou Witches Brew z Německa. Jaké z toho pro kapelu plynou výhody? Po vydání se pravděpodobně dá očekávat nějaký humbuk, ale pociťujete nějakou zpětnou vazbu ze zahraničních médií už teď?

Kryštof: Cheryl (což je paní, co Witches Brew vede) je boží. Komunikuju s ní jen já a krom samozřejmě řešení všeho kolem alba si posíláme i memes a hlavně fotky a videa našich koček. Má jich doma asi milion. Takže i po personální stránce je to radost s ní pracovat. Jinak teda vydá nám CD a v létě vinyly a na těch se bude podílet částečně i náš Písečný label Tapes of Terror. Na kazety samozřejmě došlo taky, akorát když teď děláme ten rozhovor, tak je teprve před vydáním, takže možná když tohle půjde ven, tak nevíme, jestli už nebudou pryč, haha. Když nám vydávali první edici kazety s živákem „No Sleep 'til 007“, tak se vyprodaly během 26 hodin. Co se týče zpětné vazby ze zahraničí, tak zatím víme akorát o tom, že se o album zajímá Banger TV, který nás zmínili ve videu „Metal Monthly“, kde vždycky na začátku měsíce, oznámí co tehdy a tehdy vyjde za alba a větší segment videa věnují 6 deskám z undergroundu po celym světě. Tenhle kanál všichni moc dobře známe, takže když nám Blayne sám napsal, ať mu to album pošleme, byli jsme v naprostý euforii. Jinak Cheryl má spoustu kontaktů, kam všude to album naposílala, ale to se teprve zveřejní, až to bude venku. 

„Tinnitus Inquisition“ bude na všech formátech. Tři stovky CD nosičů, stovka kazet u Tapes Of Terror a 300 vinylů. Měli jste nějakou představu, kolik kusů vyrobit? Jaké faktory v tom hrály roli?

Kryštof: Těch CD je dokonce 500 kusů, takže to budou prodávat ještě naše vnoučata, haha. Tohle si šéfuje Cheryl sama. My jsme si akorát prosadili, že chceme i vinyly, čemuž byla otevřená, ale jelikož všichni víme, jak to teď s jejich výrobou vázne, tak skepticismus byl na místě. Ale naštěstí jsme se dohodli a nebyl žádný problém. 

Předpokládám, že vzhledem k současné situaci si na vinyl chvilku počkám. Nicméně mě jako náruživého sběratele LP desek zaujalo, že stovka kousků bude limitovaná edice. V čem se budou lišit od klasiky? Tipuju barvou...

Kryštof: Je to tak, vinyly očekáváme až někdy v létě, ale kvůli aktuálnímu nedostatku plastů a papíru se to možná posune. Bohužel nemůžeme vůbec jistě říct, kdy to tak bude. Limitovaná edice bude mít krásnou červeno-žlutou barvu a bude k ní spešl nášivka, kterou jinde nebude možný sehnat. 

Máte představu, kdy album pokřtíte? Nepojedete náhodou v létě Tinnitus Inquisition tour?

Jenda: Představu máme zcela jasnou, protože křest proběhne 8. 7. 2022 v pražským Underdogs za přítomnosti GRIDE, LAID TO WASTE a TURTLE RAGE. Bude to součást takový čtyřkoncertový vyjížďky, během který se kouknem do Brna, Slavonic a Liberce.

U koncertů zůstaneme. Předchůdci FAÜSTU hráli v Belgii, Holandsku, Německu, Francii a naposled v Izraeli. Nechystáte se v nejbližší době vycestovat do ciziny? Abych vysvětlil motivace mojí otázky... Četl jsem v nejnovějším čísle Telepatie rozhovor s Tomášem Miturou. V něm prozrazuje, že se SNĚTÍ mají odehrát pár koncertů v Mexiku, ale nemůže s nimi odcestovat jeden z kytaristů, kterého by měl nahradit Kryštof.

Jenda: Aktuálně máme naplánovanou tour na přelom srpna a září. Během tejdne se elegantně obtočíme kolem republiky, čili Polsko, Německo a Slovensko. Dost se na to těším, ale ještě to není 100% zařízený.

Kryštof: Kluci ze SNĚTI mě oslovili, jestli bych nemohl z určitejch důvodů zaskočit Máru. Měl jsem z toho obrovskou radost, ale zároveň mi bylo líto, že by mi to vzalo možnost jet na tour se svojí vlastní kapelou. Nakonec z toho ale sešlo, takže se do Mexika budu muset podívat až jindy, třeba i přímo s FAÜST. Kdo ví?

Blížíme se do finále. Myslím, že více z rozhovoru už vytřískat nedokážeme. Snad doplňující otázka. S albem jste si dali určitě spoustu práce. Pracují nervíky z toho, jak desku přijmou posluchači? Fandíte si nebo raději zůstáváte nohama na zemi? 

Jenda: Zůstávám nohama pevně na zemi. Vzhledem k množství muziky, chrlící se dennodenně na konzumenta, nemám jako průměrný řemeslník v oboru hudby želez šanci vytvořit inovativní muziku, bořící hranice konvenčnosti. Jsem schopen jen vysávat ostatní a míchat dané vlivy podle mého gusta. Na desku jsem však patřičně hrdý a budu rád, když se bude líbit i jiným konzumentům těžkých kovů. 

Kryštof: Přesně. Já jsem taky pyšný na to, co jsme ze sebe vyplodili a věřím, že to nějaký úspěch mít bude, ale nedělám si moc velký iluze, přesně kvůli množství desek který vychází. Já jsem jen hlavně zvědavý, kam se to album všude podívá díky Witches Brew a vší podpoře a sdílení i z naší strany a především od fanoušků.

Děkuji Kryštofe a Jendo za váš čas. Přeju „Tinnitus Inquisiton“, aby se brzo vyprodalo a posbíralo spoustu vavřínů. Brzy na viděnou na nějakém koncertě.

Jenda: Tak ahoj!

Kryštof: My jen doufáme, že to nebudou prodávat ještě naše vnoučata. Měj se!

RECENZE

Facebook
https://linktr.ee/faustxthrashingdoom

 


Zveřejněno: 22. 05. 2022
Přečteno:
1832 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 08. 2022 21:53 napsal/a Slávek
Festival BRUTAL ASSALUT
Naprosto excelentní kapela...... skvělá práce .