Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/MC 2022, Witches Brew, Tapes of Terror Records / thrash metal / Česko

"Kdo, silou dobyv, silou vládne." (Johann Wolfgang von Goethe, Faust)

Asi netřeba příliš rozebírat předcházející podoby kapely z Prahy, bylo by to nefér vůči současnému ranku. Kluci se od roku 2020 reprezentují jako FAÜST. Od té doby si vybudovali image svěží koncertní mašiny, vyšel jim sedmipalec, živák na kazetě a v neposlední řadě je posílil na druhé kytaře Teodor Majerík, známý ze svého působení ve slovenské thrashmetalové sebrance ACID FORCE. Opravdu poctivě vybudované základy pro debutové album, které vydá německý label Witches Brew už 29. dubna!

"Tinnitus Inquisition" disponuje pár záležitostmi, jež nezainteresovaného posluchače dokáží zaujmout. Křiklavě barevný obrázek přebalu bude v distru poutat pozornost a nutit k hlubšímu zkoumání. Toni Hietomaa z Finska nakreslil dost morbidní dílo. Další kouzla byla provedená Honzou Kapákem v nahrávacím studiu Hellsound. Vysledný zvuk zavání starými časy. Nicméně není to špína, za níž schováte případné chyby. Zde jsou všechny instrumenty vyvážené. I když míchat old school thrash, neurazit dinosaury a neodradit potenciální nové posluchače může někomu připomínat alchymii. Zejména undergroundové skupiny dnes chtějí takový sound. Metal zní více organicky. 

Půlhodinové album obsahuje osm válů, nebudeme-li počítat intro. Odsýpá, ač nelze mluvit o jednorychlostním záznamu. Bubeník Honza citlivě nechává prostor ostatním nástrojům. Neukvapuje se složitými přechody, mění dvě tempa, někde přidá talíř či dvojkopák, jindy zaútočí jako v úvodu koncertně úspěšného songu "Exitus Freefall". Drží skladby pohromadě. Bytelnou rytmickou sekci navíc upevňuje Jenda a jeho basa. Především vynikne, díky střídmějším kytarám, válem "Born To Be Sacrificed." Já si ho však užívám i v otvíráku "Curse Eternal", kde mě baví skoro až staccato party, které nakonec dělají parádní křoví sólujícím sekerníkům. 

Při pročítání bookletu zjišťuji, kdo jaké různorodé sólo zahrál, nebo kdo jakou píseň napsal. Strunná sekce si to mezi sebe spravedlivě rozdělila. Možná proto jsou skladby pestré. Například v "Through Ceiling To Hell" začíná hrát pomalé sólíčko Teodor a dokončuje ho frontman Kryštof. Další kontrast může posluchač pocítit mezi parádně vygradovanou "Jungle Mangled" vs. punkovější zavíračkou "HK Beatdown". Zatímco první zdobí pulzující zemité riffy, druhá postrádá nějaké větší aranže. 

Kytarové riffy napříč celým záznamem bych rozdělil na pevné amerického střihu a germánské, připomínající jehličkovou tiskárnu. V tomhle ohledu vítězí "Frontal Lobotomy" – opravdové thrashmetalové šílenství! Nicméně za nejhitovější píseň považuji "Let´s Go Neandrthal". Pravděpodobně rytmicky nejsložitější věc. Odvážně mění rychlost. Z návykového házení hlavou se najednou můžete objevit ve středu mosh pitu. Pak přijde blastbeat a od znova. Naživo hrozná síla.

Co tedy záznam spojuje v kompaktní celek? Zvuk, bicí, anglické zpěvy. Kryštof je thrashmetalový, hlasově výše postavený, Martin van Drunen. Působí jako konstanta všech skladeb, která cedí slova přes zuby pořád stejně naštvaně, přestože se kolem mění prostředí. Prostředí, jehož srdce bije nepravidelně v rytmech "Morbid Tales" od CELTIC FROST. Tvůrčí svoboda dělá v jistých fázích z "Tinnitus Inquisition" dokonce temný rock´n´roll. FAÜST nahráli na české poměry výjimečné album.

Seznam skladeb:

  1. Tinnitus Inquisition
  2. Curse Eternal
  3. Jungle Mangled
  4. Exitus Freefall
  5. Born To Be Sacrificed
  6. Let´s Go Neandrthal
  7. Through Ceiling To Hell
  8. Frontal Lobotomy
  9. HK Beatdown

Čas: cca 29 min.

Sestava:

  • Kryštof Eichler – zpěvy, kytara
  • Jenda Lapáček – basa, doprovodné zpěvy
  • Honza Šole – bicí
  • Teodor Majerík – kytara

ROZHOVOR

https://linktr.ee/faustxthrashingdoom
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 25. 04. 2022
Přečteno:
1631 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář