Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

O reedici letitého dema i aktuálním dění jsme hovořili se zpěvákem a kytaristou Tommym, s jednou odpovědí se připojil kytarista Nuclear.

Loni se po dlouhých letech nečinnosti připomněla kapela, která byla součástí doommetalového hnutí v devadesátých letech. 

Loni jste vydali demo z roku 1993 na CD. Čí to byl nápad a co vás k tomu vedlo? Časy jsou retro záležitostem nakloněné, v poslední době se podobných edicí objevila celá řada, vyšla dema HYPNOTIC SCENERY, SSOGE, DISSOLVING OF PRODIGY… Brali jste si z těchto vydání příklad?

Musím se přiznat, že to nesleduju a vůbec nevím, že kolegové také vydávají prehistorická dema. :o) Ale jsem rád, že nejsme jediní! Myslím, že nápad v mé hlavě uzrával už od r. 2008, navíc, jestli si dobře vzpomínám, v té době se mi ozval Petr Korál a vyslovil velký zájem o CD, pokud by mělo někdy vyjít.
A ten primární důvod? Jednoduše šlo o to, že ty písničky v sobě nesou jakousi kouzelnou atmosféru a přišlo mi, že si zaslouží co nekvalitnější zvuk a k tomu i pár informací, které jsou obsaženy v bookletu ve formě textů a dobových fotografií kapely.

Zvuk letitých nahrávek je z dnešního pohledu často problém. Vy jste nechali demo nově zmástrovat. Měli jste k dispozici původní záznam ve studiové verzi na DAT kazetě nebo na CD, nebo jste museli improvizovat? Původní zvuk jsem slyšel z kazety „Masters of Czech Metal 2“, ale ta moje už je hodně jetá a nedá se jí co do kvality zvuku věřit. Nakolik nový mastering zvuku pomohl?

Master tape jsem našel na DATce doma v šuplíku a až když jsem se do projektu více ponořil, jsem zjistil, že první skladba „Strange Land Of My Interior“ na DAT kazetě byla částečně přemazána reklamním jinglem na festival Wallachian Jam, který jsem v r. 1994 s kamarádem organizoval. Obrovským štěstím bylo, že právě tato skladba byla vybrána na sampler „M.O.C.M. 2“ a byla tak zachráněna v té původní kvalitě. Tímto tedy po 25 letech děkuji f. Monitor a speciálně Petrovi Korálovi, který byl hlavním dramaturgem tohoto projektu!!!
O nový mastering se postaral Standa Valášek ze studia Šopa. Odvedl skvělou práci a nahrávku tak posunul ještě o další level vejš! Ale to nechť už každý posoudí sám. A názor všech fanoušků nás zajímá, to musím zdůraznit!

Dalším problémem by mohl být obal, často se původní grafika nedochová, pak se to řeší úplně novým obalem, pokusem o rekonstrukci starého. Vy jste zvolili něco mezi, na obal umístili starou titulku, vše ostatní je nové. Přiznám se, že přední strana bookletu s původním obrázkem se mi moc nelíbí, je taková nijaká, hodně tmavá – nebylo by lepší jít cestou inovace?

Celkově to byl problém dát materiál na booklet dohromady, už vůbec to, že jsem v archívu našel relevantní podklady, považuju za zázrak! Nezapomeň, že je to bezmála 30 let! Co se hlavního motivu týče, nenašel jsem už ten originál, ze kterého se tehdy dělaly kopie na obal demokazety… skončil v propadlišti dějin. Musel jsem pracovat se skenem 1. kopie a tudíž horší kvalitou. Ostatní fotky v bookletu jsem sice skenoval z originálu, ale mít negativy by bylo samozřejmě kvalitativně nesrovnatelně lepší. Na rekonstrukci tohoto foto materiálu a vůbec tvorby bookletu jsme s Honzou Aradszkim strávili nemálo času.
Záměrem bylo zhmotnit vzpomínku na časy dávno minulé, chtěl jsem „punc“ té doby co nejvíce zachovat a použít v co největší míře dostupný archivní materiál.
BLACK HEAVEN je temný už z podstaty svého názvu, tím pádem i obal může být temnější a mělo by se to hodit. :o))

Vraťme se do hluboké minulosti a zavzpomínejme na začátky BLACK HEAVEN. Ti vznikli na troskách thrash/death skupiny DAMATOR v roce 1992, před třiceti lety. Co vás nasměrovalo k pomalé posmutnělé muzice?

Vždy Tě ovlivňuje to, co posloucháš, a v období začátku 90. let to pro nás jistě byly i kapely, které začaly tvořit pomalou temnou muziku, namátkou zmíním PARADISE LOST nebo CATHEDRAL.
Prostě jsme jen dělali muziku, kterou jsme v sobě cítili, takže ta jistá změna stylu pro nás byla naprosto přirozená a chtěli jsme vstoupit zase do jiných, nových vod. Inspirace přicházela sama a vše bylo rychlé, událo se to za velmi krátké období, v podstatě během půl roku.

Jak tenkrát vznikaly nové skladby – bylo složité přehodit výhybku od rychlé k pomalé muzice? Tvořili jste na zkušebně všichni dohromady, nebo jeden tahoun nosil hotové věci a tloukl je na zkouškách ostatním do hlavy?

Nemyslím si. Ta změna nám přinášela něco nového, co jsme toužili vyzkoušet, takže to nebylo nic těžkého. Naopak, jde to samo, když se ti ty správné nápady v hlavě rojí samy od sebe. A vždy jsme tvořili společně, byť to jistě bylo o tom, že jeden z nás donesl nějaký nápad, který se pak na zkoušce rozvíjel dál tím, že do něj vstupovali i ostatní a každý tak do té muziky vnesl kus sebe samého. Funguje to tak stále i dnes, nijak se vzájemně v tvůrčím přínosu neomezujeme. BLACK HEAVEN je svoboda a vzájemný respekt!

Texty jste měli v angličtině – bylo to dané tím, že to tak dělali všichni, případně ambicemi ukázat se za hranicemi? O českých textech jste neuvažovali? A o čem ty anglické pojednávaly – typické žánrové záležitosti, nebo nějaké speciálnosti? 

Ne. Tady šlo u mě jako zpěváka výhradně o to, že jsem angličtinu studoval na škole a vždycky se mi líbily anglické písničky a měl jsem k nim vztah. Víš jak … zajímáš se o ten jazyk, o texty, zpíváš si je… nasákne se do tebe ten feeling. A pak, až začneš skládat vlastní písničky, tak ti přijde přirozené, že musí být přece taky v angličtině! K takové hudbě se ti v tu chvíli ani jiný jazyk nehodí.
Témata byla typická pro doommetalové kapely. Temná zákoutí lidské duše, smutek a apokalyptická zkáza. Takže vyloženě něco speciálního bych v nich asi nehledal.

Vzpomínáš si na nahrávání ve studiu ASG? To nepatřilo mezi ta často skloňovaná, ani nevím, jestli v něm nahrávala nějaká jiná metalová kapela… Doomaři mířili hlavně do Forsu, sem tam do Poličné.

Už si nevzpomínám, kdo nám tehdy studio u Tondy Janů doporučil, ale nahrávání u něj bylo moc pohodové, cítili jsme se u něj dobře a na nahrávce je to „rozpoložení“ patrné. 
V r. 1994 jsem v ASG ještě nahrával 2 dema s kapelou CHAOS IN HEAD, ale jinak si taky nemyslím, že by to bylo studio profláklé mezi metalovýma kapelama.

Po vydání dema „Heaven in Black“ jste zdá se měli slušně našlápnuto, díky Petru Korálovi jste se objevili na sampleru „Masters of Czech Metal 2“, což byl první oficiální nosič, na kterém zazněly songy od doomových part. Znamenalo to zvýšený zájem o kapelu? Ty jsi v té době ještě byl v sestavě, nebo už jsi byl na odchodu? A proč jsi vlastně BLACK HEAVEN opustil?

V r. 1995, kdy sampler vyšel, jsem už v kapele nebyl, tou dobou se dávala dohromady nová sestava. Ale jistě se dostala tehdy kapela do většího povědomí díky zmíněnému sampleru, to je pochopitelné. Než jsem z kapely odešel, tak jsme stihli 8 nových věcí zaznamenat na garážové nahrávce a na podzim 1994 jsem kapelu opustil, abych se soustředil na jiné projekty, které jsem měl i s BLACK HEAVEN souběžně celkem čtyři! Dnes toho zpětně asi tak trochu (nebo hodně?) lituju a i to je důvod, proč nyní realizujeme po letech studiovou nahrávku toho dávno zapomenutého materiálu z r. 1994, naštěstí jsem ho po letech našel v šuplíku. V těchto dnech jsme už začali nahrávat… navázali jsme a vracíme se zpátky tam, kde se čas zastavil …

Jak nahlížíš na další dvě dema, která vznikla v jiné sestavě? Jedna ukázka se ještě vešla na další kompilaci, která v roce 1997 vzbudila velký ohlas, „Breath of Doom“, ale pak se existence BLACK HEAVEN na dlouhá léta uzavřela…

Nuclear: V r. 1994 byl přichystán nový materiál na další demo, který obsahoval 8 skladeb. Z kapely odešel ale zpěvák a kytarista Tommy a zároveň i basák Marty. Navíc jsme přišli i o zkušebnu, takže jsme se s bubeníkem Maximem přesunuli ze Zlína do blízkých Otrokovic. Tam jsme se dali dohromady s basákem Horrorem (Libor Novosad, ex-SEMTEX MOSH), který s sebou přivedl kytaristu Whiteho (Miro Krchlík, Trenčín) a zpěváka Iceho (Pavel Dostál).
Spolu jsme vytvořili úplně nový materiál, který vyšel pod názvem „Fantasy“, z něhož se skladba „I am“ dostala na sampler „Breath Of Doom“.
Poté se sestava opět změnila. Odešli White (zpět do Trenčína) a zpěvák Ice. Byli nahrazeni zpěvákem Maxem (Marek Dolina) a kytaristou „Ň“ (Miloš Mrlík). V tomto složení jsme stvořili demo „Drama“, natočili jsme ho v r. 1997 ve studiu v Bojkovicích. Tady jsme si zkusili, kam až můžeme hudebně zajít, ale „Drama“ č. 2 bychom už určitě neudělali. Táhlo nás to zpět k tvrdému výrazu.
Ale pak se voda na dlouho opravdu uzavřela …

Čím si vysvětluješ, že to BLACK HEAVEN nedotáhli k desce, koncertům po boku zahraničních kapel, když souputníci vesměs ano? Co považuješ za vrchol skupiny – nějaké extra vystoupení, ocenění?

Jednoduše řečeno, BLACK HEAVEN v jakékoliv z těch tří sestav v letech 1993-1998 neexistovali asi nikdy tak dlouho, aby to stačili někam dál dotáhnout nebo minimálně se aspoň dostali k natočení regulérní desky pod firmou. A myslím si, že my jsme se vlastně vždycky spíš směrovali na to dělat hlavně nové písničky, to nás bavilo, neřešili jsme moc management, ani se v našem okolí nenašel ten správný „pátý“ člen kapely, který by se tomu věnoval. Takže to, že se kapela nijak zvlášť neprosadila v podobě desky nebo prestižních koncertů, je dotaz spíš na ty, kteří nám tehdy mohli nějakou šanci dát, ale holt se tak nestalo.
Pro mě osobně je vrcholem demo „Heaven In Black“ a to co se kapele díky němu podařilo, čili ta účast na sampleru „Masters Of Czech Metal 2“. Ty další etapy kapely hodnotit nemůžu, nebyl jsem jejich přímou součástí.

Aktuálně mluvíte o restartu – v jaké sestavě? Bude onen restart spočívat pouze v natočení materiálu, který jste chystali v roce 1994 a nenahráli, nebo máte i jiné plány – novou tvorbu, koncerty?

Z původní sestavy z r. 1993 jsme teď jen já a Nuclear, bubeník Maxim s námi donedávna plánoval pokračovat, ale museli jsme vzít někoho, kdo bude mít na kapelu čas, novým členem se stal Vojta Erml (ex-MYSTICA). A Horror na basu je starý kus, který s BLACK HEAVEN byl od dema „Fantasy“ až do posledního rozpadu kapely. Na textech pro novou nahrávku spolupracujeme s Maxem, který zpíval na „Drama“, částečně se podílí i Petr Olbort, který dělal všechny texty na „Heaven In Black“. Takže ta rodina tvořící kapelu je teď vlastně ještě početnější než kdykoliv dříve, společně pracujeme nejen na původním materiálu z r. 1994, ale i na zbrusu nových písničkách. A nějaký ten koncertík se snad taky uskuteční…
V tento okamžik děkujeme za podporu, vážíme si zájmu o BLACK HEAVEN!!!

RECENZE

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 08. 05. 2022
Přečteno:
941 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář