Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Za východočeskou kapelu odpovídají všichni tři členové, Hynek (kytara, zpěv), Vašek (baskytara, zpěv) a Kamil (bicí).

Ahoj chlapi. Mívám ve zvyku, že pokud zpovídám smečku, která si na Fobii odbývá premiéru, začínám naše povídání ohlédnutím do historie. Ve kterých spolcích bylo možné vaše jména zaregistrovat před příchodem do SCELETONS a jak vůbec ke zrodu kapely došlo?

Hynek: Tak já jsem začínal na rock blues v kapele BIGFOOT, pak SEPULTURA revival, BLACK SABBATH revival, pak trocha komerce. Co se týká zrodu SCELETONS, tak k tomu došlo docela jednoduše a rychle. Přišel náš basák Vašek a povídá: „Hele kámo, slož nějaký deathmetalový songy a založíme kapelu.“ No, a bylo to.

Vašek: SCELETONS je moje první působení a zároveň poslední (smích), ale ještě v mezidobí fungování SCELETONS jsem cca rok působil v kapele DYSANGELIUM. Jak došlo ke zrodu kapely? Povídám Hynkovi: „Pojď a založíme svoji kapelu a budeme hrát death metal“. 

Kamil: Před SCELETONS jsem hrál na bicí v několika lokálních kapelách a to nejen metal, např. DEAD CAT ON THE BICYCLE, CHOOSE THE MUSE, CONFIDANCE.

Protože tuším, že jsme plus minus narození ve stejné době a houpají se nám na krku čtyři kříže, lze brát založení kapely jako plnění mnohaletého snu, nebo spíš jako odpověď na krizi středního věku?

Kamil: Díky SCELETONS si plníme sny všichni v kapele. O krizi středního věku nemůže být řeč, tento termín ani muzikant nezná, ne? (úsměv)

Hynek: Já si plním sen od 14 let, kdy jsem poprvé slyšel song „Master of Puppets“. Přísahal jsem si tenkrát, že takhle budu jednou hrát. Pak jsem uslyšel DEATH a byl jsem z tý muziky úplně mimo. Myslel jsem, že je to kapela z jinýho světa.

Vašek: Tak založení kapely vyplynulo tak nějak samo, trochu ten sen a taky to zažít, naučit se hrát a vytvořit něco, co tady zůstane pro lidi. Tuhle muziku poslouchám cca od třinácti let a postupně jsem to vnímal intenzivněji, viděl koncerty a jasně, že jsem to chtěl zažít na vlastní kůži. (úsměv)

O stylovém zaměření nebylo pochyb? 

Hynek: Nebylo, ani v nejmenším.

Vašek: Vybraný styl thrash death byl jasnou volbou, ani jsme to s klukama nemuseli nějak dlouze řešit. Panuje mezi námi taková chemie, že o stylu nebylo pochyb.

Kamil: Když jsem nastoupil ke klukům, o stylu, kterým se chtěli ubírat, už měli jasno. Hlavně aby to pěkně odsejpalo, to byl myslím základní předpoklad.

Kdo má triku název a logo souboru?

Hynek: Název vymyslel Vašek a logo Vaškova žena Pavlína, která umí perfektně kreslit a konečnou podobu písma navrhla ona.

Vašek: Tak tady se nechci nějak chlubit, ale logo mám na triku já společně s mou přítelkyní, která logo nakreslila do finální podoby, který vlastně nedávno získalo trochu nový kabát, když jsme oslovili Jakuba N. Ruseka. Výborný grafik a dělá super návrhy na CD, trika atd, takže Jakub stojí za výše zmíněnou novou podobou loga. Tímto Kubu moc zdravíme. A název? Asi jsme dali hlavy dohromady všichni.

Jak v případě SCELETONS vypadá tvůrčí proces? Vybavuji si zahrádkovou session v Nároďáku, kde jste nechali rozhodování o dalším směru písně, na přítomném osazenstvu. Je zvolená verze opravdu na novém albu?

Vašek: Tak tvůrčí proces je většinou na Hynkovi a my k tomu nalepujeme ostatní věci a dáváme to společně dohromady, zkoušíme, aby to pak bylo ve finále co nejlepší. Někdy se ale naše představy trochu rozcházejí, ale ve finále se shodneme. (úsměv) Nakonec jsme měli od fanoušků asi dvě verze a z toho jedna tam skutečně je, nakonec, můžete si ji poslechnout.

Kamil: Většina songů vzniká tak, že Hynek přinese hromadu riffů, tzv. hrubou kostru, u kterých mu s Vaškem nadšeně aplaudujeme a já u nich následně přeházím pořadí dle svých představ. Potom děláme rytmiku a frázování, nakonec přichází na řadu text…
Stalo se ale, že jsem napsal text naslepo a Hynek ho pak aplikoval do skladby, na který zrovna dělal. To bylo od něj moc hezký. (smích) 

Hynek: To je fakt, nejdřív mě plácají po ramenou a pak mi všechno překopou. (smích) Ale já je občas nechám, protože kluci mají pro muziku cit a songům to určitě prospěje.

Pokud se nepletu (a já se pletu docela často (smích)), aktuální „Pandemic Chaos“ jste nahrávali ve studiu Davos. Jak šla práce od ruky a kolik času bylo třeba?

Kamil:  Album jsme měli nahraný poměrně rychle, během 4 dnů bicí a kytary. Problém byl, že Hynkovi těsně před nahráváním odešel hlas, takže většinu zpěvů jsme dodělávali ve studiu Fair Wave u Mika Duška, kterýmu patří náš velkej dík. Vše následně precizně smíchal Mr. Otyn.

Hynek: Souhlas, Mr. Otyn z Davosu je výbornej muzikant a aranžér, kterej hned věděl, co chceme. Výborná spolupráce. A určitě musím pochválit i Mika Duška z Fair Wave, protože mi dal cenné rady, co se týče techniky zpěvu a otevřel mi nové možnosti. To samozřejmě platí i o Otynovi. Takže díky moc Majku a Otyne.

Vašek: Nepleteš se, skutečně jsme album nahráli ve studiu Davos ve Vyškově u mistra Otyna a dodnes na tu spolupráci vzpomínám jako na úžasnou. Práce nám šla fakt od ruky, a ta žízeň jaká stále byla… (smích)

Album je k dispozici ve virtuální podobě, což mne, přiznám se, netěší. Už kvůli parádnímu davosáckému zvuku by zasloužilo minimálně stříbrný kotouček. Je to v plánu?

Vašek: Taky jsem zastáncem fyzického nosiče, určitě fanoušky potěšíme i tímto.

Kamil: Cédéčka určitě budou, momentálně hledáme label, který by nám „Pandemic Chaos“ vydal.

Lecos už naznačuje obal i název novinky, přesto, o čem vypráví texty SCELETONS?

Kamil:  Díky za otázku, téma textů je u nás důležitý aspekt, bez nich by hudba nebyla kompletní.
Myslím, že novinka je v tomto směru různorodější než náš debut „Empty Souls“. Například skladba „Cursed“, to je hodně surrealistický popis konce světa, něco jako Soudný den. V podobným duchu se nese titulní „Pandemic Chaos“, jen aplikovaný na dnešní situaci a  dobu. A třeba „Sirens“, tady už jsme zabředli do mytologie, ale sedí to tam jak prdel na hrnec.

Hynek: Kamil to pěkně shrnul. Já bych ješte dodal, že žijeme v divný době, kde se mísí konzum, násilí a úpadek hodnot. To je myslím zajímavej mix pro skládání textů.

Zlehka odbočím. Neustále pokňourávám, že Hradec Králové a nejbližší okolí není tvrděmetalové muzice příliš nakloněn. Ať namířím pohled na Jaroměř, nebo k Pardubicím, vnímám podstatně živější hemžení. Vybaví se vám v souvislosti s krajským městem kapela, jež by stála za doporučení?

Kamil:  Nevybavím si…

Hynek: Mě napadá MANTRA (thrash metal Hradec Králové).

Vašek: Přiznám se, že nevím.

K tématu budoucnosti SCELETONS se dostaneme zevrubněji o otázku později, teď mne zajímá ta vcelku blízká, a to vaše plánované vystoupení na Czech Death Festu. Jde o prozatím nejprestižnější akci, kde jste kdy hráli? Navštěvujete zmíněný fest i jako fandové?

Hynek: Na Czech Death Fest se moc těšíme a jsme rádi, že nás kluci z TORTHARRY pozvali. Vašek s Kamilem ho navštěvují. Já se přiznám, že to bude moje premiéra. Jinak před Czech Death Festem jsme na pár festivalech hráli, ale asi zatím největší bomba, kde jsme hráli, byl Masters of Rock 2019, kam jsme se dostali ze soutěže Líheň 2019, kde jsme skončili na druhém místě z cca 400 kapel.

Vašek: Tak pozvání na Czech Death Fest je zatím to nej, co nás čeká. Moc se na tuto velkolepou akci těšíme a připravujeme se na ni. Velké díky Gorovi, celému týmu Czech Death Fest a TORTHARRY, že si můžeme tuto akci užít a zažít. Těšíme se na vás bando. (úsměv)

Kamil: K otázce Czech Death Festu - to je bezpochyby událost, která se nenabízí každý den a tak k tomu i přistupujeme. S hraním na velkých akcích jdou ruku v ruce zkušenosti, které jsme doteď sbírali hlavně po klubech, takže jsme maximálně natěšený nejen na samotný hraní, ale i na celkovou atmosféru a lidi kolem.

Poslední dotaz a výše naznačený náhled do křišťálové koule. Co na vás v nejbližších měsících, respektive letech, čeká?

Vašek: Co nás čeká? Tak hlavně hrát a rozdávat naši muziku a radost lidem, když konečně máme tu možnost a může se koncertovat a setkávat se. Protože tahle muzika a vůbec muzika celá se nejlíp dělá a prožívá s váma, s fanouškama. Díky moc.

Kamil: Otázka nejbližší budoucnosti = co nejvíc hrát, zpropagovat novou desku, najít někoho schopnýho, kdo nám to vydá a dělat sobě a fanouškům radost… a jít si dál svojí cestou. (úsměv)

Hynek: Byli jsme pozváni na Back To The Symbolic 2022, kam se taky moc těšíme. Určitě musíme hodně hrát, abychom přiblížili naši muziku co nejvíce fanouškům. Chtěli bychom koncem roku nahrát třetí album a třeba na nás čeká pozvánka na Brutal Assault.

Moc vám chlapi děkuju za rozhovor a přeju ať se daří!

RECENZE

Bandzone
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 01. 05. 2022
Přečteno:
1066 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář