Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CD 2022, Stars Agency / power/speed metal / Česko

Na dlouhodobý trend takřka až nebývale aktivní, co do studiové práce, jsou poděbradští RIMORTIS. Po vynucené pauze (potíže na postu zpěváka) kolem poloviny druhé desetiletky aktuálního století totiž za posledních zhruba čtyři a půl roku přichází už se svým třetím (a celkově devátým) řadovým CD, které je tentokráte věnováno hlavně různým přírodním živlům. Nahrávka opatřená výstižným názvem „Věčnost živlů“ obsahuje dohromady deset skladeb, z nichž devět pochází z vlastní autorské dílny skupiny a již tradičně jsou doplněné jednou cover verzí, zařazenou na samotný konec alba. Tentokráte v tomto směru padla volba na píseň „Soud“ z pera dvojice Angelo Michajlov (hudba) a Jan Schneider (text), v originále interpretovanou jedním z žijících nestorů domácí hudební scény Václavem Neckářem a zde samozřejmě upravenou pro potřeby RIMORTIS.

Určitě je potřeba hned na počátku článku zmínit důležitý fakt, že po dvou předchozích deskách, kdy stál za mikrofonem Láďa Spilka, došlo u kapely před cca dvěma lety na místě vokalisty ke změně a tento post momentálně náleží Jaromíru Bartošovi juniorovi. Druhého novice potom můžeme zaregistrovat za bicí soupravou, za níž usedl velmi zdatný tlučmistr Kamil Růžička. Na svých pozicích tak zůstala, řekl bych, ústřední trojice poslední pětiletky Vašek Mrzena (basa), Jirka Vrba (klávesy) a Martin Čermák (kytara), která je z drtivé části podepsaná pod hudební náplní CD. Jedinou vyjímkou je baladická „Propast očí tvých“, kterou složil zpěvák Míra. Textová část je jako tradičně dílem basáka a lídra Vaška, jehož studnice námětů a nápadů se zdá býti skoro nevyčerpatelná, přičemž stále zůstává na kvalitní úrovni.

Jak už si mohli posluchači zvyknout, tvorba skupiny se povětšinou pohybuje ve dvou hudebních směrech, jimiž jsou speed a power metal. Odstartovat album dostala za úkol Vrbova orientální atmosférou načichlá skladba „Strážce zámků“, což byla tuším vůbec první věc z novinky, kterou si mohli fanoušci poslechnout. Za mě svůj úkol splnila velmi dobře, i když do pomyslné top trojky písní na desce bych ji asi nezařadil. Naopak v ní má určitě své místo hned následující „speedovka“ „Ústa lháře“, jednak s výrazným podílem kláves, které se perfektně doplňují s kytarou a též silným refrénem. Třetí „Zloděj cizích snů“ přináší prostřednictvím textu mimo jiné připomenutí všech názvů dosud vydaných alb kapely, což zainteresovaný posluchač jistě hned odhalí a po stránce hudební se jedná o velmi chytlavý song, který mě zaujal hned na první dobrou. Pod číslem čtyři se skrývá baladická věc „Propast očí tvých“, v níž asi nejvíce vyniká sám její autor, zpěvák Jaromír Bartoš, kterého nejprve v přednesu doplňují pouze klávesy a zhruba od poloviny celkové stopáže začíná píseň gradovat i za přispění ostatních nástrojů. Druhou „rychlovkou“ a asi i mou nejoblíbenější věcí na CD je „Hra se životem“ z pera Jirky Vrby, která na mě velmi příjemně působí nejen svým energickýn nástupem, ale vlastně celou dobou svého trvání. Šestka „Odvahu vám všem“ je střednětempá kompozice, po textové stránce věnována jedné z nejznámějších obětí komunistického režimu v naší republice, prof. Miladě Horákové, jejíž hlas můžeme slyšet zakomponovaný do samotného závěru písně. „V žáru ohně“, další pecka z dílny klávesáka Jirky, disponuje výraznou a dobře zapamatovatelnou melodií, která vám snadno utkví v hlavě. Třetím podařeným speedmetalovým kouskem je osmička „Vyhnání z ráje“, tentokrát pocházející z hlavy basáka Vaška, která je navíc ještě zpestřená dívčím zpěvem. Vyvrcholením autorské části alba je přes devět a půl minuty trvající titulní věc „Věčnost živlů“, která zaujme nejen svou majestátní stavbou nebo změnami tempa, ale rovněž zařazením hned osmi různých hlasů (včetně sborů), které podtrhují rozmanitost této kompozice. O skladbě „Soud“ už jsem se zmiňoval v úvodu článku, takže bych jen doplnil, že i ve verzi od RIMORTIS má nesporně svou kvalitu, i když po hudební stránce možná trochu ztratila ze své naléhavosti. Přece jenom, muzika kapely je „veselejšího“ charakteru a mě osobně tento protestsong více bere za srdce v ponurejším (dramatičtějším) provedení Václava Neckáře, které je umocněno i dobovým černobílým obrazovým záznamem,

Veškeré songy byly zaznamenané v domácích studiích kapely v prosinci loňského roku a jejich finální podobu vytvořil v únoru 2022 Martin Hollandr ve svém nymburském studiu Hollysound. Pokračuje tak spolupráce obou stran započatá na předchozím albu „Dvacet černých růží“. Za mě je zvuk nahrávky kvalitní a velmi dobře sedí k prezentované muzice.

Autorem grafické podoby CD je tentokrát Ján Handzuš ze slovenského studia Dis – Art Design, fotografie potom pořídil Pavel Tuček. Mě osobně se zpracování obalu líbí, naprosto perfektně koresponduje s textovou složkou a vlastně i s kapelou samotnou. Titulní strana bez problémů upoutá pozornost a věřím, že k poslechu desky dokáže přitáhnout i například doposud nezainteresované fandy domácí melodické metalové muziky.

CD vyšlo v klasické podobě v polovině letošního března, tradičně zaštítěné vlastní značkou Stars Agency. Získat ho můžete buď na koncertech nebo třeba skrze některý z níže uvedených kontaktů.

Já sám jsem s touhle plackou po všech stránkách spokojený, ostatně jako prakticky vždy v případě RIMORTIS, to je u mě (a věřím, že nejen u mě) prostě sázka na jistotu a příznivcům v recenzi zmiňovaných metalových odnoží ji můžu s klidným svědomím doporučit.

Seznam skladeb:

  1. Strážce zámků
  2. Ústa lháře
  3. Zloděj cizích snů
  4. Propast očí tvých
  5. Hra se životem
  6. Odvahu vám všem
  7. V žáru ohně
  8. Vyhnání z ráje
  9. Věčnost živlů
  10. Soud

Čas: 50:30

Sestava:

  • Jaromír Bartoš – zpěv
  • Martin Čermák – kytara
  • Jirka Vrba – klávesy
  • Vašek Mrzena – baskytara
  • Kamil Růžička – bicí

Hosté:

  • Anna Monhartová – zpěv (6, 8, 9)
  • Niki Čejchanová – zpěv (6, 8, 9)
  • Lukáš Písařík – zpěv (9)
  • Martin Hollandr – sbor
  • Ondra Marek – sbor
  • Dan Reissaus – sbor
  • Daniel Černý – sbor

Web
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 19. 04. 2022
Přečteno:
1265 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář