HEIDEN – Andzjel

Představuje se slovenská blackmetalová skupina, slovo má Ѧ (kytara, zpěv).

Ahoj. Kam sahají počátky OBŠAR a co název znamená? 

Kapela vznikla v roku 2016, kde z pôvodných dvoch členov (gitara a basgitara) sme sa za pár týždňov rozrástli na plnohodnotnú štvorčlennú kapelu. Obšar je názov kopca, ktorý sa nachádza v Nižnom Komárniku neďaleko Svidníka (naše rodné mesto). Jeho názov sme si vybrali preto, lebo pre nás, a nie len pre nás, je symbolom slobody a sily zároveň. V roku 1944 sa tu počas Karpatsko-duklianskej operácie odohrali kruté boje, po ktorých došlo k oslobodeniu Svidníka a po následnom postupe vojsk aj k oslobodeniu celého Slovenska spod nacistickej okupácie. Mimochodom, slovo obšar znamená rozhľad, no jeho význam sme museli hľadať cez ukrajinčinu.

Co se týká jazyků, jste docela originální. Význam názvu z ukrajinštiny, pro texty používáte jazyk, jaký jsem zatím v metalu neslyšel… Kdo texty píše a o čem jsou?

Autorom takmer všetkých našich textov je náš spevák Černorog a spievame v našom rodnom jazyku – rusínčine. OBŠAR vo všeobecnosti pojednáva o človeku. Hojne využíváme kontext našej rázovitej kultúry, motívy prírody a mystiku s ňou spojenú. Riešime ľudské hodnoty a prostredie, ktoré na základe nich okolo seba vytvárame.

Když texty píšete, používáte latinku, nebo cyrilici? Respektive umíte psát v cyrilici, nebo už to ve vašem kraji není běžné?

Texty píšeme v latinke a cyriliku nepoužívame, aj keď ju poznáme. Cyrilika je písmom kodifikovanej rusínčiny, ktorou ale bežný Svidníčan nepíše, je rozšírená len v určitých oblastiach, kde sa uplatňuje spisovná rusínčina.

I logo máte v nějakém slovanském písmu, podle všeho máte rádi dějiny… A proč máte v logu medvěda?

Logo máme v hlaholike a jeho autorom je náš bubeník. Hlaholiku sme si vybrali preto, lebo sa nám páči jej historický odkaz a aj vizuálna stránka. Medvedicu používame z jednoduchého dôvodu. Je symbolom Rusínov, objavuje sa aj v našom znaku a vlajke.

Hrajete melodický black metal s pagan nádechem, řekl bych. Je to krevní skupina vás všech, bylo už od začátku jasné, jakým směrem se vaše kapela bude ubírat? A posloucháte i jinou než metalovou muziku?

OBŠAR sme zakladali s tým, že chceme hrať melodický black metal a tomu sme prispôsobili aj oslovovanie vhodných ľudí na spoluprácu do kapely. S tým paganom to nie je jednoznačné. Neidentifikujeme sa ako paganmetalová kapela. Dá sa však súhlasiť s tým, že ten nádych trochu evokujú texty v starodávnom rodnom jazyku, ona spomínaná prírodná mystika. Nesnažíme sa však v hudbe raziť staroverie, alebo tradície s tým spojené.
Máme veľa obľúbených kapiel z rôznych žánrov, aj nemetalových. Náš hudobný diapazón je pomerne široký.

Kapelu tvoří čtyři lidé, kteří jsou uvedeni pouze prvními písmeny, navíc asi taky v hlaholici. Kolik je vám let a jak dlouho se pohybujete v hudebním dění?

Vek nebudem zverejňovať, nie je podstatný, ale všetci sme v produktívnom veku, väčšina z nás má rodiny a hrali sme každý z nás v niekoľkých viac či menej známych projektoch či kapelách, takže hudbe sa venujeme už dosť dlhú dobu (v priemere viac ako 15 rokov).

Obaly vašich dvou alb jsou taky zajímavé, na tom novém máte obraz nějak hory. Kdo je autorem a co znázorňje? 

Čo sa týka obalov našich dvoch albumov, koncept je vždy kolektívne dohodnutý a autorom nášho posledného coveru na nový album „Počornily horŷ, počornily lisŷ“ je rusínsky maliar a pedagóg Tomáš Olijár. Pre nás je grafická stránka albumov veľmi dôležitá, pretože vyjadruje to, čo albumom chceme poslucháčom povedať a zapadá do celkového konceptu albumu. Vrch na fronte obalu znázorňuje ľudského ducha, ktorého postupne odspodu nahlodávajú rôzne neušľachtilé neduhy. Postupne stúpajú až k jeho najčistejšej podstate tam hore, kde sú svahy ešte stále biele a vzduch čistý. 

Jak vaše alba nahráváte? A v jakém nákladu nové CD vyšlo?

Všetko si nahrávame svojpomocne sami v domácich podmienkach a o výsledný výborný zvuk sa postaral Miro z SPK Audio. Náklad vydavateľstva bol 300 kusov, cena a všetky potrebné informácie sú zverejnené na stránke vydavateľstva (Void Wanderer Productions). 

Jak jste se dostali pod křídla Void Wanderer Productions? A jak řešíte promotion, rozesíláte CD na jiné firmy, do časopisů?

Po dokončení prác na albume sme začali oslovovať relevantné labely, ktorých vydania sa nám páčili a jedným z nich boli aj Holanďania Void Wanderer Productions. Za spoluprácu s labelom sme veľmi vďační a za všetky aktivity, ktoré v rámci proma k albumu label vykonal sme nadmieru spokojní. Neposielame album nikde cielene, ale keď nás niekto poprosí o album napr. na účely napísania recenzie, tak CD (keď ho ešte máme) vždy radi pošleme.

Koncertujete, nebo to máte v plánu? Jaké máte s kapelou ambice?

Nie sme koncertnou kapelou hlavne z pracovných a rodinných dôvodov. Momentálne to nie je časovo možné. Máme veľa ambícii a len čas ukáže, či sa nejaká z nich naplní.

Jaké plány máte na nejbližší období?

Dokončujeme práce na novom singli, ktorý sa bude volať „Živŷj mertvomu neviryt“ a ktorý je aspoň v týchto ťažkých časoch morálnou podporou pre Ukrajinu. Zároveň je to aj náš postoj voči všetkým boľševickým hlupákom a propagandistom, konšpirátorom a kolaborantom, ktorí svojimi klamstvami trávia ľudí. Taktiež dokončujeme po hudobnej stránke prípravy na novom albume, ktorý by bez výskytu komplikácii mohol výjsť niekedy na jeseň/zima 2023, prípadne jar 2024. 

RECENZE

Bandcamp


 


Zveřejněno: 17. 04. 2022
Přečteno:
812 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář