Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

11. 4. 2022 – Praha, Modrá Vopice

Pražská Modrá Vopice uvítá minimalistické, leč sugestivně atmosférické žánry pohybující se kolem dark/ritual folku, ambientních poloh a lidových kultur. Podmanivé, plynoucí tóny svými magickými kořeny budou celý večer pomalinku obmotávat od kotníků až po ramena.

Tvorba FORNDOM je plna Severu. V melancholicky laděné, ale silně spirituální hudbě se velebí tradiční hodnoty života v divočině, kdy neexistovala společnost, ale jen malé klany, které s okolím žily v souladu a z přírody braly pouze potřebné. A tolik do ní také vracely. Pokud je třeba tuto tribální hudbu přiblížit, musíme sáhnout po Wardruně. Chóry, nordický folk, ambient a mohutné perkuse přenáší do doby, kdy nebylo žádné Švédsko, jen nemilosrdné skandinávské pláně bez jakýchkoli hranic, jimž vládli staří bozi.

FORNDOM – švédský multiinstrumentalista Ludvig Swärd – momentálně pro svou čistotu, tradiční hodnoty a především nevykonstruovanou, ryze upřímnou hudbu patří mezi nejžádanější projekty dneška. A my víme proč. Jeho tři desky – debut „Flykt“ 2015, „Dauðra Dura“ 2016 a „Faþir“ 2020 – se nám za celou dobu neoposlouchaly a nadále nás fascinují svým zvukem, který vůči posluchači promlouvá a nepodbízí se mu. Ale ani koncerty FORNDOM nejsou jen o hudbě. Jsou spojením s pradavnými, ale stále přetrvávajícími časy, kdy světu v jednoduchém, avšak nemilosdrně spravedlivém rytmu přírody ‚zrození-učení-smrt‘ vládly mýtické postavy s parožím a síla runy.

THE DEVIL’S TRADE, alias David Makó, je maďarský umělec, který vyznává přece jen tradičnější formu hudby, kdy svůj nakřáplejší zpěv doprovází kytarou, případně banjem. Společná je zde však naturalita a obhrouble temná textura, z níž se na povrch dere izolace větrem ošlehané tváře a smíření s nevyhnutelným koncem.
Stejně jako Scott Kelly a Steve von Till, dva hlavní mozky Neurosis, které vedle své mateřské kapely kráčí osamoceně cestou jen s kytarou a svými myšlenkami, i Davidovy kořeny ústí z metalu, takže pak není divu, že Davidovu hudbu můžeme očastovat přídomkem zadoomaného indie/dark folku vycházejícího z maďarských a transylvánských tradic lidových písní.

Jako speciální host se turné účastní LILI REFRAIN. Tato multihudebnice pocházející z Říma ve svém sólovém projektu (od roku 2007) používá elektrickou kytaru, zpěv, perkuse, syntezátor a smyčkování (looping), aniž by používala počítač nebo předem nahrané stopy. Živě tak vše běží v reálném čase a ani při opakované návštěvě jejího koncertu nehrozí zalknutí se již slyšeným. Její mistrovskou technikou a schopností jít za hranice jakéhokoli žánru si vyšlapala vlastní cestičku a poskládala si jedinečnou paletu, která posluchače provede labyrintem neprobádaného, což ji vyneslo i pozvánku na letošní Roadburn festival.

FORNDOM
https://youtu.be/6oNUSthyTq8
https://youtu.be/olkYYZvmDYc
https://youtu.be/qQf4gEIr53M
album 2020 https://youtu.be/MKleK0xNuIA
album 2016: https://youtu.be/1rbh-1dQPRg

THE DEVIL’S TRADE
https://youtu.be/QWasz2FxYxQ
https://youtu.be/cP-H86lz7Vs
https://youtu.be/FVNn1HnXYMI

LILI REFRAIN
https://youtu.be/AO3kg_b6GGk
https://youtu.be/f8G-QPYlugQ
live: https://youtu.be/8PyNQqlKs2U

FB event: https://facebook.com/events/552422302377487
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/356


Zveřejněno: 25. 01. 2021
Přečteno:
299 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář