Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

CD/MC 2021, Osmose Productions / atmospheric black metal / Slovensko 

KROLOK (vznik v roce 2011) je slovenský blackmetalový projekt třech členů slovutnějších MALOKARPATAN. Po několika letech splitů, EP a demo nahrávek vydávají ve 2017 prvotinu „Flying Above Ancient Ruins“ a v prosinci loňského roku druhý full počin „Funeral Winds & Crimson Sky“. Na albech s východoevropským nádechem zašlých časů jsou podepsáni Vlado Moravčík (aka HV), Peter a Miroslav. Výlet po hradech a ruinách Malých Karpat, nikoli však z pohodlí komfortního obytňáku, nýbrž po svých v duchu odkazu magicky inspirativního Quorthona a kytarové razantnosti CELTIC FROST přináší náhled do nelehkých časů našich prapředků, kteří by se zajisté s problémy současného života popasovali lépe než dnešní přecitlivělá společnost. Odlišnost v lyrice a pojetí žánru polské nebo ukrajinské a obecně slovanské geneze nokturna je od severského charakteru více než zřejmá.

Do chřtánu primitivního dunění a pod silnou zkostnatělou páteří pro KROLOK signifikantního varhanního kultu láká do mračna létajících netopýrů úvodní „Black Lore of the Fens“. Vybrnkávané riffy hrané spíš s vášní než s přesností mizí za hory doly. Atmosféricky hutná „Towards the Duskportals“, jakkoliv jednoduchá a s až teatrálně kvákavými synťáky, dokáže vykouzlit atmosféru ponurého soumraku ve zmrzačené krajině obohacenou strašidelnými pohádkami a upíry v hlavní roli. Jako headbangingový vrchol s blackmetalovou energií, jako když vás ďáblové po dolinách honí, funguje „The Reptile Abyss Beneath Dowina“. Valivý speedmetalový riff pupeční šňůrou svázaný s humpoláckými klapkami. Středně rychlému riffování chvíli trvá, než se vypálí do lebky, ale nakonec si prasklinku navrtá. Tribální instrumentálka „Path to the Haunted Ruins“ s decentním tremolem a marginálním prostorem pro akustickou kytaru nepřináší žádné velké emoce. „Unveiled Subterranean Treasures“ ponúká  syrovější, oldschoolový atmosférický black metal s bicími orchestrálního typu a na moment s vyčerpávajícími blast beaty. Vyzrálý blackmetalový výstup, kde expedice „Carpatia“ končí a zbývá už jenom pád do hladomorny, odkud nevede cesta ven. Limitovaný pytel hudebních triků a černých fines se dostává do fáze, kdy není co dalšího nabídnout. Závěrečná „Funeral Winds & Crimson Sky“ rezonuje schopností vykouzlit velmi specifické atmosférické kvality oslavující běžný rituál „Jilemnického okultisty“. Skladba samotná, a tím i celé album, se poroučí za zvuků klostermannovské vánice, zvoněním zvonů z mlhou zahaleného cintorína a kroky zoufalého Hlídače č. 47. 

Temnou dobu, kdy nejvyspělejším zvukovým médiem byl nikdy nekončící průvan v komínech kamenných chatrčí a kdy lidé sváděli každodenní boj o přežití, vykreslují KROLOK naturalisticky a podmanivě. A přesně taková deska v podstatě je. KROLOK, aniž by se snažili mazat med kolem huby, popisují svou hudbu jako návrat k tomu, jak se to dělalo v devadesátých letech. To se odráží také na zvuku alba, pod kterým je podepsán Zdeněk Šikýř. V písničkářství se objevuje pro někoho možná únavná šablona. Často používané klávesy tento dojem podtrhují, přesto naléhavost sdělení těmito prvky nijak netrpí. Navzdory občasným teatrálním momentům nehrají nic jiného než autentický black metal, ke kterému přidávají za nehet kouzelnictví v podobě vynikajících melodií a doprovodných vokálů. KROLOK mají v minulosti a vlastních vzorech zakořeněný přístup a čerpají z divotvorného světa zkazek a příběhů rodné země. Na rozdíl od domovských MALOKARPATAN nepoužívají předlouhé slovenské názvy skladeb, ale angličtinu. Bez možnosti nahlédnout do textů se z poslechu vynořují jen nesourodé partie bez šance dosažení nějakého kontextu. 

KROLOK pracují v každé skladbě s dominantním kytarovým riffem a s klávesovým partem někdy bolestivě naříkavým, jindy zase s rozverností mládence, který právě o poctivost přišel. Vše zarámované do nápaditých a nerušivých inter a outer, o kterých jsem si vždycky myslel, že po nich sahají kapely, které neví jak ukončit, potažmo jak rozvinout písničku. Univerzální bicí, které nepřekvapí žádné z nastolených temp, jsou přidanou hodnotou na tomto poměrně konvenčním albu. 

Seznam skladeb:

  1. Black Lore of the Fens
  2. Towards the Duskportals
  3. Reptile Abyss Beneath Dowina
  4. Path to the Haunted Ruins
  5. Unveiled Subterranean Treasures
  6. Funeral Winds & Crimson Sky

Čas: 36:11

Sestava:

  • Peter – basa
  • Miroslav – bicí
  • HV – kytara, zpěv, klávesy

Bandcamp
Spotify

 


Zveřejněno: 21. 03. 2022
Přečteno:
805 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář