Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2021, Far Horizon Music / epic black metal / Česko

Dlouhých šestnáct let dělí debut SVARDENVYRD „Obyčej slunovratu“ a novinku „Scarred Lands“. Mezitím se oba hlavní protagonisté realizovali v jiných kapelách, resp. ještě realizují, Einskaldir v HEIDEN, Typhon v HYPERBOREAN DESIRE. Zatímco HEIDEN jsou stále na očích a vydávají alba co dva až čtyři roky, HYPERBOREAN DESIRE se po prvním full disku „… v kruhu Veškerenstva ...“ z roku 2006 odmlčeli.

Ze zvědavosti jsem si patnáct a více let staré nahrávky poslechl, abych měl srovnání a oživil si vzpomínky, přičemž v případě SVARDENVYRD šlo o čiré zapomnění, u HYPERBOREAN DESIRE o mlhovinu spojenou s tím, že CD mám doma, což o „Obyčeji“ neplatí. A zatímco lehce avantgardní  „Veškerenstvo“ mi i po těch letech přijde jako zajímavé a neotřelé dílko, na paganmetalové prvotině SVARDENVYRD se zub času podepsal více a zaujme spíše textová než hudební stránka. 

Zatímco debut SVARDENVYRD byl nakrákán v češtině, nové album „Scarred Lands“ je otextováno v angličtině, což mě, i s ohledem na témata, jež se v písních reflektují, trochu mrzí. Album je věnováno obětem nehumánních režimů a rasového i politického teroru ve střední a východní Evropě (Polsko, Bělorusko, Pobaltí) v letech 1925–1953, tudíž je snad každému jasné, k jakým režimům se Einskaldir a Typhon vracejí. A nevracejí se k nim tak, že by popisovali jednotlivé události pohledem historika, ale věnují se pocitům a tužbám obětí. Nezaznívá tu zřejmý popis nelidského zacházení, nejsou popisovány transporty ani masové vraždění (s výjimkou jedné sloky třetího songu), ale objevují se anabáze spojené s ukrýváním před pronásledováním, přírodní motivy a podobně. V češtině bych ale dokázal ocenit slovní doprovod hudby více.

CD hraje přes padesát minut, během kterých zaznívá pět zpívaných a jedna instrumentální skladba. Prostým dělením vychází, že songy nejsou zrovna krátké, ty zpívané trvají mezi osmi a jedenácti minutami, tudíž je spousta času na budování atmosféry, která by se dala označit jako melancholická. Úvod asi většině posluchačů připomene SÓLSTAFIR – zvuk kytary i tóny jakoby islandským tvůrcům nálad vypadly z portofila, ale po přiostření se SVARDENVYRD posunují k epickému severskému black metalu, a když zazní tympány… Šikovně budovaná atmosféra písně dostává další rozměr zapojením bicmenových hlasivek, které jsou k dané hudbě optimálně neextrémní, žádný skřehot, ale spíše zašpiněný polohrubý zpěv, vcelku dobře srozumitelný. Instrumentální pasáže jsou plné chytlavých melodií, zpívané postavené na dunivé rytmice, v závěru písně se vše prolíná a titulní kompozice končí BATHORYOVSKÝMI ozvěnami, samozřejmě z výpravných časů švédské legendy. 

Těžko z kompletu vytáhnout jasného adepta na „skladbu alba“, ale myslím, že pro fanoušky ostřejší muziky jí bude druhá „Memories Will Keep Us Alive“. Nadupaná věc tepe a tepe, tempo není vyloženě zběsilé, spíše střední, ale díky výrazným bicím působí natlakovaně, ale zároveň se v ní objevuje spousta kytarových melodických ploch, místy doslova uhrančivých, místy vypjatých, což platí i o vokálech. V paměti mi tahle jízda zůstává z alba nejsilněji, ale to neznamená, že by mně další přišly slabší. Celé album je vyrovnané, poslouchá se příjemně, jediné, co mě občas vyruší, jsou činely, místy zahrané a nazvučené z mého pohledu poněkud necitlivě.

Jinak je zvuk optimální, nechává znít kytarové tóny, sóla, vyhrávky, které se často vznáší nad podkladem, ve kterém je identifikovatelná i celku podřízená baskytara. Zvuk se pořizoval na dvě etapy v Shaarku během loňského léta, cca půl roku poté, co byly písně složeny (podzim 2020, jaro 2021), CD vyšlo v listopadu, takže jde o cca roční projekt, který se pyšní velmi pěkným a zajímavě pojatým obalem. Formát je z praktického hlediska pro majitele normovaných skříněk na CD asi nešikovný, protože krabička (super jewel box) je o něco vyšší než klasická, ale zase to vypadá hezky a to platí nejen o titulní malbě, na níž je v tvářích čtveřice žen zachyceno utrpení až rezignace, v tváři páté pak snad i nějaká ta naděje. Uvnitř bookletu jsou kromě textů a info bloku kresby související s jednotlivými písněmi; v jiném duchu než titulní malba, ale s podobnou řemeslnou kvalitou. Nové logo taky vypadá lépe než původní.

Celý projekt mi dává smysl, nepůsobí ani archaicky, ani nelogicky, a ani jako nějaká vykrádačka, „Scarred Lands“ je prostě zajímavý počin, který by měl potěšit fanoušky melodických epických rozmáchlých načernalých kompozic.

Seznam skladeb:

  1. Scarred Lands
  2. Memories Will Keep Us Alive
  3. The Horizon Was Clear, Far and Charming
  4. Forest Shelter
  5. I Wished To Follow The Sun
  6. My Journey Ends Here

Čas: 53:04

Sestava:

  • Einskaldir – drums, vocals
  • Typhon – guitars, bass guitar, keyboards

ROZHOVOR

www.svardenvyrd.com
Facebook
Bandcamp
YouTube

 


Zveřejněno: 02. 02. 2022
Přečteno:
1155 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář