Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/LP 2021, Nuclear Blast / metal / Anglie

Po osmi letech vyjde nová deska CARCASS. Tahle informace se mnou nedělala vůbec nic. Jediné, co mě napadlo, bylo, že to určitě bude precizně odvedená práce ve stylu, který je kapele takovéhoto formátu hoden. Mít od nového alba nějaká velká očekávání mi přišlo zbytečné. Realita je samozřejmě taková, že „Torn Arteries“ je album plné kvalitní muziky, která bohužel obsahuje jedno ale. Hudební obsah není ničím překvapivý, což se čekalo, ale zároveň ani nezvedá ze židle a tak nějak kolem uší proběhne, aniž by se zařízl hlouběji, všem těm skalpelům navzdory.

CARCASS patří k těm kapelám, které formovaly hudební extrémní žánr hned dvakrát. Grindeři nedají dopustit na první dvě fošny. Metalisty si zase CARCASS získali nahrávkou „Necroticism – Descanting The Insalubrious“, aby tuhle podobu dotáhli k dokonalosti a omotali si tak kolem prstu nejednoho posluchače tvrdé hudby svojí legendární deskou „Heartwork“, která je jedním z nejzásadnějších deathmetalových alb. Následná death´n´rolová „Swansong“ se vymykala všemu předchozímu, ale svému uznání po právu došla i ona.

Nová éra, návrat, comebackové album „Surgical Steel“ (2013) přineslo logicky znějící materiál. Kapela se nevzdala svého metalového řemesla a vsadila na kartu „Heartwork“, což byla z pohledu CARCASS jasná volba. Deska obsahuje kompozičně vyzrálé skladby, ale po osmi letech od jejího vydání už se nabízí možnost rekapitulace s nadhledem a tzv. fází „čas ukáže“ a tento ukazatel je v mém případě nemilosrdný. Jestli jsem „Surgical Steel“ po vydání a dobovém protáčení slyšel od té doby 2x, bude to hodně. Zatímco na „Heartwork“ a „Swansong“ mi prach nesedá.

Podobně to dopadne pravděpodobně i s „Torn Arteries“, která má navíc vyloženě nepovedený obal. Zkoušel jsem ho poslouchat shora i zdola a vždy mě přepadají pocity, že se jedná o kumštýřsky složené skladby, kterým ve valné části není co vyčítat, akorát v sobě nemají ten náboj a neudrží si mojí souvislou pozornost, navzdory vynaložené (oboustranné) snaze. CARCASS nabízejí pestré album (ještě aby ne, když vychází po osmi letech), ale aby se jeden zdráhal tuhle kapelu nazvat death metalem. Tohle žánrové označení asi už zůstane kapele navždy, leda že by Jeff změnil polohu svého jedinečného štěkavého vokálu, což by byla škoda. Kompozice  z tvůrčí líhně Billa Steera se nezdráhají použít metalově rychlé prstoklady a dají sem tam zavzpomínat na rok 1993, typicky „Under the Scalpel Blade“. Zároveň je tu ale dost v podstatě rockových figur, které jsou zabaleny do ostřejšího zvuku a ušpiněny Jeffovým vokálem dost na to, aby se dalo říct, že CARCASS hrají v podstatě hard rock. 

V každé z deseti poctivě vysoustružených skladeb lze najít něco zajímavého, z celého alba je cítit smysl pro detail, ale toho ducha něčeho jedinečného se kapele už podruhé za sebou nedaří vyvolat, navzdory tomu, že jsou CARCASS svým kytarovým zvukem a vokálem naprosto jedinečnou a originálně znějící kapelou.

Seznam skladeb:

  1. Torn Arteries
  2. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No.1 In B)
  3. Eleanor Rigor Mortis
  4. Under the Scalpel Blade
  5. The Devil Rides Out
  6. Flesh Ripping Sonic Torment Limited
  7. Kelly`s Meat Emporium
  8. In God We Trust
  9. Wake Up And Smell The Carcass/Caveat Emptor
  10. The Scythe`s Remorseless Swing

Čas: 49:00

Sestava:

  • Jeff Walker - zpěv, baskytara
  • Bill Steer - kytara
  • Daniel Wilding - bicí

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 08. 10. 2021
Přečteno:
1650 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 10. 2021 14:13 napsal/a Peťan
Carcass
Souhlasím. Novinka se fajn poslouchá, rukopis tam furt je, ale na prdel to neposadí. Stejné jako s předchozí deskou. Vlk se nažral - koza zůstala celá, nenadchne - neurazí, atd... haha. Ale jo, pořád jsou to Carcass :)