Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

Souhrn zajímavých alb, která vychází v říjnu 2021 + tipy na koncerty.

Bury 

MINISTRY (USA) – „Moral Hygiene“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
40 let existence (byť s krátkou přestávkou) je úctyhodná nálož. Pionýři industriálního metalu MINISTRY chystají na dnešek vydání nového alba. Přijde mi, že starouš Jourgensen už ty nejlepší pecky vystřílel dávno a přelomová alba z 90. let už nikdy nepřekoná. Přesto klipová cover verze skladby „Search And Destroy" od THE STOOGES má koule. 

FULL OF HELL (USA) – „Garden Of Burning Apparitions“ 
Hardcore, death metal, grindcore, Relapse Records 
Výbušný a intenzivní mix hardcore, death metalu a grindcore v tuctu nových skladeb. To bude čerstvé album FULL OF HELL, které vyjde 1. října. 

HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY (Česko) – „Když se bombardéry vracejí!“ 
Punk, Warner Music 
HNF jsou tuzemskou punkovou legendou, to je bez debat. A i když nehrají více než 30 let, stále jsou v kurzu. Toho se snaží bratři Štěpánové maximálně využít, ať už díky vydávání re-edic nebo třeba knihou. Čerstvou událostí v jejich táboře je natočení osmi starých skladeb tentokrát s kvalitním zvukem a s basákem ze XIII. STOLETÍ. I tak mi to přijde trochu jako ždímání peněz a kvůli vydání na major labelu  i jako popření punkových hodnot. 

ATLAS (Finsko) – „Ukko“ 
Northcore, SPV 
Druhé album pětice z Tampere nabídne 22. října jedenáct skladeb nabízejících zajímavý mix post-hardcore, metalcore a především inspiraci finským folklórem. Zveřejněné ukázky (a především titulní věc) mě namlsaly, tak jsem zvědavý na celkový výsledek. 

MASSACRE (USA) – „Resurgence“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Floridská legenda MASSACRE, jejíž sestava je tentokrát poskládaná kolem zpěváka Kama Leeho, chystá na 22. října vydání svého čtvrtého alba. Death metal staré školy v deseti skladbách, textově samozřejmě ovlivněný tajemnými světy a mýty H. P. Lovecrafta. Navíc produkce Dana Swanö a jako hosté Marc Grewe (INSIDIOUS DISEASE), Dave Ingram (BENEDICTION) nebo Anders Odden (CADAVER). To bude pořádná jízda, ale rozhodně nečekám, že překonají kultovní debut „From Beyond“ z roku 1991. 

DREAM THEATER (USA) – „A View From The Top Of The World“ 
Progressive metal, Inside Out 
Patnácté album těchto progresivců nabídne sice pouhých sedm kompozic, ovšem na ploše úctyhodných sedmdesáti minut. Vychází 22. října. 

1914 (Ukrajina) – „Where Fear And Weapons Meet“ 
Blackened death/doom, Napalm Records 
22. října vyjde další dílek do skládačky inspirované hrůznými událostmi Světové války. Jedenáct skladeb nebude jen o smrti, ale především o přeživších, ze kterých se stali hrdinové. Na albu si zahostovali i Sasha Boole (ME AND THAT MAN) a Nick Holmes (PARADISE LOST). 

Jerry Cantrell (USA) – „Brighten“ 
Grunge, Warner Music 
Jerry Cantrell, kytarista ALICE IN CHAINS, chystá na 29. října vydání svého třetího sólového alba. To bude obsahovat devět skladeb, včetně závěrečné cover verze písně „Goodbye" od Eltona Johna. Dle videoklipu k úvodní „Atone" půjde o jakési navázání na stará alba jeho domovské kapely. Navíc se na albu mj. podíleli třeba Greg Puciato (THE DILLINGER ESCAPE PLAN), Duff McKagan (GUNS N´ROSES) nebo Gil Sharone (ex-MARILYN MANSON, PUSCIFER). 

MASTODON (USA) – „Hushed & Grim“ 
Progressive metal, Reprise Records 
Deváté album, patnáct nových skladeb a progresivní kombinace metalu, alternativy či sludge. To bude nová nahrávka MASTODON, kteří ji pořídili s chlápkem, co dříve spolupracoval s TOOL, RUSH či MUSE. Vyjde 29. října. 

WHITECHAPEL (USA) – „Kin“ 
Deathcore, Metal Blade Records 
Šestice z Tennessee nabídne 29. října jedenáctiskladbové album, které bude melodičtější a více rockové než metalové. Tak uvidíme. 

RUNNING WILD (Německo) – „Blood On Blood“ 
Power metal, SPV 
Piráti kolem Rolfa Kasparka chystají nové album, které vyjde 29. října. Na základce jsem kazety s alby „Under Jolly Roger“ a „Death Or Glory“ protáčel celkem často, tak si asi z nostalgie tu desítku nových skladeb poslechnu taky. 

Tipy na koncerty:
2. 10. Stop & Go! / fastcore/grindcore/powerviolence show, Brno – Kabinet Múz 

 

Jindra

1914 (Ukrajina) - „Where Fear and Weapons Meet“
Black/death/doom, Napalm Records
Ukrajinští metloši našli zalíbení v německých stormtrooperech. Zakladatel a zpěvák Ditmar Kumar coby blázen do všeho, co je spjato s 1. válkou, je často tázán, jestli je 1914 nacistická kapela. Ten stroze odpovídá: „Seru na nácky a všechny totalitní sráče.“ Kapela využívá talentu k vytvoření atmosféry zoufalství a hrůzy, na kterou cílí. Kumar střídá a někdy i vrství srozumitelné deathové growly a blackové skřeky. Kytaristé Liam Fessen a Vitalis Winkelhock se vyhýbají teatrálnosti a soustředí se na úderné riffy a melodické linky. 

EVERY TIME I DIE (USA) - „Radical“
Metalcore/hardcore, Epitaph Records
Těhotenské komplikace manželky zpěváka Keitha Buckleyho z předešlého alba „Low Teens“ jsou ty tam. ETID přichází s další porcí chaotického metalcoru se svobodomyslnou a anarchistickou atmosférou. Buckley ječí na pozadí bleskových kytarových sól a bicích, které by mohly být nahrány během vězeňských nepokojů. Ponor do masakru, v němž se mísí křečovitý a paranoidní hardcore s drsným jižanským metalem.

DREAM THEATER (USA) – „A View From The Top Of The World“
Progressive metal / InsideOut Music
Kapela, která má tolik respektu a vlivu jako jedna z nejinteligentnějších a nejzkušenějších metalových skupin, vydává 15. studiové album. Singly, živáky a kompilace počítat ani nemá význam. Alba nasycená mistrovstvím od začátku do konce, plná zapamatovatelných fantastických momentů v podání progmetalových vládců málokdy přináší zklamání. 

Tipy na koncerty:
2. 10. IDIOCRACY, Tomáš Palucha, Sušice - U Chovatelů 
21. 10. SEAR BLISS, BOHEMYST, Volyně - Na Nové
28. 10. SLAUGHTER MESSIAH, SNĚŤ, Písek - Divadlo Pod Čarou

 

 


Zveřejněno: 01. 10. 2021
Přečteno:
1037 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 10. 2021 18:03 napsal/a 4H
MINISTRY
Jestli bude dělat Bury Miniistry, tak se moc zvědav na recku. Nejen klipovka má koule...