Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

O novém albu „Čerň a Smrt“ s Honzou Kapákem (hudba, bicí) a Radkem Popelem (texty, zpěv).

Ahoj, debut „Čerň a Smrt“ je venku cca dva měsíce, vyšel prostřednictvím nizozemské firmy Petrichor, což je sublabel věhlasné společnosti Hammerheart. Jak došlo k dohodě právě s Petrichor? Směřovali jste promo na hodně adres, nebo postupně oslovovali významné labely podle předem připraveného seznamu? Kolikrát jste dostali zamítavou odpověď, z kolika nabídek jste nakonec vybírali?

Honza: Vzal jsem to jednoduše, systematicky bez většího přemejšlení – na Metal Archives jsem si našel seznam labelů, seřadil jsem je podle abecedy. Napsal jsem univerzální krátký průvodní dopis s velmi malou ukázkou hudby v MP3 a linkem na poslech celé desky. A jel jsem. Jakýkoliv label na začátku abecedy, který byl aktivní a alespoň plus mínus vydával hudbu podobnou nám, ode mne dostal e-mail. Posílal jsem proma zhruba dva týdny, skončil jsem myslím u písmene N. To už nám mezitím přišlo tolik nabídek na vydání, že jsme věděli, že si bez problému vybereme. Myslím si, že to byly stovky e-mailů, odpovědí jsem dostal možná dvacet. Ale i to bohatě stačilo. Měli jsme ve finále na stole nabídky od zhruba 5 větších vydavatelství. Hammerheart / Petrichor z nich byli největší, a když se potvrdilo, že jejich zájem je vážný, nebylo co dál řešit. 

Jak dosavadní práci Petrichoru hodnotíte? Recenzí vychází spousta po celém světě, poskytli jste i nějaké rozhovory do médií, do kterých byste se v případě samovydání nebo u tuzemské firmy asi nedostali… A jak jste spokojeni s hodnocením alba – zatím myslím vycházejí velmi přívětivé kritiky.

Honza: Myslím si, že to, co se nám podařilo, je v dnešní době skoro neuvěřitelné a spokojeni jsme velmi. Hammerheart mají najetou rutinu, kterou dělají velmi dobře. Je to úplně jinej svět. Mají svojí PR agenturu a zmínky o BOHEMYST se nyní objevují na denní bázi ze všech koutů světa. Radost mám zejména z toho, že jsme si neutrhli ostudu a i z firmy nás chválí za nadstandardně dobrá hodnocení v recenzích atd. Pochopitelně, jsme začínající (hehe) UG kapela z Čech a nelze očekávat zázraky, platinový desky a tak. (úsměv). Ale Guido (majitel firmy) už nám psal, že nás pravděpodobně přeřadí do hlavní stáje přímo pod Hammerheart Rcs. – tedy po bok LORD BELIAL, CRYPTOPSY, KONKHRA, DEAD HEAD, PHLEBOTOMIZED, SEAR BLISS a spousty dalších. Asi výsledky tedy nejsou úplně špatné. 

Materiál na album vznikal delší dobu, kolik verzí jste vlastně nahráli? Už někdy před dvěma roky jste trochu skrytě šířili promo s celým materiálem… nakolik se tehdejší zvuk liší od toho, který je ke slyšení na albu?

Honza: Nahrávali jsme jen jednou, ale verzí mixu / masteru bylo opravdu hodně. (úsměv) Zvuk verze 2019 je trochu víc „prasácký“. Myslím si, že byl víc brutální a skutečný (kytarový zvuk byl kombinací Engl / EVH tak, jak opravdu hrajeme naživo). Ale nakonec jsme přeci jen chtěli, aby i v té brutalitě vynikly detaily a trochu jsme to „kytarové zlo“ pokrotili. Kytary jsou tedy nakonec reampované přes Mesa profily v mém Kemperu s drobet menším gainem. A překročili jsme pomyslný Rubikon. Jakmile se v tom začneš vrtat příliš dlouho, úplně ztratíš schopnost rozlišovat, co je horší a co je lepší. Ještě že mám 4 skvělé kritiky v kapele… Společně jsme to nakonec ukočírovali. Jsem nesmírně spokojený s výsledkem, který je vylisovaný na originálních nosičích (ok, tak nám to teda zase trošku trvalo…  no a co…, haha). 

V minulosti bývalo zvykem, že Honza nahrával všechny nástroje, případně něco málo Rámus. Teď je to určitě jiné u zpěvu, ale co zbytek? Zapojili se ve studiu všichni členové kapely?

Honza: Ano. „Čerň a Smrt“ je kolektivní dílo, každý nahrával své party, přesně tak, jak je hrajeme naživo. Na tom jsme se dohodli už při zrodu kapely. A nahrávali jsme až tehdy, kdy jsme se shodli, že jsme všichni náležitě připravení a materiál je vypilovaný do posledního detailu. Žádná deska, kterou jsem kdy nahrával, nebyla takto pečlivě nazkoušená.

Asi se nedá zapřít, kde jsou kořeny BOHEMYST a kde hráli Honza s Rámusem v nedávné době. Na albu jsou skladby, které nedají nevzpomenout na AVENGER nebo MASTER´S HAMMER, ale i věci, které by v dobách AVENGERU byly nemyslitelné, „Kosti“, Nekromantika“. Dá se říci, že když jsi skládal pro AVENGER, měl jsi nastavené nějaké jiné mantinely, které s BOHEMYST padly a prostředky se rozšířily?  

Honza: Dotaz naprosto chápu a rozumím, že vně kapely to takto může leckdo vidět a  může si klást podobné otázky. Ano, mám svůj rukopis a svou historii a rozhodně se za to nestydím, ba naopak. Ano, vyvíjím se jako muzikant i jako člověk a na desce jsou i nějaké nové věci (orchestrace, aranže melodického zpěvu atd., atd). Mohl by to ještě být AVENGER ? … Hele pravděpodobně asi jo… Proč ne… Ale popravdě… Já takhle vůbec nepřemýšlím. Rozhodnutí ke změně názvu mělo daleko více důvodů, nejenom ty hudební. Je to složitější a do jisté míry to možná ani nemůže pochopit nikdo vně kapely. A není to nakonec jedno? Ať už si o tom myslí kdo chce, co chce, my změny nelitujeme, pod logem BOHEMYST jsme silnější než kdykoliv předtím. To mluví za vše. BOHEMYST je velmi podobný AVENGERU, ale je i velmi jiný. Jen to chce nenechat se zmást prvotními znaky (podladěná black/death fazona). Chce to trochu popřemýšlet, pročíst texty a nasát celkovou vibraci kapely… obou kapel… Já coby většinový autor vnímám silné rozdíly… a zároveň i silné pouto. Ale nechápej mě zle. Není nutné to pitvat do detailu. Naopak. Ani náhodou mě neurazí, když to naopak nikdo nebude řešit vůbec. Dyť o nic nejde. Skončila jedna kapela, začala další. Komu se líbí AVENGER, ať poslouchá AVENGER. Komu se líbí BOHEMYST, ať poslouchá BOHEMYST. Komu se líbí obojí, ať poslouchá obojí. Komu se nelíbí nic, tak ať se na nás úplně vysere. V pohodě. (úsměv). My jsme v klidu v každým případě. (úsměv) 

Skladba „Kosti“, to je MASTER´S HAMMER jako když vyšije. Jedná se o pozůstatek působení v MH, který se na „Formulae“ nebo „Fascinatora“ nevešel? 

Honza: Ano.

Skladby na „Černi“ jsou docela složité, spousta změn rytmu, rychlosti, melodie se střídají s temnotou… Je problém si vše správně zapamatovat a odehrát na koncertech bez chyb? Když koukám na nedávno vypuštěný videoklip, je vidět, jaká je to facha za bicími, ale ani prsty pánů od strunných nástrojů nemají daleko k zamotání se… 

Honza: Problém to občas může být a s nastupujícím stářím bude asi jen hůř a hůř. (smích) Ale zatím se shodneme, že dokud udržíme nástroje, moč a stolici a dokud nás to baví, tak nepolevíme. Budeme to hustit do lidí furt pryč, třeba i s chybama, hlavně ať je to brutální kravál, muhhhheeeheeee.

Novým prvkem jsou orchestrace, které nebyly v dobách AVENGERU běžné. Teď se prolínají celým albem. Kde jsi sbíral zkušenosti s jejich zapojením, kde hledal ty správné zvuky? Zabralo to hodně času, bádání a zkoušení, než jsi byl spokojený s tím, co je na desce slyšet?

Honza: To jde ruku s vývojem studia Hellsound. Koupil jsem si šikovný plugin Miroslav Philharmonik, což není nic jiného než reálný zvuk hráčů pražského symfonického orchestru, nasamplovaný firmou IK Multimedia. A všechny ty barvy mě dokonale pohltily a mám se co učit na dalších 20 let. Zabraly aranže na desku čas? To opravdu nevím. Když mě něco baví, čas naprosto nevnímám. Ale pravdou zůstává, že aranže na „Čerň a Smrt“ jsou spíše prvotní oťukávání a seznamování se s tímto nástrojem. Určitě si s touto hračičkou mám v plánu pohrávat i v budoucnu, jestli to bude pod střechou BOHEMYST, nebo v něčem jiném, to se teprve uvidí. Když si o to kytarové nápady řeknou, tak proč ne. Kde sbírám zkušenosti? Jako skoro vše v mém životě – pokus – omyl. 

Texty se drží temných témat, primárně smrti v různých podobách nebo situacích, nic moc pozitivního, pokud tedy nebereme jako pozitivum uspokojení potřeb nějakého pomatence. Radku měl jsi jasno, jakým směrem texty směřovat, nebo to vyplynulo postupně, jak songy vznikaly a nakonec je určitá tématická nit spojuje? Měli kolegové k napsanému nějaké připomínky, případně výhrady?

Radek: Měl jsem poměrně jasno, texty píšu až na muziku a snažím se jít ruku v ruce s náladou skladby. Chtěl jsem od začátku psát krátké temné příběhy, které v sobě nesou vždy něco hlubšího. Každý text má v sobě určité poučení nebo varování. Vlastně jde o takové hodně temné pohádky. (úsměv) Dá se říci, že jsou texty propojeny hlavně dobově, což je cca 18.-19. století. Rozhodně nehodlám zabrousit do nějaké novější doby, texty BOHEMYST jsou prostě zasazeny do minulosti… Všudypřítomná Smrt je samozřejmě dalším pojítkem textů, ale zase je zde jasně dáno, že ani smrt nemusí být nutně konec. Honza měl sice k textům nějaké výhrady, ale to spíš souvisí s tím, že měl úplně jiné představy jako výhradní autor. Jenže nakonec stejně pochopil, že už nejsme v AVENGER a kapituloval. Myslím, že teď už žádné výhrady nemá. (úsměv) Ale chápu, že je těžké předat byť jen část svých autorských ambicí někomu jinému. Tomu se říká vývoj…

Kromě textů jsi se postaral i o obal. Má morový doktor na titulce souvislost s epidemií čínského koronaviru, nebo motiv vznikl ještě před šířením nemoci? Má nějaký hlubší význam, nebo „jen“ dobře vypadá, upoutá pozornost – prostě „obal prodává“?

Radek: Text k „Čerň a Smrt“ vznikl celkem dlouho před pandemií, takže jsem spíš byl tak trochu prorokem, i když v příběhu vlastně ani tak moc o morovou ránu nejde. Spíš jde o to, co dokáže s člověkem udělat strach. Je i poměrně silně proticírkevní, protože církve rády podporují strach pro získání nadvlády nad masami. Morový doktor na obalu také není doktor – je to Smrt, která kosí spravedlivě boháče i chudáky a nezajímá jí, jaké máš postavení a kolik nabídneš jako úplatek. Zároveň je v tom další metafora. Ti co nejvíc děsí lidi, sami umírají v hrůze. Ale paradox je v tom, že já jsem chtěl pojmenovat desku jinak, a tuplem, když jsem viděl kolik lidí se svezlo na „aktuálním“ tématu. Bylo mi jasné, že to lidi budou chápat jako reakci na Covid, ale není to tak, deska vznikla mnohem dříve a byla natočená ještě před tou celosvětovou hysterií.

Letos jste odehráli několik festivalů („malý Brutal“, Symbolic), jak se vám hrálo, jaká byla odezva? Jak aktivní plánujete být po koncertní stránce v budoucnu, samozřejmě za předpokladu, že se vše nějak srovná a bude možné hrát bez omezení. Koncerty si zařizujete sami, nebo má Petrichor nějaké „tour nápady“? Je reálné, abyste vyrazili na nějakou zahraniční cestu delší než víkend?

Honza: Hrálo se parádně, odezva byla velmi příjemná. Pokud budu mluvit za sebe (ale věřím, že se moc neseknu, ani když budu mluvit za ostatní) – hrát chceme v mezích možností. Pokud budou reálné nabídky a budeme mít čas a možnost, rádi budeme koncertovat i nadále. Firma nám sice nic nezařídí, ale přeci jen je to silná karta při nabízení kapely promotérům, do stáje Hammerheart se nedostane úplně každý. Uvidíme, jak se bude dařit. Z nejbližších plánů stojí za zmínku rozhodně minitour se SEAR BLISS – mezi 16. a 24. 10. 2021 navštívíme ČR, Německo a Holandsko. To by měl být příjemný výlet!

RECENZE

https://bohemyst.cz/
Facebook
Bandcamp
Bandzone


Zveřejněno: 03. 10. 2021
Přečteno:
1005 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář