Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2021, vlastní náklad / melodic death/black metal / Česko

Historie ostravské kapely SYRIDAS se píše ani ne rok a už je tu debutové album. Žádné demo, žádná kratší nahrávka, rovnou 43 minut muziky melodického death metalu s prvky blacku, originální CD. Raketový start, zdá se, podpořený klipem ke skladbě „Creation of Hate“

Podobných rychlokvašek (nemyslím to pejorativně) se v minulosti objevila celá řada a jejich životnost byla různá. U SYRIDAS je výhodou, že polovina sestavy působila několik let v kapele KAZGAROTH a muzikanti tedy mají posbírané určité zkušenosti a ví, jak a kam druhou hudební káru sunout. V jednom směru ale zatím praxe chybí, a tím je obal. Šestistránková skládačka obsahující texty je designově bez nápadu, fotky nekvalitní, uvedení sestavy zmatené (není mi jasné, kdo album nahrál, u sestavy je uvedeno, že je koncertní), aspoň že titulní fotka je originál, i když námět (polární záře) je fádní a obrázek nevypadá nikterak výjimečně – na grafice by bylo do budoucna vhodné zapracovat.

S hudební náplní je to o něco lepší, ale že by se na albu „Awaken“ (nazvaném jako – jen v metalových kruzích –  cca pětatřicet jiných) dělo něco mimořádného, to si nemyslím. Na druhou stranu se ale nedá mluvit o slabotě. 

Po rozumně dlouhém intru se rozjíždí melodický death metal s blackovým skřehotem. První zpívaná skladba „Fall into the Depths“ patří k těm ostřejším, odsýpajícím, kromě krákoravého hlasu je ke slyšení i hlubší vokál, důraz je kladený na neustálý tlak, krátké zvolnění přichází až ve druhé polovině. „Internal Madness“ pokračuje v podobném duchu, ale přijde mi variabilnější, po úvodní divočině se hraje ve středních tempech, pak se vrací deathová jízda, která našla inspiraci v old school verzi žánru, vrchol ale přichází s překvapivou lehce prog pasáží. Podobných kroků bokem bych snesl víc, dobře, že se tady ona zajímavá pasáž ještě jednou vrací, potěší i neokázalé sólo. Sólovou kytarou začíná „Fatal Decision“, vcelku jemné vybrnkávání předznamenává dění v melodické písni, kterou do extrémních vod řadí jen vokál. Místy song tíhne k heavy metalu, místy se v něm zjednodušuje, a je to ku prospěchu věci.

V prvních třech písních kapela nalinkovala své hřiště, na kterém se pohybuje i v dalších položkách. Tím nechci říci, že by se následně opakovala, ale ingredience byly nachystány. To, že se ze stejných surovin dá uvařit pokaždé něco jiného, je samozřejmé, ale spíše se pohybujeme dejme tomu v gulášové kuchařce – tu je to guláš ostrý, tu jemnější, tam se přidá nějaká zelenina, jinde zase jiné maso nebo koření. 

Zjednodušeně se dá říci, že kdo má rád melodický death metal s variabilními vokály, na „Awaken“ si určitě najde nějaké mňamky, mě z dalších skladeb zaujala epická „Brutal Heart“, která začíná táhlým refrénem a obecně se nikam nežene, neurazí ani akustická kytara v úvodu „Abyss“, na druhou stranu některé postupy mi přijdou takové nijaké, stejně tak mi přijde, že s postupujícím časem začíná klesat moje pozornost, protože výrazové prostředky se opakují a z ohraničené zóny se vystupuje sporadicky. 

Nahrávalo se v listopadu 2020 ve studiu Žik v Orlové, kde se o vše včetně mixu a masteringu postaral Martin Žik a odvedl slušnou práci.

Seznam skladeb:

  1. Fall
  2. Fall into the Depths
  3. Internal Madness
  4. Fatal Decision
  5. Creation of Hate
  6. Brutal Heart
  7. Abyss 
  8. Rebirth of Brutality
  9. Mind
  10. Awaken
  11. The Coldest Night

      
Čas: 43:01

Sestava:

  • Jakub Forst – sólová kytara, zpěv
  • Petr Hykel – zpěv 
  • Bronislav Sidon – baskytara
  • Stanislaw Waclawik – kytara
  • Petr Juřica – bicí

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook

 


Zveřejněno: 29. 09. 2021
Přečteno:
793 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář