Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2021, vlastní náklad / power metal / Česko

Co se týká tuzemské power/speed/heavy scény, ujel mi vlak. Už si nevzpomenu, kdy jsem naposledy recenzoval nějakou powermetalovou nahrávku, vlastně si nevzpomenu, kdy jsem naposled nějakou takovou nahrávku bez ohledu na původ slyšel. A tak jsem na nabídku CD od tuzemské kapely RAVENLAW kývl tak trochu ze zvědavosti, jak se dnes tomuto žánru daří a jak ten její „power kurva metal smrt“ zní.

RAVENLAW existují zhruba deset let, členové kapely ale mají ještě delší zkušenosti, prošli si různými spolky od revivalů po death metaly, pro mě bylo překvapení, že je v sestavě Jarda Pelán, kterého jsem dosud registroval hlavně v ostřejších partách (AMOK, IN ARTICULO MORTIS, ASSESSOR, MORIORR, AVENGER). Aktuálnímu počinu předcházelo demo „Torture´s Chamber“ (2010) a debut „King Imperial“ (2014).

Letos v červnu vyšel druhý ofiko zářez „For The Sign Of Trident Crossed“, který otevírá stylové intro připomínající filmovou hudbu; podobné motivy jsou u podobných kapel časté, RAVENLAW to naštěstí nepřehnali s délkou a jako vtažení do hry je to určitě OK. Titulní skladba ve mně v jeden moment budí rozpaky. Hudebně je to klasická svižná speed/heavymetalová jízda, celkem chytlavá, jen ten vokál v čase 0:43… ten trhá uši. Jasně, jde o pár sekund, navíc se to asi v power světě bere jako etalon, když zpěvák zaječí, ale v kontextu skladby i alba je to jeden výkřik ze tmy, který už se neopakuje – a tím pádem utkví v paměti jako memento. Jinak se Medouch drží v rozumných mezích, převládá civilní lehce ušpiněný zpěv, což považuju za optimální volbu, pocitově mi do muziky pasuje mnohem lépe, než kdyby se zpěvák snažil o atak nebeských výšin. Muzika se taky neposlouchá špatně, disponuje všemi ingrediencemi, které správný power metal potřebuje, tj. skladba má celkem odpich, zapamatovatelné melodie, střídají se kytarové a klávesové nájezdy a nechybí epické fanfáry, které má Medouch obecně v muzice rád, a tak jimi šperkuje nejen první song. 

To „In The Wake Of Evil“ načíná pomalá syntetická pasáž jak z pohádky, po ní následuje muzika vedená ve středních tempech plná melodií a klávesových ploch, kterou už každý powermetalista slyšel stokrát. Ono to má určité kouzlo, tyhle melodické dojáky, na žádném power albu nemůže takový song chybět. Nutno uznat, že RAVENLAW složili kousek, který neklesá pod únosnou mez trapnosti, melodie jsou snesitelné a klávesové party, byť hodně ohrané, taky vyloženě neprudí. 

První dvě skladby tak nějak definují záběr hořovické party, která v následujících písních zařazuje další prvky, kterými se úspěšně snaží muziku zpestřit a vybavit skladby motivy, které odlišují jednu od druhé. Na začátku „Tome Of Power (Exile As Reward)“ sáhne k dramatičnosti i tympánům, další položku uvozuje strašidelná recitace nějakého zlouna, aby se následně hrálo jednodušeji – nebýt zapojené klávesy, šlo by o rokec s punkovým švihem, navíc se vedle civilního objevuje hrubý zpěv – oba „hlasy“ spolu vedou nějaký dialog, což mi připomíná, že bych měl zmínit texty. Nejsem tak zvědavý, abych si lámal při své chabé angličtině hlavu s překladem, ale snad správně chápu, že jde o koncepční příběh, podle autora slov inspirovaný starými videohrami. V bookletu je u každého kousku uvedeno nějaké povídání plus text, takže fanoušci her, v nichž hrají prim akce, bojovníci, kouzelníci a nadpřirozené schopnosti určitě podrobné informace a zpracování ocení víc než já. 

Šestka a sedmička jsou žánrové hymny, „The Heir Of Trident Crossed“ jede na speedové vlně, přesně takové, jaká mi přijde plytká, ale v „naspeedovaném“ táboře si posluchače určitě najde, stejně jako  „The Threat Of The Dark Citadel“, která je zemitější, ostřejší. S blížícím se koncem alba ubývá odboček stranou a hraje se tradiční forma power žánru, v podstatě solidní, řekl bych lehce nadprůměrné kvality. Obdobně hodnotím album jako celek, poslouchal jsem jej bez odporu a po několikerém přehrání mi v paměti zůstalo jako slušná práce, i díky zvuku, který nepůsobí papundeklově, jak se občas u podobně orientovaných kapel stává. Nahrávání v Hellsoundu se vyplatilo.

Pochvalu určitě zaslouží masivní 28stránkový booklet na kvalitním papíru. Kromě textů a fotek různé kvality (žel spíš nekvality) obsahuje i útržky veselých rozhovorů mezi členy kapely (přečíst je lze i zde) a spoustu informací o nahrávání. Vnitřek s využitím historických motivů vypadá hezky, ale neladí s titulní stranou, která je namalovaná slušně, ale působí jako klišé největší – i když jaký námět dnes není klišé, když už bylo všechno použité. A pořád lepší originální obrázek (autorem je slovenský malíř Juraj Maxon) než něco uloupeného na webu.

Seznam skladeb:

  1. Crystal Sphere Rupture
  2. For The Sign Of Trident Crossed
  3. In The Wake Of Evil
  4. Tome Of Power (Exile As Reward)
  5. The Plague Lord (The Cloud Fortress)
  6. The Heir Of Trident Crossed
  7. The Threat Of The Dark Citadel
  8. Ride Of The Four
  9. Portal Of Praevus (An Obsidian Passage)

Čas: 38:19

Sestava:

  • Jarda – guitar
  • Rob – bass, backing vocals
  • Medouch – lead vocals, synth
  • Hříbek – guitar
  • Haďo – drums 

ROZHOVOR

http://ravenlaw.cz
Facebook
Bandzone
YouTube

 


Zveřejněno: 04. 09. 2021
Přečteno:
1537 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 09. 2021 22:46 napsal/a Jarda
Dík
Johane, dík za recenzi! Tohle je asi nejvíc, co od Tebe může power metalová kapela dostat za hodnocení:)