Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Na anketní otázky odpovídá Medouch, zpěvák/klávesista powermetalové kapely z Hořovic, sekunduje kytarista Jarda.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Původní sestava se dala dohromady během roku 2010. Hráli jsme tehdy spolu v NIGHTWISH REVIVALU a já si psal bokem pár songů který byly stylem úplně jinde, postupně se mi povedlo překecat kluky, ať jdou do toho se mnou, většinou když jsme byli nalitý. Pak jsme začali zkoušet a rok nato měli první koncert v Hořovicích. Název vznikl jednoduše, měl jsem takovej seznam slov, nápadů na verše a názvy songů, který jsem si zapisoval při tvorbě textů, otevřel jsem si na netu metal-archives.com a hledal z toho seznamu první název, co ještě není zabranej nějakou kapelou (což není prdel). Chtěl jsem jedno slovo, z kterýho by bylo snadný odvodit si, jakej styl hrajem. Padlo to na RAVENLAW, nemá žádnej význam, jenom mi prostě znělo dobře.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

  • Medouch – synťák, zpěv, 34 let, hraju od 17, nemám žádnou hudební průpravu, neumim noty a nejsem ani nijak zázračnej klávesák. Líbil se mi midi soundtrack z jedný starý videohry, tak sem ukecal mámu, ať mi k narozkám koupí klávesy a začal do toho ťukat, dokud jsem to neuměl zahrát. Prolez jsem si klasickejma rockovejma projektama, co nikdy nikam nevedou, několika NIGHTWISH REVIVALY a deathovou PASSION FOR SORROW. RAVENLAW je moje jediná stálice.
  • Hříbek – kytara, 43 let, ex-kapely: S.CREA.M, NIGHTFALL, PASSION FOR SORROW, REASONS, kytara od 15 let, elektrická 15 let. 
  • Jarda – kytara. Věk: 40. Na kytaru hraju od roku 1996, kdy jsem založil svoji punkovou kapelu KOVADLINA. Od té doby jsem prošel několika kapelami z Hořovicka jako baskytarista a growler – AMOK (hraje dodnes, death metal), IN ARTICULO MORTIS (death metal) nebo AKUTNÍ POTŘEBA (HC). Jako kytarista jsem působil v reunionech kapel MORIORR a ASSESSOR a jako tympánista a hostující basák v kapele AVENGER. 
  • Rob – basa, doprovodný zpěv. Jako teenager hrál v několika zábavových a plesových kapelách, po založení rodiny si dal 15 let pauzu. Cca před deseti lety znovu začal a od té doby hrál v kapelách PASSION FOR SORROW, NIGHTFALL – NIGHTWISH REVIVAL a RAVENLAW. Jako záskok se objevil v několika jiných kapelách, stylově od folku až po death metal. Basu považuje za nejlepší nástroj k vyjádření své lásky k muzice.
  • Haďo – bicí, 38 let, 17-19 let ANTISYSTEM – punk rock, 2007-2009 METALLICA REVIVAL, 2009-2019 NIGHTWISH REVIVAL, 2010-současnost RAVENLAW, 2013-2016 PASSION FOR SORROW, basa KOVADLINA 2016-doteď. Bicí 16 let, basa 5 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Na rozdíl od prvního alba, který jsme nahrávali na prasáka ve zkušebně sami a až mix probíhal ve studiu, tohle jsme dělali komplet ve studiu Hellsound u Honzy Kapáka. Zavřeli jsme se tam na týden, přes den natáčeli a večer kalili. Co z toho vyšlo, jsi slyšel. Jsem moc rád, že zvukově je to blíž k osmdesátkám než ke dnešní sterilní, triggerovaný a samplovaný produkci, kterou nemůžu vystát. Náklad stejně jako posledně 300 kusů a když bude potřeba, dotiskneme. Prodejní rekordy samozřejmě nelámem, ale už jsem CD posílal mimo jiné i do Španělska, Japonska a Hondurasu, což potěší. Vůbec nechápu, jak nás ty lidi našli.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Anglicky. Zastávám názor, že ať je text jakkoliv super, v češtině mi vždycky zní trochu pitomě. Obzvlášť nemůžu vystát klasický český agro texty. Vím, že se tím vzdalujeme českému publiku, ale k naší muzice to prostě nesedí. Copak GRAVE DIGGER nebo RUNNING WILD zpívaj německy. Songy a texty píšu já, přinesu demo, kluci si ve zkušebně předělají pasáže, který jsou na ně moc ujetý a skladba je na světe. S oblibou vždycky řikaj: „Songy píše Medouch, my z nich děláme muziku.“ (úsměv)
Témata jsou většinou knížky (Conan, Lovecraft), filmy (Vetřelci, Terminátor) a starý videohry (Heretic, Hexen – celý nový album je jen o nich).

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo jsem vyrobil já, doteď mě fascinuje, kolik lidí nachápe jak to přečíst (místo písmena R je silueta havrana a po něm „avenlaw“, to přece není kvantová fyzika). Obálku dělal slovenský malíř Juraj Maxon, web má od začátku na starosti Hříbek. Stejně jako u názvu chci, aby i z prvního pohledu na logo nebo obal alba bylo poznat, co za styl hrajeme.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Moje první setkání s metalem byli italští RHAPSODY, a stejně jako jejich klávesák i já moc rád vykrádám řeckého skladatele Basila Poledourise (Hvězdná pěchota, Robocop, Conan). Různé hrdinské fanfáry jsou asi náš nejvýraznější poznávací znak. Ze začátku mě taky hodně brali MANOWAR (haha, je mi fuk, co se o nich říká, náš žánr prostě odstartovali), GRAVE DIGGER a BATHORY. Poslední dobou se točím víc k MANILLA ROAD nebo třeba BAL-SAGOTH.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Obesílal jsem zatím hlavně novináře. Pořád jsme nezávislí, což je na jednu stranu oser kvůli domlouvání koncertů, na druhou stranu nemáme žádný termíny, ani závazky, který bychom museli plnit, a všechno si děláme přesně tak, jak sami chceme a tak dlouho, jak chceme.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Kolem 50. Koncerty s vlastní muzikou se zařizujou podstatně hůř než s revivalem, musíš se pořád někam cpát a dostáváš od pořadatelů čočku, když nepřijdou lidi. Nikoho z nás to nebaví a je to jedna z mála věcí, kdy mě mrzí, že nemáme za zády label. Nejlepší koncert, co pamatuju, byl v Biskupicích na Moravě. Slavnost pořádaná městem, 1300 lidí, hráli jsme na střeše statku, všichni pařili, paráda. Pak ještě v německém Dorsheimu jsme si fakt připadali že hrajeme jako bozi, teda všichni krom basáka, kterej byl bohužel střizlivej a pořád nám říká, že to tak dobrý nebylo. (úsměv)

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Nejenom ambice, hráli jsme už v Německu a na Slovensku. Moc rádi se zas někam vypravíme, v hledáčku už delší dobu máme třeba Polsko. A podle ohlasů z Hondurasu a Japonska by tam na jeden koncert přišlo víc lidí než u nás za rok, ale dostat se tam rozpadající se dodávkou bude asi oříšek. (úsměv)

Plány do budoucna…

Koncerty, ideálně fesťáky, prodat hodně Cdček, aby to zaplatilo trika, prodat hodně trik, aby to zaplatilo další CDčko, který už je z 80 % napsaný.

RECENZE

http://ravenlaw.cz/
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 03. 09. 2021
Přečteno:
1412 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář