Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, která vychází v srpnu 2021 + tipy na koncerty.

Jindra

WOLVES IN THE THRONE ROOM (USA) – „Primordial Arcana“
Atmospheric black metal, Relapse Records
Bezmála dvacet let můžeme sledovat rituální pikle blackmetalových kouzelníků, bratrů Aarona a Nathana Weavera, kterým je připisováno veškeré autorství dosavadní tvorby. Na „Primordial Arcana“ dostal šanci tvořit také třetí člen kapely Kody Keyworth a podílet se tak na kosmické explozi jedné z jedinečných a zásadních kapel amerického black metalu.

SEPULTURA (Brazílie) – „SepulQuarta“
Thrash metal, Nuclear Blast
Zatímco pandemie zastavila rotaci zeměkoule, thrashmetaloví průkopníci z Belo Horizonte rozjeli nový projekt „SepulQuarta“. Jedná se o kompilaci jejich hitů, na kterém se podílejí hostující hudebníci z celého světa. Z bezpečí svých domovů nahrály mezinárodní hvězdy jako Devin Townsend, Scott Ian (ANTHRAX), Danko Jones, Matt Heafy (TRIVIUM), Alex Skolnick (TESTAMENT), Phil Campbell (MOTÖRHEAD), David Ellefson (MEGADETH) a mnoho dalších společně s kapelou 15 skladeb. Kompilace vychází na CD a 2LP. 

HUMAN IMPACT (USA) - „EP01“
Noise rock, industrial, Ipecac Recordings
Americká noise rocková superskupina HUMAN IMPACT, složená ze členů UNSANE, SWANS, COP SHOOT COP a XIU XIU, vydala vloni stejnojmenné debutové album. Nyní přichází s novinkou s názvem, pro který nemám vysvětlení. Překvapivě srozumitelné akordové postupy, rockově zaměřené riffy razící si cestu šerem, dostatek nakažlivých nápadů, disharmonické syntezátory zabalené do kytarových akordů s výraznou muskulaturou. HI dokáží uhranout neotřelou melodičností. Vliv výše zmíněných kapel se line tvorbou jako červená nitka rockovým kobercem. 

LORNA SHORE (USA) – „...And I Return To Nothingness“
Deathcore, Century Media
Představa rodičů snažící se v 80. letech svým potomkům poslouchající krev plivající KISS vsugerovat názor, že se jedná o ďábelskou muziku, je v porovnání s tvorbou LS s nelidským vokalistou Willem Ramosem bizár největšího kalibru. Pro mnohé démoniaky představují LS hudební podkres při loučení s tímto světem. Deathcore mě obecně moc nebere, ale tady se na chvíli zastavím.   

DANKO JONES (Kanada) – „Power Trio“
Rock / hard rock, Sonic Unyon Records
Na opačném pólu bezbřehé hrubosti se pohybuje kanadské trio pojmenované po hlavním tahounovi Danko Jonesovi. Nakažlivé hardrockové melodie určené k tomu, aby se hrály nahlas a dlouho do noci. Hudba s klasickou rockovou atmosférou. Písničky tohoto střihu plnily reproduktory v rockových klubech 70. let. Je to groovy, je to funky a hlavně funny.

SODOM (Německo) – „Bombenhagel“ (EP)
Thrash metal, Steamhammer
Když jde o hudbu SODOM, není slitování, není odpuštění. Thrashmetaloví nestoři z německého Gelsenkirchenu (rok vzniku 1981) jsou společně s KREATOR, DESTRUCTION a metalovými Pivrnci TANKARD považováni za velkou čtyřku německého thrash metalu. Loňské album „Genesis XIX“ je jedno z nejlepších, co kdy vydali od dob „Agent Orange“. SODOM stále dokáží tvořit úžasné desky a prozatím se úspěšně vyhýbají recyklaci své tvorby z 80. let.

WORMWOOD (Švédsko) – „Arkivet“
Melodic black metal, Black Lodge Records
Švédští WORMWOOD od svého vzniku v roce 2014 produkují vynikající melodický black metal. Taneční vikinské metalové prvky doplňují ponuré a kousavé blackmetalové elementy, což je stylová konverze, která funguje velmi dobře. WORMWOOD navazují na odkaz švédského podzemí z počátku 90. let.

 

Bury

OV SULFUR (USA) – „Oblivion“ EP 
Blackened deathcore
OV SULFUR je nová blackened deathcore kapela bývalého zpěváka SUFFOCATION Ricky Hoovera, která vydá 6. srpna své debutové šestiskladbové EP "Oblivion". V titulní skladbě hostuje Tim Lambesis z AS I LAY DYING.

SEPULTURA (Brazílie) – „Sepulquarta“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Brazilská legenda zareagovala během loňského covidového lockdownu vysíláním živých přenosů na dálku (každý z muzikantů od sebe doma), kdy si společně a hlavně pro fanoušky zahráli každý týden své největší hity. Pro zpestření si k tomu začali zvát i různé hosty. Nyní tyto záznamy vyjdou i fyzicky. V rovné patnáctce skladeb si tak zahostovali třeba Scott Ian z ANTHRAX („Cut-Throat“), David Ellefson z MEGADETH („Territory“), Phil Rind ze SACRED REICH („Inner Self“) nebo Phil Campbell z MOTÖRHEAD („Orgasmatron“). Vyjde 13. srpna. 

SOUL MASSACRE (Česko) – „Despair Of Human Being“ 
Death metal, Pařát Production 
Deset skladeb už zavedené party z Havířova vyjde jako součást 101. čísla Pařátu. Místo zpěvačky zpěvák, přesto je na co se těšit – stará škola v podání starých pardálů! Víc není co dodat… 

HOODED MENACE (Finsko) – „The Tritonus Bell“ 
Death/doom metal, Season Of Mist 
Finské melancholické kvarteto chystá na 27. srpna vydání svého šestého alba. Sedmička skladeb nabídne ponurou muziku, kterou ocení nejen fandové prvních alb PARADISE LOST, ale i ti, kterým se líbí KING DIAMOND. Ostatně, pod zvukem nahrávky je podepsán samotný Andy LaRocque. 

  • Tipy na koncerty:

27.-28. 8. 2021, Vzdor fest, Hostašovice – U Zrzávky


Johan

BOHEMYST – „Čerň a Smrt“
Bohemian dark metal, Petrichor
Dlouho očekávaný debut BOHEMYST vyjde u nizozemského vydavatelství Petrichor (sublabelu mocných Hammerheart) v pátek 13. srpna. Žánrové zaměření jistě připomene pátou řadovku  AVENGERU, ze kterého se BOHEMYST zrodili v roce 2018, ostatně BOHEMYST předchozí kapelu nezapřou, i když… no nechme se překvapit. Novinka vyjde na LP, CD i MC, takže každý si může vybrat nosič podle svého gusta.

  • Tipy na koncerty:

7. 8. 2021, Krhanice open air, Krhanice 
21. 8. 2021, Týnecký mazec, Týnec nad labem
27.-28. 8. 2021, Metal Madness – Sušice
27.-28. 8. 2021, Back to the Symbolic, Tři Dvory u Kolína
28.8. 2021, Antitrend, Žabčice u Brna

 

Horaguru

LEPROUS (Norsko) – „Aphelion“
Progressive metal/rock, InsideOut Music
Po dvouleté odmlce se norští progresivní nezmaři hlásí s novým albem. Kapela slaví krásných dvacet let a aktuální nosič je sedmým plnohodnotným zásekem. Specifické, povznášející melodie, v jejich opozici nekompromisní riffy, jež s vámi vytřou podlahu, a třešničkou na dortu jasně rozpoznatelné vokály Einara Solberga. Ať se někomu  vývoj LEPROUS líbí, nebo nelíbí, o kvalitě předešlých alb není třeba vést sáhodlouhé diskuze a moc pochybuji, že tomu bude tentokrát jinak.

SUPREME CONCEPTION (Česko) – „Empires Of The Mind“ EP
Technical death metal, vlastní náklad
Musím se přiznat, že když jsem zahlédl přezdívku Sepp, nenaskočilo mi žádné hudební těleso, ale příspěvky zmíněného v magazínu Pařát. SUPREME CONCEPTION datují rok vzniku 2006, nicméně oproti výše zmíněným LEPROUS mají Pražáci včetně tohoto na kontě zatím dvě mini alba. Co není, může být a „Empires Of The Mind“ je možná novým začátkem.
 


Zveřejněno: 02. 08. 2021
Přečteno:
1025 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář