Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

16.-18. 7. 2021, Trutnov – Na Bojišti

Je tady den třetí a oproti minulým čtyřdenním maratónům naštěstí i den poslední. (úsměv) Opět se nikam nehoníme, po probuzení nezbytná ranní káva a pivo o patro níž pod naším pokojíčkem, a tak vynecháváme polské grind/deathery PUTRID EVIL, hardcore/crustové CONQUESTIO z Pardubic. A bohužel nestíháme ani berlínské fast duo TURTLE RAGE. Takže prvním nedělním spolkem je pro nás SKORUP/A z Polska, což je celkem nová kapela, míchající metal s punkem a kytarovými vyhrávkami (čti crust/punk), ale takhle na rozjezd ji to hrálo fajn. Těším se na ně znovu na konci prázdnin na Vzdor festu.

To už ale přichází trojboj ostravských kapel a jako první nastupuje KULMA, „kolovrátkový“ crust se zpěvačkou, do které by při tom všem řádění asi málo kdo řekl, že je zaslouženou (nebo se to říká zasloužilou) matkou. Ostatně, starší syn pobíhal po areálu festivalu a ten mladší během vystoupení maminy spokojeně spal se sluchátky na uších v kočárku. Tuhle čertici pak doplňují tři členové SHEEVA YOGA a dohromady jim to za ty roky klape fakt pěkně. Lehce odbočím s historkou z předešlého dne, kdy došly náramky pro návštěvníky festivalu, včetně zúčastněných kapel. Ale to jsem nevěděl, a tak jsem se právě dorazivšího bubeníka Vikiho ptal na ten pestře barevný náramek na jeho ruce, jestli je z ostravského disco festivalu Beats For Love. S ledovým klidem mi odpověděl: „Myslíš blast beats for love?“

A teď z jiného soudku, ze soudku metalového. Osobně si myslím, že NAHUM si zasloužili zahrát na Obscene Extreme už před dvěma roky po vydání alba „Within Destruction“, protože jsou stále vyzrálejší. Jejich mix deathu,  thrashe a black metalu (s dvěma novici v sestavě) i tentokrát šlapal jako dobře promazaný těžní stroj. Oproti nim jsou SICK SINUS SYNDROME nováčky na scéně, kteří si svou koncertní premiéru odbyli teprve před pár dny v Ostravě. Ovšem nováčky pouze co se týče této kapely, protože Bilos, Jürgen a Hary jsou letitými muzikanty a pojmy ve scéně. Old school patologický grindcore, odkazující na tvorbu  CARCASS, PATHOLOGIST nebo DEAD INFECTION, v jejich podání rozhodně nenechal Na Bojišti nikoho v klidu.

PRŮMYSLOVÁ SMRT z Vysočiny, to taky nejsou žádní nováčci. V jejich případě pak ten extrémní hardcore, do kterého vnášení prvky metalu a grindu, je zběsilá jízda, kterou si pokaždé užiju. Jsem zvědavý, s čím přijdou na nové desce, která by už měla být nahrána. To takoví NECROVILE z Rumunska sice hrají už dvacet let, ale asi daleko víc se do povědomí fanoušků dostali tím, že všichni tři muzikanti byli svého času součástí kultovních PESTILENCE, než jejich dvěma alby. A popravdě, mě jejich brutal death nebral vůbec.

Zato loňské album „Digitotality“ doslova a do písmene domácích EXORCIZPHOBIA mě bere hodně. A i naživo byla produkce naší stále lepší a lepší thrashové stálice parádní jízda jako za časů starých ANTHRAX. Stejně tak zraje i Skořího vokál, který se už hodně podobá projevu Johna Bushe. Tohle je perfektní crossover/thrash a zábava v jednom. Za mě určitě jedno z vrcholných nedělních vystoupení.

Následující SCHISMOPATHIC z Polska jsou údajně grindcore legendou, která je po letech zpět, ale přiznám se, že já o nich nikdy neslyšel. Tento jejich první reunionový koncert byl celkem fajn a pár minut mě bavil. Ale protože už začínal podvečer, tak jsem vyrazil mezi distraře dotáhnou všechny společné kšefty ke zdárnému konci a pořídit pár vinylů do sbírky. I kvůli tomu jsem tuzemskou death stálici FLESHLESS a holandské velikány GOD DETHRONED viděl opravdu jen hodně letmo a z dálky, při loučení se s tou spoustou známých.

Ale to už nebe nad Trutnovem potemnělo, protože se na pódiu objevil Čert. A nebyl to ledajaký Čert! Byl to Čert, který se svou skřípající kapelou GRIDE rozjíždí novou etapu existence. Jeho bicí a stojan s mikrofonem jsou postaveny uprostřed pódia vepředu, po jeho pravici stojí navrátivší se kytarista David a po levici basuje Honza Kapák. Takže frontman se vším všudy. Nutno říct, že koncertní set, poskládaný z nového materiálu ze split LP se SKIPLIFE a starých songů, zvládl. Tahle zkouška obscénně extrémním ohněm a varem proběhla na výbornou!

A to už se blížíme do úplného závěru festivalu. Zaznívají úvodní riffy skladby „Shrunken And Mummified Bitch“ a je tady SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH podruhé. Ovšem tentokrát s přehráním druhého alba PUNGENT STENCH „Been Caught Buttering“, což je pro mě osobně jejich top album vůbec. Jednoduché a přitom ostré songy, které svým zvukem doslova drtí, jsou třicet let staré, přesto stále fungují. Tohle byla maximální jízda! Ale všechno jednou musí skončit, a tak i letošnímu ročníku Obscene Extreme je krátce před půlnocí konec.

Oproti minulým letům byl tento ročník možná skromnější, přesto produkcí v ničem nezaostával a v podstatě byl celkově hodně povedený. Naopak to byl v něčem návrat ke starým dobrým časům. Navíc prostor dostaly kapely, které by se obvykle do už tak nabušeného programu ani třeba nedostaly a přitom by si to zasloužily. Takže nezbývá než poděkovat, nejen Čurbymu, ale celému organizačnímu týmu, za to, že opět proběhl parádní ročník skvělého „našeho“ festivalu. Tak doufejme, že se za rok zase potkáme. To by měl proběhnout festival s téměř kompletním line-upem přesunutým z roku 2020, a to v termínu 13. až 17. července 2022.

Fotky: Tomi Rossi

Pátek
Sobota
Neděle


Zveřejněno: 24. 07. 2021
Přečteno:
1782 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář