Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

16.-18. 7. 2021, Trutnov – Na Bojišti

Normálně by tento report začínal větou, že rok se s rokem sešel. Ale protože dnešní doba normální není, musely se sejít roky dva, abychom se zase mohli vypravit na náš oblíbený festival. Samozřejmě řádně otestovaní a za podmínek a opatření, která se mohou a mění ze dne na den. Ale to určitě všichni znáte a většina reportů se o tom určitě zmiňuje.

Do Trutnova jsme dorazili za deště něco po jedné hodině odpolední, ubytovali se v hostinci, neopomněli si dát nezbytné pivo Krakonoš 12° a nakoupili něco potravin na zahnání nočního hladu. Pak už stačil jen asi dvacetiminutový pochod do kopce a po vyřízení formalit vstoupit konečně zase do areálu místního amfiteátru. Oproti minulým ročníkům došlo k trochu jinačímu uspořádání stánků s občerstvením, kterých bylo o poznání méně, ale i tak byl výběr veganského nebo vegetariánského jídla bohatý. Bylo to dáno především tím, že letos se jednalo o jakousi menší verzi festivalu, kdy zahrály primárně kapely tuzemské a z okolních zemí.

Zmenšení doznalo i pódium (a prý se i uvažovalo o valníku, na kterém proběhly první ročníky), na kterém v době našeho příchodu měla dle programu končit první kapela. Ovšem kvůli nějakým technickým problémům, snad s nehrajícími odposlechy, byl oficiální začátek Obscene Extreme Festivalu pro rok 2021 posunut o sedmdesát minut. Věc zde nevídaná, tak aspoň že to počasí se na celý víkend umoudřilo a ty zhruba dva a půl tisíce dorazivších návštěvníků netrpěly nadbytkem srážek ani tropickými vedry.

Je 16:10 a na stagi to rozbalují východočeští HYSTOS, kteří ten svůj patologický gore grind nehrají snad ani dva roky. Takže nechybí základní propriety, jako jsou doktorské oblečení polité umělou krví či plynová maska. Navíc si cover od ROOT s kapelou střihl Richard z Lecter Music Agency. Mě osobně to moc nebralo, ale pod kapelou se začal rozjíždět kotel hladový po pořádném rachotu. Ten pro mě osobně přišel až s druhými AFTERCOME, které jsem si nechtěl nechat ujít. Trio z Prahy (se zpívajícím bubeníkem, kytaristou BOWELFUCK a na basu zde najdeme Beherita, který prošel spoustou kapel) mixuje grindcore se svižným hardcorem, kdy vokální projev je víc hrdelní než bublavý. Takže za mě palec nahoru za jejich skočnou muziku.

Dalšími Pražáky byli FAÜST (dříve COLDBLOODED FISH), kteří otočili kormidlem do thrashmetalových vod. Šlapavá a svižná muzika byla za mě OK. Ovšem pořádný fofr přišel s následujícími TRIGGER z Německa. Tohle trio (bubeník, basák a zpěvák) drtí pořádně hlučný a uvřískaný fastcore, kdy chvilky na vydechnutí nepřicházely mezi jednotlivými songy, ale pouze v občasných sludge pasážích. Moc pěkné! Tohle byl fakt mazec!

REPULSIVE FEAST, opět z Německa, drtili rychlý old school death/grind. A i když ten byl slušně zahraný, tak mi přišel jen průměrný. To si ale banda pod pódiem určitě nemyslela. A podobný kotel se strhl i na následující BLACK SACHBAK z izraelského Tel Avivu, kteří už v Evropě párkrát hráli, případně jejich jméno fanouškům utkvělo díky Izrahell tour reportu tuzemských EXORCIZPHOBIA a CBF. Tahle pětice do nás napumpovala poctivý a skočný crossover/thrash. Tohle muselo postavit na nohy každého.

A je tady další změna žánru. Když se řekne poctivý starý grindcore z Pardubic, musí být každému jasné, že na pódium nastoupí NEEDFUL THINGS. Tohle byla pro mě povinnost už jen kvůli faktu, že jsem chtěl vidět, jak si povede jejich nový zpěvák, kterým je Attila (dříve slovenská kapela ALEA IACTA EST). Jenže ten se nemohl letošního OEF zúčastnit, a tak jej na poslední chvíli zastoupil Roman z kapely PROLAPSED. A dopadlo to skvěle. Čistý grind nářez sekal do živého! Takže jsem následující Francouze PUTRID OFFAL poslouchal jen z backstage u piva, kde jsem si doplňoval poznámky k tomuto reportu. K tomu se jejich gore death/grind celkem hodil.

Když na prknech pódia Obscene nastoupí kapely GUTALAX nebo SPASM, je jasné, že na nich kapely nebudou samy, ale že se vyrojí spousta tanečníků, aby si užili pořádný polka gore grind. A přesně tohle nastalo s druhou jmenovanou kapelou po vyzvání k tanci slovy: „Rozvlňte své pysky, rozvlňte své šourky,“ kdy mezi hudebníky tančily i děti zpěváka Radima. Kdo zná, ten prostě ví, kdo ne, ten věřit nebude. Kapela sem do Trutnova přivezla své čerstvé album „Mystery Of Obsession“, ale úspěch sklízely především letité hity. Tohle je víc o zábavě než nějakém grindu s poselstvím, ale lidi to strhnout rozhodně dokáže.

Jedním z dalších vrcholů večera pak byli INSANITY ALERT z rakouského Innsbrucku, kteří jsou veselé kopy. Ostatně přetvoření známé pogující postavičky z loga D.R.I. k obrazu svému na lyžaře mluví za vše. Kromě vlivu výše zmíněné kapely jsou zde nejvíc cítit i staří SUICIDAL TENDENCIES, takže jsme dostali pořádnou porci old school crossoveru s thrash metalem. Tohle byla čistá zábava a energie kapely se přenesla i na skákající publikum.

Polskou black/death legendu HATE jsem ani neměl v plánu vidět, tohle mě prostě nebaví, a tak došlo k tomu nejhoršímu. Opakoval se v podstatě každoroční scénář s postáváním u stánku s absinthem a přátelskou diskusí s Pepém, kytaristou jihočeských kapel UCHÁZÍM a RETROSITUACE. Po nějakém čase bylo rozumnější ustoupit a odebrat se k spánku. A tím oželet popůlnoční grind rubanici SQUASH BOWELS z Polska, turecký deathmetalový med CENOTAPH, brněnské death/grindery MINCING FURY a punk/metalové BETON z Bratislavy. Však zítra zase budeme pokračovat!

Fotky: Tomi Rossi

Pátek
Sobota
Neděle


Zveřejněno: 22. 07. 2021
Přečteno:
1829 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář