Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

16.-18. 7. 2021, Trutnov – Na Bojišti

Rána na festivalech bývají občas krutá. (úsměv) Na druhou stranu se ale sem tam vyplatí si trošku přispat a načerpat tak síly na další náročný den a bohatý program. Ten v sobotu začal relativně brzo, už v deset dopoledne, takže bylo jasné, že nestihneme tuzemský gore grind SLUP a raw punk od BRÜNNER TODESMARSCH, ani slovenské grindery SYSTEMIC DAMAGE. Celkem zamrzelo propásnutí vystoupení SICK DESTROYER, což je projekt lidí z NEEDFUL THINGS, LYCANTHROPHY, CONTROLLED EXISTENCE a BETON. Až od následujících thrasherů FORCE OF HELL z Prahy jsme stihli pouze závěrečný cover od SEPULTURY, ale protože jsme je viděli už před dvěma týdny, tak nevadí.

Ovšem vidět grindcore duo IMPULSEALER už byla nutnost. Neskutečná palba bicích v podání Marzeny (MARNE, ex-HIBAKUSHA) a skvělý výkon řvoucího kytaristy Johna (ex-BOWELFUCK) byly strhující a v tomto případě mi vůbec nevadila absence basy. Ten zvuk buldozeru vraždil. Těším se na LP, které bude snad brzy. Po nich se trošku stylově odlehčilo, když nastoupili pražští JUST WÄR se svým punkem říznutým metalem a rock´n´rollem. Jejich špinavější mix THE EXPLOITED a MOTÖRHEAD byl fajn svižným oživením.

Ale to už ze scény do davu lidí vletělo dvoukopákové tornádo v podání SCHIZOPHRENIA z Belgie. Čerstvá krev a jejich thrash/deathová jízda s kytarovými sóly byla fajn. Navíc i jejich stylové oblečení (upnuté kalhoty a kozačky) nebudilo úsměv, ale spíš nostalgii. Metalisti by měli při jejich jménu zbystřit. BOWELFUCK vydali loni fajn CD „Decades“, ovšem tento den z mého pohledu jejich grind pro fandy ROTTEN SOUND nebo NASUM naživo postrádal koule. Ta basa mi tam tentokrát chyběla.

Ale to už hraje další kapela se skvělým loňským albemPERFECITIZEN. Originální grindcore, do kterého se tato čtveřice nebojí přimíchávat ani spoustu jiných vlivů, a to včetně hip hopu, jazzu nebo samplů. A ač byl hostující ženský zpěv v hitovce „Blind Ignorance“ puštěn jen z mixu, i tak naháněl husí kůži! Obrovskou třešní na tomhle blast beatovém dortu bylo pak sledování bubenického výkonu Jardy, který si při hře pro sebe ledabyle prozpěvoval „pam pam pam“.

Další očekávanou kapelou byli SKIPLIFE, což je relativně čerstvý projekt Ondry (LYCANTHROPHY), Radka (DECULTIVATE) a Aleše (GOSPEL OF THE FUTURE), kteří byli tentokrát doplněni o basačku Alenu (ex-GOSPEL OF THE FUTURE). Tahle pocta starému americkému power violence s krátkými songy plnými stopek byla masakrózní. Už se těším, až si pustím jejich split LP s GRIDE, které jsem si přivezl domů. Následující death metal starého švédského střihu v podání SKELETHAL z Francie jsem prokecal v lesoparku, kde byly stánky s distry, ale na tu dálku, co jsem zaslechl, bych řekl, že by mě to asi moc nebavilo. Ale kdo ví, že?

To ovšem naplatilo o LYCANTHROPHY, které jsem viděl po delší době. A stále to je domácí stálice, jejíž fast/grind zabíjí. Takže za mě spokojenost nadměrná. A spokojený jsem byl i s vystoupením polských ZATRATA, což je pro mě crust/metal známý ze split LP s HOW LONG?, ovšem tihle ostřílení hráči už to hrnou víc do (death) metalu. Ale ta energie tam byla, takže byl čas na menší pauzu, během které jsem více méně prokecal slovenské drtiče ABORTION. Škoda, nejen poslední album „No Lives Matter“ je fajn. Ale prý to byl řádný mazec se stále vtipnými průpovídkami mezi songy.

Taky jsem osobně nebyl přítomen Bilosova faux pas, ale ta historka mi byla převyprávěno fotografem Tomim. Ten se ostravského metalového velikána ptal, jak se mu líbili ABORTION: „Dobré ne? Hlavně písnička „Kokoti na kokaine“, co?“ A Bilos hned záhy frontmanovi Leprovi vychvaloval: „Perfektní! Cha cha, kokoti na Ukrajině, to je dobré!“ No, i takovéhle okamžiky se na akcích stávají – Bilos, sorry! To prostě nešlo neposlat do světa… (úsměv)

O půl deváté nastoupili na pódium deathmetaloví klasici FLESHCRAWL z Německa, kteří hrají přes 30 let. Ovšem upřímně, na několikadenním festivalu vydržet u jakékoliv kapely hrací čas padesát minut? Tohle bylo fakt dlouhé, za mě až zbytečně, a tak jsem jen seděl a čekal, až nastoupí jejich krajani YACØPSÆ, kteří se za stejně dlouhou dobu existence taky stali legendou, ovšem v žánru grind/fast/power violence. Na to samozřejmě i s postoupivší noční hodinou zareagovalo publikum, které se na ty krátké a úderné songy nahrnulo nejen pod pódium.

Jakýmsi pomyslným headlinerem sobotního programu mělo být vystoupení SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH, kdy zpěvák a kytarista Martin Schirenc a jeho dva parťáci přislíbili odehrát set skládající se pouze z kultovního prvního alba kapely PUNGENT STENCH „For God Your Soul… For Me Your Flesh“. Navíc je úvodní skladba „Extreme Deformity“ jednou z nejlepších od kapely (a možná v rámci grindcore vůbec). Ale už to zase byl konec dlouhého dne, jehož zakončení probíhalo v backstagi nejen s přítelem rumem tuzemského původu. (úsměv) I tyhle pozemské radosti je třeba si užít. Takže death ENDSEEKER a uvřískaný grind WOJCZECH, ani sludge bahno GOSPEL OF THE FUTURE se nekonaly. Opravdu nejde vidět všechno a divím se takovým, co to zvládli táhnout do brzkých ranních hodin v pivním stanu…

Fotky: Tomi Rossi

Pátek
Sobota
Neděle

 


Zveřejněno: 23. 07. 2021
Přečteno:
1844 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář