Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

3. 7. 2021, Ostrava – Rock Hill

Parné sobotní odpoledne nabídlo fanouškům extrémní muziky v Ostravě vystoupení dvou zajímavých kapel, které si odbyly své koncertní před-premiéry před svými vystoupeními na Obscene Extreme za dva týdny. Start akce ohlášený na 16:00 možná někomu připadal podivný, přesto to mělo svou logiku. O kousek dál totiž na Slezskoostravském hradě probíhala akce s názvem Punk!!!, na které sice kvůli covidovým opatřením nevystoupili DISCHARGE a THE EXPLOITED, přesto šlo o logické nekonkurování si během večerních hodin. A dalším důvodem byl fakt, že Česká reprezentace od 18. hodiny hrála svůj čtvrtfinálový zápas na Mistrovství Evropy v kopané, který si spousta fanoušků ujít nehodlala. Takže se nikdo nemohl na nic vymlouvat.

Možná i tohle byly hlavní důvody, proč se do sympaticky malého klubíku sešlo odhadem 70 návštěvníků, což je na ostravské poměry a během prázdnin celkem slušné číslo. Navíc, když uvážím, že spoustu z nich jsem na koncertě nepotkal i několik let, je tento fakt o to víc sympatický. Takže se zde objevili bývalí či současní (prošedivělí či proplešatělí, hehe) členové kapel jako DISSOLVING OF PRODIGY, LOVE HISTORY, HELPNESS, SOCIAL DEFORMITY / PTAO, DISFIGURED CORPSE a spousty dalších. Holt první vystoupení Bilosovy nové kapely (a před domácím publikem) bylo velkým lákadlem. A jestliže plakát hlásal heslo „…a možná přijde i Cyklo…“, tak ten opravdu na kole nedojel. (úsměv) A hlavně to bylo tím, že jsme všichni několik měsíců na žádném koncertě nebyli (i když pro mě to byl už třetí za posledních deset dní).

Jako první na malé pódium nastoupila pražská čtveřice FORCE OF HELL, která na scéně působí sice krátce, přesto se v jejich řadách nevyskytují žádní nováčci. Záruku kvality zajišťovali především Jürgen za bicími (AHUMADO GRANUJO, INGROWING, BEAST WITHIN THE SOUND atd.) a Beherit s kytarou (AHUMADO GRANUJO, KING KEPORKAK, ALIENATION MENTAL aj.). Ovšem ani zbylí spoluhráči za nimi v ničem nezaostávali, a tak se návštěvníkům dostalo poctivé nálože starého thrash metalu. S přehledem přehráli songy z jejich dvou demáčů, které stihli za těch pár měsíců vypustit do světa. Když jsem si je před koncertem pouštěl, abych byl připraven, napadlo mě přirovnání ke staré SEPULTUŘE. Takže mě vlastně ani moc nepřekvapila závěrečná cover verze skladby „Mass Hypnosis“. Půl hodinka uběhla jako nic a musím konstatovat, že to klukům pěkně řezalo. V tuzemském thrashovém rybníčku se zrodil čerstvý a hladový dravec!

Po krátké pauze a vydechnutí usedá na bubenickou sesli opět Jürgen, tentokrát hájící krvavé barvy další nové kapely. SICK SINUS SYNDROME, jak určitě už všichni dobře ví, dále tvoří kytarista Bilos (MALIGNANT TUMOUR) a basák Hary (DOBYTČÍ MOR, ex-PATHOLOGIST), kteří se zároveň dělí o vokály. Relativně čerstvý debut „Rotten To The Core“ nabízí zajímavý staroškolský patologický grindcore, vycházející především, ale nejen, z klasik žánru jako CARCASS nebo REGURGITATE. Ovšem naživo to byl totální masakr. Grindcore a nic jiného než grindcore. Jak mi nadšeně řekl jeden kámoš, když jsme se potkali u pisoárů: „Pičo, to je jak starý CARCASS a NAPALM DEATH dohromady, ale ještě lepší!“ Takže těch třicet minut, během kterých zazněly i covery CARCASS či DEAD INFECTION, si určitě užili opravdu všichni.

O půl šesté byl konec. Někteří se rozprchli sledovat fotbal jinam, jiní zůstali u televize v Rock Hillu a Pražáci vyrazili na čtyřhodinovou cestu vlakem do hlavního města („Ty vole, takhle brzo doma bych nebyl ani po koncertě v Praze!“). Byla to hodně povedená akce a dojem z ní nezkazila ani prohra 2:1. Vždyť i Míra Bosák v jednom rozhovoru prohlásil, že Dánové klidně můžou celý turnaj vyhrát…

Fotky: Tomi Rossi

 


Zveřejněno: 05. 07. 2021
Přečteno:
2147 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 08. 2021 21:48 napsal/a Pavel Ďuriš
Bury
Bury, nejaky dement pise vsude po servrech picoviny pod grindcorizer. Nemam vic co bych k tomu dodal
15. 08. 2021 12:52 napsal/a Bury
Pavle!
Když to byla taková nuda, tak proč jsi propařil celý koncert?! :-) Je to vidět i na tom videu, na které je odkaz níže...:) Doufám, že se zase na nějaké nudné akci potkáme!
15. 08. 2021 11:34 napsal/a grindcorizer
vykradená kopírka
Trapná nuda to byla. Pánové věřte, že zrovna tohle ocení hlavně bezdomovci,pejskaři a alkoholici!
05. 07. 2021 20:19 napsal/a Bury
Video SSS
...z tohoto koncertu je už na netu. Stejný člověk přidal i FOH... https://www.youtube.com/watch?v=b-Y4vn9JqYw