Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD 2021, Pařát Magazine & Productions  / doom metal / Česko

V posledních dvou recenzích, jež jsem měl tu čest pro Fobii napsat, se rozplývám, jak se mi Pařát trefuje do noty. Rozšíření obzorů s ARCHEONIC a jejich groove metalem, velmi vydařený výlet do devadesátek s BLOODY OBSESSION a do třetice old school doom metal s partou CHLAD.

Pokud jste v minulosti zaregistrovali kapelu VIRTUAL VOID a jména muzikantů vám připadají povědomá, ubírají se vaše myšlenky správným směrem. V CHLADU objevily nové perspektivy hned tři čtvrtiny hibernujících VV. Pod novou značkou dali black and rollu vale a vydali se za zvukem doomového umíráčku.

Znalci vědí, ostatním rád osvětlím, že nahrávka, o které je řeč, nepřináší materiál zbrusu nový, ale jde o kompletaci tří minialb, jmenovitě „Hvozd“ (2020), „Chrám bolesti“ (2019) a „Chlad“ (2018). Skladby prošly potřebnou zvukovou úpravou a snad i proto, že byly nahrány v krátkém časovém sledu, nemám pocit roztříštěnosti a dělby alba na třetiny. Jasně, když jste s tímto faktem obeznámeni a na hledání rozpoznatelných detailů se zaměříte, pomyslné hranice mezi jednotlivými deskami najdete, ale poslechu nosiče jako soudržného celku to nebrání a navozenou atmosféru neruší.

Když bych měl produkci CHLAD přiblížit osobě, která byla jejich hudbou doposud nedotčena, na rovinu hlásím: Jestli vás tvorba raných BLACK SABBATH nebo jejich následovníků SAINT VITUS zanechává v klidu, udělejte čelem vzad a pryč odsud. Až do takto hluboké minulosti totiž pánové vyrážejí čerpat inspiraci. Možná své kouzlo najde i fanda návratového alba „Monotheist“ od CELTIC FROST a pozdější kapely mr. Toma G. Warriora – TRIPTYKON. U obou ale platí, že jde o podobnost ve skladbách pomalých a poslech slavnějších kolegů nabízí zážitek přece jen o něco intenzivnější.

Z dosavadních slov je myslím nad slunce jasné, že tady se servíruje old school, se všemi klady i zápory, jež sebou toto označení nese. Pořád platí, že když dva dělají totéž, nemusí to znamenat totéž a pokud u jednoho vyřknete ortel „stará škola“ pohrdlivým tónem a s úšklebkem na rtech, u druhých ho doprovodí zvednutý palec a uznalé pokývnutí. Jsem rád, že CHLAD mohu bez dlouhého rozmýšlení zařadit k těm druhým.

Texty jsou dalším střípkem do skládačky, která nás vrací zpátky v čase a navozuje atmosféru let dávno uběhlých. „V hodině vlků neklidný spánek, démonů hlas nese svůj strach, astrální cesty konec se blíží, bolestné probuzení je na dosah.“ („Chlad rozbřesku“) „Ve skrytu mlhy teď běžíš sám, démonů křikem jsi krutě štván, z vězení chodeb věčně temných, do náruče hvozdů nekonečných.“ („Pláč v kobkách“) „Tam na hoře v ohni paprsků, trůn z lebek a na něm smrt, ta jediná jistota každého z nás, trpělivě a tiše čekajíc.“ („Trůn smrti“) Klasické fráze? Žánrová klišé? Možná… Ale je na místě vykřiknout jedno velké JENOMŽE – sice po stránce lyrické ani té hudební nedostanete nic, co by vám ušima v té nebo oné podobě už neproběhlo, to je pravda, jenomže je to zkomponováno a zahráno tak, že kouzlu podléháte a ani vlastně nevíte jak a proč. Vždyť i zpěv, podrobili-li bychom ho důkladnějšímu pohledu, nenabízí sám o sobě nic, z čeho by člověk padnul na zadek, ve výsledku se však z něho stává neoddělitelná součást celku a já ani po změně netoužím.

CHLAD a Pařát mi udělali s tímto vydáním velkou radost a nemůžu se dočkat věcí příštích. Protože se jedná o sbírku již vydaných věcí, bodování se vyhnu a schovám si ho pro plnohodnotné album.

Seznam skladeb:

  1. Synové Aulëho
  2. Chlad rozbřesku
  3. Hvozd
  4. Dech severu
  5. Chrám bolesti
  6. Pláč v kobkách
  7. Procházka hájem mrtvých
  8. Fantazie
  9. Monolit
  10. Trůn smrti

Čas: 60:21

Sestava:

  • Petr „Sekersson“ Švrček – baskytara
  • Jiří „George“ Hrabec – kytara
  • Milan Marek – bicí, zpěv

Bandzone
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 08. 06. 2021
Přečteno:
1660 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 06. 2021 09:49 napsal/a Horaguru
Díky
Díky Coornelusi. Hele možná to napsat jinak šlo, ale tady jsem si trocha toho pozlobení zasloužil ;-)
08. 06. 2021 09:32 napsal/a Coornelus
Opraveno
Díky za upozornění. Ikdyž si myslim, že to šlo vyjádřit jinou formou a normálně napsat: hale kluci, máte tam v názvu kapely chybu, ale co už...
08. 06. 2021 09:13 napsal/a Antihuman
Bingo...
08. 06. 2021 09:09 napsal/a Horaguru
Nééé
Už to vidím, čerte já jsem debil. Šotku blbá. Samozřejmě Triptykon. Jdu si hledat vhodné, průchozí stoky. Díky za upozornění, máš u mě pivo ;-)
08. 06. 2021 09:02 napsal/a Antihuman
čertužel ani ten nikdy kapelu TRYPTYKON neměl...nemá