Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Představuje se pražská kapela produkující necromantic narcotic death doom metal.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

M.: MŮRA je, dá se říct, produktem covidové karantény, konzumace omamných látek a narušené psychiky. Význam názvu kapely je snad jasnej. A název EP, těm co umí anglicky, snad celkem taky.

S.: M. mi před pár lety dohodil H. jakožto spolehlivého a zodpovědného řidiče na Chaos Descends festival v reichu. Kupodivu jsme si celkem sedli, a i po stránce hudebních preferencí - až na sračky typu BOLZER - jsme si vesměs rozuměli. Musím říct, že to byl/je celkem zázrak, že se mi to děje s někým z ČR. Po tom, co všechno se odehrálo na festu, jsme si řekli, že bychom si spolu někdy mohli zkusit založit nejnafetovanější kapelu v Praze. Tehdy to asi ani jeden nemyslel na stopro vážně… no a pak těsně před začátkem moru jsme si na to všichni nějak vzpomněli a už se jelo. Jo, a dokonce mě tehdy pohromadě dovezl z festu zpět do Prahy, i když jsem poslední večer raději začal shánět alternativní odvoz. Takže láska na první pohled, dalo by se říci. Láska byl ten prvotní impuls.

H.: Ano, kořeny kapely můžeme vysledovat na festivalu Chaos Descends. Těchto několik pokroucených dnů dalo vzniknout poměrně excentrickému kolektivu, který se po nějaké době postupně přetavil v pravidelné dechové zkoušky. Název jsme chtěli krátký a také aby v něm bylo u s kroužkem. U s kroužkem je kvlt.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

M. - vokál, dále aktivní v kapelách VOLUPTAS a BRAUNCHOLDA
H. - kytara, dále aktivní v SEKEROMLAT
S. - bicí, bývalý bubeník THE TOWER
L. - kytara

Dále se na nahrávce podílel M., který nahrál basu, známý také z kapel CONTROLLED EXISTENCE nebo LACK OF SUN.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

M.: Za otřesných. To, že jsme soubor silných individualit, mělo svůj vliv nejen při skládání, ale také při nahrávání, které proběhlo v Dödsmord studiu na konci loňského roku. Kazeta vychází na konci března u Caligari Records v nákladu 200 ks a už teď lze předobjednat za 7,5 USD. 

S.: Při nahrávání velelo zlo a totální temnota. Troufnu si však říct, že se nám celkem podařilo zachytit přesně to, co se v tom zdlouhavém procesu skládání/nahrávání/mixování odehrávalo v časoprostoru, který každý zúčastněný měl trochu jiný. MŮRA je totiž celkem konceptuální, metafyzická záležitost… it is what it is.

H.: Nahrávání bylo náročnou zkouškou nervů pro všechny zúčastněné. Nahrávací budka byla často natolik plná keců, že přes ně nebylo vidět. Ani větrat se nedalo.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

M.: Texty jsou mým dílem a jsou v angličtině. V případě „Doom Invocations and Narcotic Rituals“ jsme se rozhodli je nezveřejnit, ale dá se říct, že jsou o smrti, drogách a podobných tématech.

H.: Myslim si, že je občas lepší některé věci nedávat posluchači hned pod nos a nechat pracovat jeho fantazii.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

M.: Autorem loga je Alexey Klyuykov, foto použité na front coveru pořídila Alina Lis. A jelikož jistá image k hudbě, kterou hrajeme, patří, dá se říct, že je pro nás celkem důležitá. Stejně tak jako satanské rituály. 

Které kapely patří mezi vaše vzory / zdroje inspirace?

M.: I když hudba MŮRY není natolik extrémní, jednou z hlavních motivací bylo hrát pomalý death metal podobně jako GRAVE UPHEAVAL. Těch kapel je jinak více, ale myslím, že za všechny z kapely mohu zmínit třeba TEITANBLOOD.

S.: SCORPIONS.

H.: Poslouchám satanistické klepky a rap.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

M.: Až překvapivě dobrá, což je koneckonců důvod, proč nahrávka vychází u amerického labelu Caligari Records. Dokonce jsme dostali více než pozitivní reakci od jednoho z větších kvlt labelů, který projevil zájem o vydání CDček a vinylů někdy v budoucnu. S našim prvním EP jsme se ale rozhodli jít ven hned a nečekat na to, až bude mít label vhodný čas na vydání MŮRY. Nechci předbíhat, ale pokud se v dohledné době nerozpadne, je jistá šance, že u tohoto labelu vydáme náš debut. S českými labely jsme nekomunikovali.

S.: Jo, na farmaceutické. Uvidíme.

H.: Reakce nás zatím velmi mile překvapila. Jak říkal M., pokud vše půjde dál, budeme posluchače srát ještě minimálně dlouhohrajícím albem, na kterém jsme začali pracovat. Pozitivní zpětná vazba od člověka, jehož label stojí za velkým množstvím našich inspiračních zdrojů, nám injektovala mnoho energie do žil.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

M.: Vzhledem ke covidu zatím nula.

S.: Osobně jsem z potenciálních koncertů tohoto projektu celkem nervózní. Nicméně, ono nás stejně nikdo nebude chtít zvát, takže naše materialistická, hmotná forma zůstane pohromadě o něco déle. Či nezůstane.

H.: Naštěstí jsme zatím nikde nehráli. Letos máme v plánu pouze jeden koncert a další asi ani aktivně poptávat nebudeme.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

M.: Pokud tomu covid a příčetnost členů jednoho dne dovolí, tak určitě.

S.: Ambice… dejme tomu, že jo. Chceme hlavně do Jižní Ameriky.

H.: I jako fanoušky nás baví cestovat za hudbou. Představa kapelního výjezdu je určitě lákavá, i když děsivá.

Plány do budoucna…

M.: V průběhu roku pokračovat ve skládání materiálu na první řadovku a během toho se neuchlastat,  neufetovat, či se navzájem nepobodat (nebo je to přesně naopak?).

S.: DOOM... DEATH... DECAY…

H.: Deska, boj o přežití a uctívání ďábla.

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 26. 03. 2021
Přečteno:
2537 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář