Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MC 2021, Caligari Records / necromantic narcotic death doom metal / Česko

„MŮRA je, dá se říct, produktem covidové karantény, konzumace omamných látek a narušené psychiky.“ (M.)

Ačkoliv na zasraném Covidu neshledávám takřka žádná pozitiva, jedno se asi s přimhouřením očí všem těm nepříjemným opatřením upřít nedá – muzikanti mají více času na vymýšlení alotrií všeho druhu. Někteří skládají nové skladby, se kterými se piplají a piplají, další streamují koncerty a ti nejaktivnější zakládají nové kapely. V Praze se takhle dala dohromady MŮRA, což je parta i jinde aktivních muzikantů: zpěv Michal (VOLUPTAS, BRAUNCHOLDA), kytara Honza (SEKEROMLAT), bicí Stas (dříve THE TOWER), druhá kytara Lukáš a baskytara Méďa, což je člen CONTROLLED EXISTENCE či LACK OF SUN.

Výsledkem kooperace uvedených jedinců je dvouskladbové EP, jež se zalíbilo Caligari Records, kteří „Doom Invocations and Narcotic Rituals“ vydávají na magnetofonových kazetách se stylovým obalem jasně naznačujícím, že od MŮRY nelze čekat nic jiného než zlo a temnotu. Tyto atributy se dají vyjádřit různě, obal by mohl patřit blackové stejně jako deathové kapele, nicméně MŮRA má nejblíže k zatuchlému doom metalu, ze kterého se deathové a blackové motivy sem tam vynoří. Úvod první skladby „Chambers of Decay“ je ryzí zmar, vstup do nahrávky patří odpudivému hluku, ze kterého se naštěstí poměrně rychle přechází v plíživý doom metal, který má všechny potřebné ingredience – překvapivě pestrou rytmiku, táhlé ponuré kytarové riffy a z nich vystupující nenápadné vyhrávky, jež přispívají nevtíravými, ale působivými melodiemi. Vokál se objevuje spíše méně než více, ale když Michal otevře pusu, je to hluboký záhrobní chrchlot, který do muziky optimálně pasuje. Desetiminutový song by si asi s uvedeným nevystačil, respektive i jo, ale byl by pak příliš dlouhý, MŮRA to dobře ví a zařazuje i svižnější party, ale i takřka funerální truchlohru. Potud mi vše štymuje, jen dojezd v podobě dalšího h(l)učení bych oželel, nebo aspoň zkrátil. 

Druhá „Pest Procession“ začíná rovnou zkázonosným riffem, z kterého se song překlápí do ostřejší polohy, poté zpátky do nicoty, podobných změn je v druhé písni více než v první, ale všechno to do sebe celkem logicky zapadá, deathová pasáž vedle pomalé hnilobné, zpěvák ohýbá jazyk od jednoho extrému k dalšímu – ale pořád je to hnus –, snad jen kytara občas vykouzlí cosi prosvětlujícího. Když kapela zařadí vyšší rychlost, napadá mě paralela se SNĚTÍ, která nahrávala ve stejném studiu (Dödsmord) a zvuk obou kapel mi přijde podobně zachmuřený. 

Na tuzemské scéně se podobně laděné muzice aktuálně asi nevěnuje žádná jiná kapela, odpověď na v zahraničí už nějaký ten rok produkovaný temnodoom je v podání MŮRY za mě vítaná, doufám v pokračování a plnohodnotné album na jiném nosiči, než je kazeta. 

Seznam skladeb:

  1. Chambers of Decay 
  2. Pest Procession 

Čas: cca 20 min.     

Sestava:

  • M. - vokál
  • H. - kytara
  • S. - bicí
  • L. - kytara
  • M. - basa (host)

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

Caligari Records

 


Zveřejněno: 27. 03. 2021
Přečteno:
1581 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2021 21:21 napsal/a Opat
...
Velmi zdařilá věc a doufám v širší pokračování. Vokál, zejména growl, vynikající, zvuk zabijácký. Konečně pořádný shnilý (doom/)death v ČR.