HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2020, Cecek Records / punk rock / Česko

SEX DEVIANTS letos oslaví čtvrtstoletí existence, ke kterému si těsně před koncem loňského roku nadělili nové album. To vyšlo na CD i na vinylu, mně se točí v přehrávačích cédéčko, které je zabaleno jedním slovem odpudivě. Proč kapela, která je tak dlouho aktivní a nehraje voloviny, dopustí, aby za prvé její album hyzdil ošklivý obrázek na titulní straně, za druhé nebooklet tvořil přeložený dvojlist, za třetí se v onom nebookletu nedalo mluvit o grafice a za čtvrté v obalu chyběly tak zásadní věci, jako je sestava. 

Takže při prvních posleších jsem netušil, kdo v kapele na co hraje a hlavně kdo se postaral o zpěv. To první je fuk (jestli na bicí hraje „nějakej“ Jarda nebo Tonda), ale u vokálů mě to zajímalo, protože z desky se ozývá několik poloh a nechtělo se mi věřit, že by to dával jeden člověk. Kapela „pro jistotu“ neuvádí obsazení ani na FB, ani na BZ, až na YT jsem našel stream z nedávného koncertu a udělal si jasno. Tomáš (bicí), Štěpán (kytara), Petr (kytara) a Hedřich (baskytara), všichni zpěv.  „Všichni zpěv“ je zásadní informace, která neznamená, že by se všichni zapojovali do sborů, ale to, že všichni čtyři pánové se dělí o zpěv sólový. Ve třech případech jde o vokály civilní, v jednom o hrubší polohu, která je mi nejsympatičtější, navíc se objevuje v ostřejších skladbách, které mě baví nejvíc.

SEX DEVIANTS jsou bezesporu vyhranou a kompozičně jistou kapelou, jedou hlavně typickou punkrockovou lajnu, ale sem tam se utrhnou a zamíří k hácéčku, jinde k bigbítu a nestydí se ani za chytlavost takřka popovou. K popíku se blíží hlavně líbivé refrény, hned v první písni se rychle slova refrénu ukládají v paměti a ne a ne z ní zmizet. Mně je mnohem milejší druhá položka „Ten punk“, v níž se Hedřich u mikrofonu celkem vyřádil a muzika taky fičí pěkně zostra. Kdo by čekal, že se takhle budou střídat jemnější a divočejší písně, bude překvapen, protože třetí „Ta když jsem se“ je z jiného soudku – hned napoprvé mi připomněla ZNOUZECTNOST a zůstalo to tak i při desátém poslechu. SEX DEVIANTS se evidentně nechtějí opakovat, „Za jinej svět…“ je na poměry žánru překvapivě pestré album, „Ta hospodská“, „Ty vlaky“ nebo „Ten igelit“ jsou sice melodické až běda, ale balancují na hraně snesitelnosti vcelku zručně a taky díky zpěvům, protože ani jeden ze tří civilních zpěváků není žádné eso a určitá pěvecká neohrabanost nakonec působí jako směrovka od té popiny. Naopak „Ten metal“ je docela tvrdá věc, ještě divější pak místy „Ten lazar“, který osciluje mezi punkem a HC, na závěr pak dojde i na rock´n´roll. 

Čím se SEX DEVIANTS odlišují od žánrových souputníků (mezi které nejspíš patří HOUBA, N.V.Ú, THE FIALKY, TOTÁLNÍ NASAZENÍ, VOLAT atd.), jsou texty. Spíše nepunkové, místy poetické, snad s výjimkou poslední skladby. Autory jsou Honza Sovadina & Somálec + kapela, všichni dohromady odvedli slušnou práci, slova nedrhnou, sem tam potěší obratný veršík, sem tam něco poňoukne k zamyšlení… A další devízou, která posílá desku nad průměr, je kvalitní zvuk z Hostivaře. 

Seznam skladeb:

  1. To jak jsem se
  2. Ten punk
  3. Ta když jsem se
  4. Ta hospodská
  5. Ten metal
  6. Ten netopýr
  7. Ty vlaky
  8. Ten lazar
  9. Ten igelit
  10. Ten rock´n´ roll

Čas: 31:09

Sestava:

  • neuvedena

Bandzone
Facebook

www.cecek.com

 


Zveřejněno: 23. 02. 2021
Přečteno:
923 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář