Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

RESPECT jsou z Mohelnice a hrají old school metal. Odpovídá Mára, který dvě z tradičních deseti otázek vynechal.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Pokud budeme mluvit o datu založení RESPECT, tak to byl leden 2018, první zkouška proběhla ale až v září stejného roku. Původně jsme zvolili název OBERON, ale zjistili jsme, že již několik kapel tento název používá, proto jsme hledali náhradní řešení a z RESPECTOR jsme nakonec ubrali koncovku a zkrátili to na RESPECT. Název může mít dvojí význam. Jednak tím názvem můžeme vzdát hold metalovým kapelám, kterých si vážíme, anebo za čas může někdo respektovat nás… (úsměv) A pokud se budeme bavit, proč kapela RESPECT vznikla, tak proto, že jsme měli chuť udělat porci poctivého metalu a taky kromě mohelnických ARCHEONIC v našem okolí žádná metalová kapela není. Tak jsme chtěli zalepit díru na trhu, jako to svého času udělali třeba LUNETIC… (smích)

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Tady ti zatím moc neřeknu, jen že malinko kapelu omlazujem…(úsměv) Z původní pětičlenné sestavy jsme zbyli pouze dva.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

CD bylo nahráno v mohelnickém studiu LGM music studio u Lerryho, který s námi i CD mastroval. Když natočíš a vydáš nahrávku, tak pak bys některé věci udělal trochu jinak, ale celkově se zvukem jsme spokojeni. Na místní poměry bych řekl nadstandard. CD bylo pořízeno v nákladu 300 kusů, a na to, že se dnes již CD moc neprodávaj, tak jde docela dobře na odbyt… CD jsme si nechali vylisovat u fy. Fermata v Čelákovicích formou digipacku s bookletem a cena je 150,-.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Autorem textů na CD je moje maličkost. Autorem hudby je basák Mira Čep. Rozhodli jsme se zpívat česky, protože se chceme otevřít českému, potažmo slovenskému publiku. Turné po Japonsku určitě neplánujem… (úsměv) Jinak texty jsou velmi různorodé. Některé se snažím zabalit tak, aby posluchač musel trochu přemýšlet, o čem jsou. Jiné jsou zase průhledné jak igelit… (úsměv) Třeba „Poslední výstřel“ je pocta vojákům, kteří na zahraničních misích přišli o život. „Půlnoc v oáze“ je o závislostech, ať už na drogách, alkoholu apod. „Spící kámen je sonda do minulosti, jak sopka zničí pod sebou nicnetušící město. Skladba „Rock´n´roll Heroes“ je pak poctou mrtvým ikonám rocku a metalu…např. Dio, Lemmy, Chuck Schuldiner, Cliff Lee Burton atd. A prozradím, že skladba „Rock´n´roll Heroes“ byla udělána malinko účelově a doufáme, že by se mohla stát hymnou pro motorkáře.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga kapely jsem opět já. O celkovou grafiku na CD se postaral Kamil Hlavinka z kapely MNICH. S obalem jsme moc spokojeni a i obalu přikládáme velký význam. Dobře vím ze zkušeností, že i obal prodává. Mnohdy se však stane, že obal je lepší než obsah CD. Toto v našem případě ale nehrozí. Se skladbami jsme si dali záležet.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Pokud budu mluvit za sebe, tak mám velmi široký rozstřel. Poslouchám vše od hard rocku až po death metal. Ale nevynechám třeba švédské ROXETTE nebo Philla Collinse. Nejvíc ale ujíždím na DREAM THEATER, to jsou koně No. 1.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku jsme zatím poslali do Radia Beat, časopisu Spark a teď tobě. Firmy zatím neplánujem oslovovat. 

Plány do budoucna…

Určitě natočit nějaký ten klip a pustit do éteru. Přeci jen jsme nová kapela a  potřebujem se zviditelnit. A jinak zkoušet a hrát, zkoušet a hrát…

RECENZE

Bandzone


Zveřejněno: 05. 03. 2021
Přečteno:
1549 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář