Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, které vychází v únoru 2021

Bury

FOO FIGHTERS (USA) – „Medicine At Midnight“ 
Rock, RCA Records 
Dave Grohl už dávno nikomu nemusí dokazovat, že v NIRVANĚ byl jen do počtu a jak skvělým je muzikantem a autorem hudby. Vždyť 5. února vyjde desáté album FOO FIGHTERS, kteří už hrají víc než čtvrt století. Takže čekám devět skladeb a poctivé rockové řemeslo. 

ANGELUS APATRIDA (Španělsko) – s/t 
Thrash metal, Century Media Records 
Že se i ve Španělsku hraje poctivý thrash v tradicích staré školy, dokazují ANGELUS APATRIDA. Jejich už sedmé album, obsahující deset skladeb, vyjde 5. února a zároveň jím oslaví dvacetileté výročí existence kapely. 

LOVE AND DEATH (USA) – „Perfectly Preserved“ 
Nu-metal, Earache Records 
Brian „Head“ Welsch je kytarista kapely KORN, který se podílí na jejich nezaměnitelném soundu. V roce 2013 pod hlavičkou své druhé kapely vydal debutní album, na nějž 12. února naváže novinka. Ta bude obsahovat desítku skladeb, které nebudou moc vzdálené od tvorby domovské kapely, přesto se v nich Head jeví i jako zdatný zpěvák. 

GRIDE / SKIPLIFE (Česko) – split LP 
Grindcore / power violence, Insane Society Production 
Jihočeská bruska po tornádu v sestavě přijde s novým zběsilým materiálem. Z celkových devíti se song „Zábava na splátky“ už objevil na benefiční kompilaci pro Sananim, před ním byl zveřejněn i videoklip k „Membrana tympani“. Na druhé straně pak bude k zaslechnutí nová kapela složená ze členů LYCANTHROPHY, DECULTIVATE, GOSPEL OF THE FUTURE atd. Tucet ultra rychlých a krátkých skladeb (včetně coveru LACK OF INTEREST) vzdává poctu starému power violence. Vyjde 22. ledna na vinylu. 

ALICE COOPER (USA) – „Detroit Stories“ 
Shock rock, earMUSIC 
Tři týdny po svých 73. narozeninách vydá tenhle nezničitelný dědek po tříleté odmlce nové album (už jednadvacáté), jehož patnáct skladeb bude věnováno jeho rodnému městu. Vyjde 26. února. 

IOTUNN (Dánsko, Faerské ostrovy) – „Access All Worlds“ 
Progressive metal, Metal Blade Records 
Tenhle skandinávský kvintet vydá po pěti letech existence a jednom EP své debutní album, které bude stavět na základech melodického death metalu, ale v progresivnějším hávu a se střídajícím se murmurem s čistým zpěvem. Sedm celkem dlouhých kompozic s kosmickou energií vyjde 26. února. 

MELVINS (USA) – „Working With God“ 
Stoner rock, Ipecac Recordings 
Legendární MELVINS, kteří ovlivnili takové velikány jako TOOL, SLIPKNOT, EYEHATEGOD nebo NEUROSIS, vydají 26. února své už dvacáté čtvrté album. Navíc jej natočila zakládající sestava z roku 1983. Podle několika zveřejněných ukázek (z celkem třinácti skladeb) se bude jednat o jejich osobitý mix slugde, stoneru a alternativního metalu. To zase bude jízda! 

INNOXIA CORPORA / ARAN SATAN – „Stigma“
Punk / alternative, Silver Rocket, Innoxia Corpora
Když jsem v létě mluvil s klukama z INNOXIA CORPORA, tak říkali, že v zimě bude venku jejich nová deska. No, čekal jsem plnohodnotné album, ale ani splitem nepohrdnu. Šest nových songů klasického valašského punku je lepší než nic. Na druhé straně se objeví sedm skladeb ARANA SATANA (snad jakési alter ego ARANA EPOCHALA). Temně depresivní, mluvený skoro až hip hop. Nevím, GNU jsem žral hodně, tohle mě moc nebere. Asi tu desku ohobluju převážně z jedné strany. 250 kusů má být venku začátkem února.

 

Horaguru

CAVE OF SWIMMERS (USA) – „Aurora“
Doom metal, progressive, hard rock, Independent
Duo amerických muzikantů z Miami začíná osmý rok své existence a do světa vypouští třetí album s názvem „Aurora“. Kapela, třebaže s krátkou historií, ušla pořádný kus cesty a jestli se od druhého alba kvalitativně zvedla tak, jak se jí to povedlo u následovníka debutu, je se rozhodně na co těšit.

MELVINS (USA) – „Working With God“
Sludge metal, Ipecac Recordings
To historie kapely okolo střapatého frontmana Buzze Osbornea je o poznání bohatší a aktuální nosič je už čtyřiadvacátým zásekem v bezmála čtyřicetileté kariéře. Nemusíte patřit přímo mezi skalní fanoušky MELVINS, aby si svou originální a na trendy nehledící produkcí získali váš respekt. Pokud mladší posluchače zajímá, ke komu vzhlíželi například MASTODON, mohou se s novinkou vrhnout na studium.

 

Jindra

GOD IS AN ASTRONAUT (Irsko) - „Ghost Tapes #10“
Atmospheric post rock, Napalm Records
V pořadí desáté album irských instrumentalistů žongluje s emotivními hudebními prvky a s pomocí hostujícího kytaristy Jimmy Scanlana vytváří dokonalé zvukové ilustrace podmaňující si posluchače meditativním zážitkem a zkoumáním vnitřního já. K vysvobození od z koloběhu života značnou měrou přispívá participace violoncellového virtuosa Jo Quaila.

CULT OF LUNA (Švédsko) - „The Raging River“
Atmospheric sludge, progressive metal, post metal, Metal Blade Records
Hudba temná jako noc, přesto náladu povznášející zarmouceným zoufalstvím a strachem o prostou existenci. Těžké bláto střídané post-metalovými sekcemi s maximálním panickým dopadem na zjizvenou duši. Minimalistické nálady, pomalá, střední tempa s kytarovou vozbou bez složitých komplikací, přesto silně oduševnělá tvorba. Zkázonosné hrdlo Johannese Perssona podtrhuje přítomnost neurotické poruchy a emoční tísně.       

MELVINS (USA) - „Working With God“
Sludge metal, alternative metal, grunge, Ipecac Recordings
Výčet hudebních počinů jednoho z lídrů stáje Ipecac je dlouhý jako toaleťák letící nad Bojištěm trutnovského Obscenu. Ústředním samorostem je charismatický Buzz Osborne, který při „Práci s bohem“ mj. nasává atmosféru od RAMONES, MISFITS nebo třeba BLACK FLAG. CD a LP vychází 26. února.

LAVIZAN JANGAL (Írán) - „تاریکی و مرگ“
Black metal, Careless Records
Název kapely odkazuje na lesopark na okraji Teheránu s vysokým výskytem gangů všeho druhu. Íránští blekoši datují vznik do roku 2017, kdy poprvé veřejně vystoupili. Uctívají brutální a temnou stranu smrtonosného poselství jako protest proti veškerému hudebnímu shitu, který v utlačovaném íránském režimu vzniká. Texty v perštině, jak ve psané, tak ve zpívané formě toho čertužel mnoho neprozradí.

 

Kubina

ANGELUS APATRIDA (Španělsko) – "Angelus Apatrida"
Thrash metal, Century Media
Vládci španělského thrash metalu působí na scéně již 21 let a letos 5. února je na pořadu jejich sedmá řadovka pojmenovaná dost výmluvně "Angelus Apatrida". Tři ochutnávky frčí po různých platformách a co o nich říct? Hutný zvuk, zpěvné vokály, melodická hra, PANTERA vlivy - takže "Indoctrinate" je "Fucking Hostile", haha. OK. Nicméně trochu zamrzí, při vzpomínce na záznamy "Clockwork" (2010) či "The Call" (2012), které věštily zářivější budoucnost, jak se jim otupilo ostří nožů.

VEKTOR (USA) / CRYPTOSIS (Nizozemsko) – "Transmissions Of Chaos"
Thrash metal, District 19
Kdo sleduje dění kolem VEKTOR, tak si určitě všiml, že byl frontman David DiSanto opuštěn členy kapely a veřejně lynčován. Dlouho to vypadalo jako konec hudební kariéry. Avšak blýská se na lepší časy. Druhý kytarista Eric Nelson je zpátky a s ním přišli i dva noví členové. Kromě čerstvého materiálu, kde hraje prim umírněný zpěv oproti typickému ječáku, banda možná potěší evropské fanoušky koncertně. Doprovod by jim měla dělat, stejně jako na split albu, holandská kapela CRYPTOSIS složená z bývalých členů DISTILLATOR. 

 

Opat

THE RUINS OF BEVERAST (Německo) - "The Thule Grimoires"
Atmospheric black/doom metal, Ván Records
Mistr Alexander von Meilenwald byl minulý rok aktivní zejména co se týče splitek, když se o nosiče podělil s MOURNING BELOVETH a ALMYRKVI. Letos naváže další řadovkou na čtyři roky starou "Exuvia", jež tehdy patřila k jedněm z nejlepších desek daného letopočtu. THE RUINS OF BEVERAST, které jsou Alexandrovým one-man projektem, se vyznačují tvorbou neprostupné atmosféry na poměrně dlouhých stopážích, což dokládá i téměř sedmdesátiminutový nový počin. Alexander ale umí fantasticky pracovat s náladami a též gradací. Těším se na další spirituální záležitost, jež vyjde v pátek 5. února u Ván Records.

MISOTHEIST (Norsko) - "For the Glory of Your Redeemer"
Black metal, Terratur Possessions
Trondheimská scéna se opět hlásí o slovo. Pokud THE RUINS OF BEVERAST manévrují na dlouhých plochách, MISOTHEIST se naopak i na své druhé řadovce drží zhruba půlhodinky. Eponymní debut byl velmi zdařilou záležitostí, která sice nebourala žánrové hranice, ale dobře zvládnuté řemeslo se poslouchalo velmi příjemně. Také na novince "For the Glory of Your Redeemer" se nacházejí pouze tři dlouhé kompozice, tak snad Norové navážou na povedenou prvotinu. Album vyjde též v pátek 5. února, a to u Terratur Possessions.

EMPTINESS (Belgie) - "Vide"
Post-metal, Season of Mist
Belgičtí EMPTINESS ušli za víc než dvacetiletou kariéru řádný kus cesty, když se z black/deathové záležitosti posunuli do mnohem zadumanějších, schizofrenních vod. Metalová encyklopedie kromě post-metalu hlásí i post-punk, nevím, tomu asi nerozumím. Každopádně EMPTINESS jsou dalšími borci, kteří si zejména hrají s atmosférou. Kytary, klávesy a částečně vokály zde obsluhuje Olivier Lomer-Wilbers alias Neraath, jehož můžete znát zejména od blackových fanatiků ENTHRONED. Předchozí album EMPTINESS "Not for Music" mě nedostalo tolik jako "Nothing but the Whole" (2014), přesto očekávám dost. "Vide" vyjde 12. února u Season of Mist.

AD NAUSEAM (Itálie) - "Imperative Imperceptible Impulse"
Avant-Garde/Technical death metal, Avantgarde Music
Leckde na internetu už najdete nadšené reakce na druhou řadovku AD NAUSEAM, já si poslech nechávám až na datum vydání. Ale po skvělém debutu "Nihil Quam Vacuitas Ordinatum Est", který vydali tuzemští Lavadome Productions, nečekám nic než vysokou kvalitu. Popiskem "technical death" se nenechte mýlit - nejde o žádné pidlikání, využívání tréninku z každodenní masturbace k nejrychlejším sólům na světě a podobně. Spíš čekejte rozmanitou, náladotvornou jízdu plnou famózních muzikantských výkonů. To potvrdily i zatím dva koncerty AD NAUSEAM, na kterých jsem byl přítomen. Album vyjde 12. února, Italové přesídlili k Avantgarde Music.

SUFFERING HOUR (USA) - "The Cyclic Reckoning"
Black/death metal, Profound Lore Records
A další druhá řadovka, od které očekávám zatracenou sílu. Trojice z Colorada zejména na předloňském EP "Dwell", které obsahovalo jednu sáhodlouhou kompozici, prokázala svůj kompoziční um. Zejména kytarově je to skutečně našlapaná věc. A sílu potvrdili SUFFERING HOUR i naživo, a to v kultovní Farářově sluji v Mladé Boleslavi, kde tehdy i překonali očekávání a převálcovali i irské jeskynní muže MALTHUSIAN. Podle koncertní image byste snad mohli očekávat nějaký war metal typu BLASPHEMY a spol., ale nenechte se mýlit. Tady se jede na vyšší obrátky. "The Cyclic Reckoning" vyjde 19. února u Profound Lore Records.


Zveřejněno: 01. 02. 2021
Přečteno:
1311 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 02. 2021 16:18 napsal/a Opat
SUFFERING HOUR
Jenom zde vzhledem k tipu nadhodím, že SUFFERING HOUR naprosto zabíjí!
01. 02. 2021 19:13 napsal/a Opat
Pod čarou...
bych ještě doplnil: ULVEGR (vychází dnes), ALKERDEEL (v pátek), ABORYM (12. února), KJELD (15. února), ÆVANGELIST (22. února), či EINHERJER (26. února). Únor se na rozdíl od ledna jeví dost silně!
01. 02. 2021 13:12 napsal/a Coornelus
VEKTOR
Na VEKTOR jsem zvědavej. Ta jejich poslední deska je fakt "něco", tak snad navážou...
01. 02. 2021 12:51 napsal/a Kubina
GOD IS AN ASTRONAUT
Na GIAA se moc těším. Minulým albem si nasadili laťku hodně vysoko, přičteme-li okolnosti za jakých materiál vznikal, tak to budou hodně blbě překonávat. :) Ale ochutnávky napovídají, že to určitě nebude tak hrozné :)