Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

Poněkud surreáílní povídání s kytaristou a vokalistou Mikim o vzniku kapely, nahrávání alb, životě v Praze, inspiracích pro texty...

Ahoj! Celkem nedávno vám vyšlo druhé album „Chaos And Perfections“ a já se musím přiznat, že jsem doposud o vaší existenci neměl tušení. Popiš nám prosím jak, kdy a proč  MIEA vznikla a kdo jsou její členové?

Zdar Lukáš! Tak vidíš, Ďuro zo SMA nasadol do lietadla, dal si whiskey s ľadom, prežehnal sa a otvoril dvere. V tom momente začal vyhadzovať cédéčka pri prelete nad Slovenskom a skoro sa zrazil s Brodekom, ktorý v tom momente žehnal Slovensku s relikviou. Jedno céďo pristálo u teba! V tom šialenstve v roku 2020 strácam tušenie o našej existencii aj ja, ale žijeme a skladáme tretiu zbierku výkrikov do prázdna. Po porádku, ako malý som sadol za klavír a od tej doby nevstal. Utápal som sa v muzike, ale aj objavil. Hľadanie kapely som odkladal, ale dosť zásadné varovné znamenie v zdraví mi odpútalo ruky a podnikol som reálne kroky k hraniu mimo izby. Nejak okolo 2017 skončila pražská metalcorova banda, kde som sóloval na 12 strunku. Ideálny moment ísť svojou cestou, oživiť proroctvo kapely s najhorším menom pod slnkom a snažiť sa presvedčiť ľudí, aby začali utrácať svoju minimálnu mzdu na tento projekt. Prvý zaslepenec, ktorý schytal potencionálny bankrot, bol Šimon Kdýr, bubeník, génius a astro-fyzikálny-geo-biológ, rodák zo Žatca a čerstvý tatko! Po dvoch gitaristoch si u nás našiel útočisko Dominik Lenárt zo Sniny. Na koncertoch musíte zažiť jeho headbangy, twerking a tá jeho Mäso Boogie vám vybije osmičky, ktoré zatiaľ nikto nedokázal vyoperovať. Nakoniec tu máme legendu, multižánrového kompostéra, investora do stále väčšej basovej aparatúry, rodáka zo Spišskej n. Vsi, Kamila Oravca. Chlapci sú všetci zlatí a takto nám to takto sedí, oplatilo sa hľadať nie len dobrých muzikantov, ale hlavne dobrých ľudí!

Co tě do Prahy přivedlo a jak velký vliv na tvé další hudební směřování bys naší metropoli přiznal?

Zo začiatku to bola škola, ale postupne som bol rád za veľké mesto a množstvo bubeníkov, z ktorých sa jeden obetoval. Milujem živé koncerty a na domáci underground sa dalo pozerať každý víkend, ale nie vždy to v kluboch žilo. V Prahe sa točia fakt všemožné kapely a nemusím toľko cestovať a presedieť hodiny vo vlaku za koncertom. Najviac ma formuje, keď vidím a počujem živú temnú hmotu nahlas. Stále chodím medzi prvými a mrznem v rade už od obeda, klasika, dni koncertov sú sviatkami! AMEN!

Proč název MIEA a co to znamená?

Skúšal si to čítať odzadu? ÁJ EM... akože „Ja som“ po anglosasky. Túto mystiku som si uvedomil nedávno, keď mi spadlo cédečko s druhým album na nohu... Akcident alebo temná sila satana, ktorá pri zálohovaní prvého demáča spôsobila, že kamoš v zhone na autobus nevedel čo napísať a tak udrel do klávesnice a vzniklo tajomné slovo. Bola to náhoda a nič lepšie ma nenapadlo, a ani som nechcel, aby ma napadlo. Má to mágiu, niekto by povedal osud, ale väčšina sa zhodne na tom, že je úplne na hovno! V Prešove sme s kamošom prvý krát džemovali u jeho deda v pivnici a to meno mi zarezonovalo proste v hlave. Vznik niečoho nového z ničoho, tabula rasa!

Musím říci, že jste tělesem plodným, tři roky fungování a hned dvě alba, to je docela výkon… Plánujete v takto nastaveném tempu pokračovat i do budoucna?

Také ľudské cykly. Rodíme každých 9 mesiacov, potom ešte chvíľu kojíme a pošleme do sveta. Prvý album vyšiel cez všetky nezdary a volal sa „To Walk Around”. Celý ten proces bol nakoniec paráda, ale v tej dobe vznikal len medzi mnou a Šimonom. Odraz bez skúseností, až experiment, ktorý musel prísť vtedy alebo nikdy. Je dobré to plánovať ako vravíš, ale gró je chmatnúť to do rúk a realizovať, dokopať sa k realite od A do Ž. Dotiahnuť všetky tie veci do konca je najťažšie. Všade vidíš bludy, že najťažšie je začať a potom bude pohoda a máš vyhrané.Vydržať a doťahovať veci je ozrutná morda a čím sa viac blížiš do cieľa, tým máš viac spotené pólky a nechce sa ti, bojíš sa, nevieš ako ďalej, už nemôžeš… už nemáš cash ani frajerku, ostali ti len hemeroidy z cvičenia na gitare. Neide to odkladať na veky a vyhovárať sa, treba začať a doťahovať. Nikto by to za nás nespravil, nepomohol, nedokopal, lebo to nie je povinnosť. Pretavili sme našu lenivosť a pohodu, životnú energiu sme investovali do kreativity a neznáma, ktoré nás niečím volá a o to viac napĺňa. Tvoríme našu malú dimenziu v undergrounde. Teraz dávame tvar tretiemu albumu. Spisujeme všetky hitovky, ktoré prehráme odzadu. Máme jasno asi v ôsmich songoch a tri až štyri voľné sloty, jeden z nich chceme urobiť akusticky. Nechcem predbiehať, ale bude to ultrasonické, epické, sexy a bude to hrať na každom kroku v trafikách a autobusoch, proste nebude playlist v ktorom by to chýbalo!

V jakém studiu jste album nahrávali a jak šla práce od ruky?

„Chaos and Perfections“ vznikal v štúdiu Aluna (nahravacistudioaluna.cz) u Kamila Dandy len z časti, ale hej, všetko šlo od ruky. Presne v tom čase na mňa opäť doľahla silná temnota a nahrávali sme, alebo aspoň ja, vo veľkej únave na duši aj tele, ale v niečom to asi pomohlo, ale na hlase je počuť zapálené hrdlo. Pomáhali sme si a nahrali gitary za dva dni, basu za pól dňa a vokál tiež, síce som po druhom songu pľul krv. Prvý album vznikal celý u Kamila v Alune. Skúšali sme zvuky a niečo skladali rovno v štúdiu. Danda nás rád bičoval a „řval“: jedem a makáme, tady nejseš na dovolený čoboláku! No, skôr som ho hnal ja, keď som nechcel spať ani jesť a stále hrať a mixovať. Má tam brutálne repráky! S Kamilom nás spojila neskutočná náhoda. Dával inzerát, že zháňa muzikanta na pomoc s ťažšou stavebnou prácou na dvore a na oplátku mu dá možnosť nadrobiť si hodiny nahrávania. Hneď som bral do ruky lopatu! Aluna je dokonalá zvukovo, technicky a Kamil je skvelý človek, zvukár a poradca, ale v druhom albume sme sa do štúdia Aluna vrátili len na tracking bubnov. Skúste to a choďte tam točiť, lebo tá príroda okolo a ten vibe je viac než stoner. Určite tam opäť pôjdeme minimálne na bubny. Ten zbytok sme si chceli urobiť samy, a myslím že je dobré, ak si to kapely skúsia. Tracking gitár, spevov a basy sme robili u nás v Prahe v skúšobni. Kúpili sme kvalitný preamp interface, monitory a dva dobré mikrofóny.Akustika bola v pohode a susedov sme uspali s terpentýnom. Vládla relatívne vlastná pohoda a v rámci možností sme dosiahli slušný zvuk. Cash sme potom investovali do komplet mix a masteringu v 3bees u Kakaxy a tí, ako sa vraví, uplietli z hovna bič a patrí im naša poklona!

Moc se mi líbí obal „Chaos And Perfections“, přestože nemám tušení, na co se dívám. Prozraď mi, na co se to dívám? (úsměv)

Koncept leží na hranici pochopiteľnosti sveta okolo nás a tým, že všetko máprirodzenú príčinu a následok. Vo veľkom obrazekozmu, prírody, ale aj sociálnom aspekte medziľudských, alebo intrapersonálnych vzťahov. Prírodná fyzika, kedy je človek podmienenou súčasťoua vždy jej bude podriadený. Príroda tu vždy bude a my môžeme len meniť jej tvar a zdravie. Nájde si cestu, ale na inom mieste vo vesmíre. Príčinnosť je nastavená od prírody úplne presne a čím viac jej ublížime, následkom budú podmienky, ktoré nás môžu vyhubiť. Možno ak sa zbaví škodnej, nastane na planéte opäť harmónia. Začíname si uvedomovať, že čas na vlastnú záchranu dochádza. Príroda nie je dobrá ani zlá, človek áno. Ľudia sú aj anjeli a satani, hovädá a spasitelia, ego-mianiacke parazity. Ten obraz vyjadruje akési prepojenie človeka a prírody v psychedelickom pojatí, prvotne zachycuje zmysel človeka ako nejaký vrcholný výplod, vznešenú entitu s vlastnou tvárou, ktorá dostala nevídaný dar. Niečo také som hľadal. Doporučujem pozrieť originálnu ilustráciu pomenovanú „biodragon“! Vytvorila ju Lina Kusaite z Belgicka a na stránke (behance.net/cocooncharacters) má ďalšie super veci.

Další věc, co jsem si velmi oblíbil, je tvůj hlas. Máš v tomto směru vzor, který následuješ?

Môžem ti načítať audio Jo Nesbøa na dobrú noc, ak chceš! Spev mi pomáha s rečou ako takou. Zo začiatku som mal strach rozprávať na verejnosti a už vôbec nie spievať. V práci som sa schovával v pivnici po záverečnej, aby ma nikto nepočul cvičiť a keď raz večer prišla upratovačka, srdce mi bušilo, prišla panika, chlad, triaška a pot. Neprestal som a získal nejakú imunitu. Aktuálne najviac spievam v aute, utečie mi čas, nafta a strašne ma to posúva a baví. Hľadal som techniky a vlastný hlas, aby sa mi spievalo dobre a nemusel som sa kontrolovať. V ďalšom albume sa pridá do kvílenia a spevu aj basák Kamil. Nikto a nikdy pre mňa nebude väčšou modlou a spevákom ako je Chris Cornell, za ním je dlho nič... nech je mu zem ľahká.

Neříkám, že často, ale občas lze ve vaší tvorbě zacítit vliv kapely MASTODON. Jaký k nim máš vztah, máš raději „Leviathana“, nebo „Emperora“?

Jasné! MASTODON milujem a najradšej mám od nich „St. Anger“ album, super metal a tie sóla od Lemmy Kilmistera! Môžem to od „Remission“ až po novinky, ale už na „Trilobite“ mali svoj sound. Cez médiá vnímam ako morfuje ich hudba a život, a je mi to jedno. Rešpektujem čo sa im deje a ako to chcú znázorniť. Od nesmrteľnosti a drog sa postupne dostali k zodpovedným rodičom. Nepočúvam ich každý deň, ale väčšinou „Crack The Sky“ a „Hunter“. „Leviathan“ je ale brutálny kus. Vraj teraz cez tie lockdowny niečo chystajú, tak som zvedavý čo zo seba vyplodia tento krát a teším sa znova na nejaký živák.

Dočkala, nebo dočká se nějaká ze skladeb vizuálního ztvárnění?

Na internete zatiaľ visí jeden klip zo skúšobne k prvému albumu, ale v novom roku rozbijeme kasičku a uvidíme ako ďalej. Pred vypustením celého albumu chceme splodiť dva až tri klipy a nažhaviť tak ľud na smer, ktorým sa teraz vydávame. Zatiaľ máme pár nápadov v hlave.

Jsou texty, které píšeš, bez výjimky opisy vlastních prožitků, nebo tě dokáže inspirovat i krásná kniha či zajímavý film?    

Inšpirovať určite, snažím sa to potom aplikovať na svoju skúsenosť a čo mi je aktuálne blízke. Využil som aj grécku mytológiu a väčšinou to končilo u obyčajných ľudských vlastností, z ktorých dokáže prameniť závislosť, podlosť a láska.V speve som často využíval dlhé samohlásky a mal kratšie texty po anglicky, často napísané ako fiktívny príbeh alebo dialóg. Teraz mám v pláne vytvoriť aj slovenské texty a dať im v určitom zmysle dlhší a reálnejší kontext.

V posledním půlroce mi tato otázka připadá trochu zoufalá, neb nikdo neví dne ani hodiny, přesto, plány MIEA pro nejbližší měsíce?

Zatiaľ platí jedna akcia v Prahe na Apríl 2021, ale ako náhle budeme mat istotu, dotiahneme sľúbené koncerty v Bratislave, Brne, Žiline atď. Do tej doby je jasný plán písať, škrtať, nahrať klip, skúšať naživo a samozrejme dotiahnuť to dokonca v štúdiu. Celé toto obdobie bolo tragické skoro pre všetkých, a to nie len v hudbe a umení. Pomaly sa už nedá uniknúť a kam sa človek pozrie, príde mu z tých káuz, egocentrizmu a stupidity na grc.Tisíce ľudí prišlo o prácu a živorí, sekundárne následky narúšajú pohybový aparát, zdravie a psychiku. Je to hanba, že aktuálne globálne, sociálne, alebo zdravotné problémy, kvôli ktorým už roky prichádzajú o životy tisíce ľudí denne, ostávajú bez reálneho povšimnutia.

Moc díky za rozhovor a tobě i kapele MIEA přeji: ať se daří!

Vďaka je na našej strane Lukáš a celý Fobiazine a snáď brzy na viděnou!

RECENZE

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 24. 01. 2021
Přečteno:
939 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář