Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

76 stran, A5, listopad 2020, Česko

Paramba nelení a tasí další číslo fanzinu, který se před rokem po dvaceti letech vrátil na scénu a šikovně zaplnil prázdné místo, které by šlo nazvat „tištěný metalový fanzin o českých (a okrajově slovenských) kapelách“. Tudíž jasně můj rajón, oba předchozí popauzové výtisky jsem přečetl jedním dechem a druhým sepsal recenze, v nichž jsem spoustu záležitostí chválil a nad nějakými tradičně remcal. (úsměv)

Začnu pochvalou – Parambovi za otázky a Pípovi za odpovědi. Parádní rozhovor okupuje dvanáct stran a podle dovětku „pokračování příště…“ se můžeme těšit na další číslo zinu i povídání nejen o historii KRYPTORU. V souvislosti s touto rozsáhlou rozmluvou mě napadá, proč není Pípa na titulní stránce… Tam je HYPNOS – nic proti Brunovi a spol., mají venku nové album, které sklízí slušné kritiky, ale partnerem pro rozhovor byl Parambovi Pegas, který se projevil jako rozený nevypravěč. Škoda, otázky jsou fajn, ale odpovědi strohé. Pokec s GÖTTERDÄMMERUNG je o něco lepší, i když i tady to mohlo být trochu delší – zachraňuje to Pepa Cigánek a to, že odpovídají i Medvěd a Škleboš. Výborným partnerem k debatě je Dan Friml (MEAN MESSIAH, studio The Barn), takhle si představuju odpovědi, pěkně podrobné, se spoustou zajímavostí. Total Metal, něco jako klub metlošů, kteří v době temna čile korespondovali se zahraničními partami, je docela raritka; tehdy v něm působili třeba BigBoss nebo Dr. Fe, v rozhovoru vzpomínají kromě BigBosse další členové, jejichž jména zřejmě něco řeknou jen brněnským pamětníkům. Zato Blackoshe zná každý, ale každý rozhovor s tímhle svérázným kytaristou je výživný, v této várce za mě další adept na stupně vítězů, kde se pere s Morbivodem, což je totožný případ – i debata s členem pěti kapel je výborné čtení. Ellen Alvarez moc často tázána nebývá, škoda, že prostor a nahrávky Martiny Kurtinové nevyužila k lepším smečím. To Agos je pusa nevymáchaná, tentokrát představuje kapelu KRMELEC, jejíž produkce mě míjí obloukem, ale Agosovy vtipné odpovědi mě číst baví, stejně jako ty Topiho (KANDAR, PIGSTY). Poněkud slabší je krátké povídání s NEUROTIC MACHINERY.

Recenze jsem předminule zpochybňoval (jako že v tištěných zinech by nemusely být), minule jsem ubral a uznal, že pokud bude Parambucha vycházet pravidelně, pak recenze smysl mají, protože  mapují půlrok na tuzemské a částečně i na slovenské scéně. Možná by neškodilo, kdyby byli recenzenti o něco přísnější, v podstatě všechny nahrávky jsou hodnoceny jako chvalitebné nebo dobré. Hostem recenzentského kolektivu je tentokrát Asura (TROLLECH, 1000 BOMBS), který má ostřejší tužku a jeho přístup je mi sympatický. 

Na baru odpovídá Berun a půlstránka s ním je o ničem. Nechybí BigBossova Černá díra, tentokrát, jak Jiří uvozuje, nasraná, na téma koronavirus a muzika a zákazy/příkazy… V Československé 10° představují své nejoblíbenější nahrávky DeSed (DARK GAMBALLE, TRNY & ŽILETKY…) a Petr Korál; tím, že jsou to pamětníci jako já, objevují se v jejich přehledech většinou alba, na která taky roky přísahám. MATER MONSTIFERA se dožila dvaceti let a hlavně na začátky vzpomínají kromě Yvora i další zakládající členové, v Gargamelově zvukové mučírně je trýzněn Hadgi, o bydlení v paneláku rozpráví s vtipem sobě vlastním Killy (MELANCHOLY PESSIMISM). Své náčiní představuje Čepa (FORGOTTEN SILENCE, ADOR DORATH…) a o zážitky z cest se podělují Chymus (ISACAARUM, ANTIGOD…) a Jurgen (BEAST WITHIN THE SOUND…). Nechybí ani Knižní okénko a pohled na Černé placky. Novou rubrikou je Divnoalbum, volba padla na „Chytrou past“ od DEBUSTROLU a najednou si všichni notují, jak že je to dobré a nedoceněné album. Prdlajz, blbost je to. 

Grafická stránka je podobná jako minule, kdy jsem konstatoval, že je pokrok proti šestce znatelný, určité rezervy jsou ale vidět stále – nešikovně vložené fotky, typografické prohřešky, bílá místa (u DeSeda to vypadá hodně blbě), u recenzí nevypadá dobře, když je hodnocení alba na další straně, kde vlaje ve „vzduchoprázdnu“. Tak příště…

Jinak ale palec nahoru, osmé číslo Parambucha zinu je radost číst, těším se na devítku a doufám, že dojde i na jubilejní číslo deset.

Facebook


Zveřejněno: 08. 12. 2020
Přečteno:
1481 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 12. 2020 21:32 napsal/a Coornelus
nevypravěč
"... který se projevil jako rozený nevypravěč." Výbornej obrat. Jsem se nasmál. :-))))
08. 12. 2020 13:40 napsal/a slavnar
hodnoceni.
ano, hodnoceni bude priste kompletne prepracovano