Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v prosinci 2020, jako bonus jedna kniha.

Johan

FORGOTTEN SILENCE (Česko) – Diagnóza 19932020: Syndrom zapomenutého ticha 
Kniha, MetalGate Records
Nepříliš bohatý zástup knižních publikací mapujících historii undergroundových kapel rozšíří procházka všemi etapami existence jedné z našich nejoriginálnějších part – FORGOTTEN SILENCE. Výlet napříč takřka třemi desetiletími vznikl na základě série rozhovorů, které vedl Horaguru s Krustym v roce 2019 a vycházely na Fobii, následně se uvedené duo pustilo do knižního zpracování a významného rozšíření materiálu, jehož výsledkem je podrobná sonda do života kapely. Předmluvu jsem napsal já, tak si knihu rozhodně obstarejte. (úsměv)

 

Bury

DEEDS OF FLESH (USA) – „Nucleus“ 
Death metal, Unique Leader Records 
Pionýři US deathu se vracejí 11. prosince po sedmi letech s novou nahrávkou. Deváté album vychází dva roky po tragické smrti kytaristy a zpěváka Lindmarka, který se na něm skladatelsky výrazně podílel. Bude obsahovat devět nabroušených a technických skladeb, v nichž se mikrofonu chopil někdejší basák Kingston, který se do kapely vrátil po třinácti letech. Pomáhat mu v této nové roli bude hned několik hostujících řvounů (např. z kapel GORGUTS, CANNIBAL CORPSE, SUFFOCATION nebo DYING FETUS). 

GONE IS GONE (USA) – „If Everything Happens For A Reason…Then Nothing Really Matters At All“ 
Progressive rock, Clouds Hill 
Projekt, ve kterém se sešli Troy Sanders (MASTODON), Tony Hajjar (AT THE DRIVE-IN), Troy Van Leeuwen (QUEENS OF THE STONE AGE) a kytarista/keyboardista Mike Zarin, vydává 4. prosince své druhé album. Tucet skladeb vznikal tři roky po vydání debutu „Echolocation“ a dle zveřejněných singlů lze usuzovat na elektronickou kytarovku, lehce inspirovanou třeba KILLING JOKE. 

GISM (Japonsko) – „Detestation“ re-edice 
Punk, Relapse Records 
Dnes už legendární a kultovní japonská bruska, která vznikla v roce 1981, se dočká 4. prosince re-edice svého debutního alba z roku 1984, která krom osmi skladeb bude obsahovat tři bonusy z kompilací a re-masterovaný zvuk. Tohle intenzivně extrémní komando z Tokia hrálo na svou dobu hodně inovativní hudbu, když mixovalo elementy hardcore, punku, heavy metalu, glam rocku, thrashe nebo industrialu. Představte si, že by takoví VENOM hráli v raných dobách punk! 

BORIS with MERZBOW (Japonsko) – „2R0I2P0“ 
Experimental noise, Relapse Records 
BORIS je japonská kapela, hrající experimentální hudbu od roku 1992. MERZBOW je pro změnu noise projekt Masami Akity už od roku 1979. Obě tato tělesa mají v diskografiích nekonečnou řádku nahrávek. Společné album poprvé vydali před skoro dvaceti lety a 11. prosince jim vyjde už osmá kolaborace. Ta sice bude obsahovat pouze deset skladeb, zato zaplní kompletní kapacitu CD (popř. 2LP). Ambientní rock protkaný harsh noisem asi nebude pro každého. Já se ale na tuhle úchylárnu těším. Název je odkazem na rok 2020 a slogan Rest In Peace. 

CRO-MAGS (USA) – „2020“ EP
Hardcore, vlastní náklad
Začátkem roku vydala tato NYHC legenda po dvaceti letech nové album „In The Beginning“, které bylo velmi kladně přijato. A že je frontman Harley Flanagan při chuti se dovíme už 11. prosince, kdy vyjde nových šest skladeb (20 minut a 20 sekund) jako digitální EP. Já se těším!

CHOROBOPOP (Česko) – „Kočky, krysy, celebrity“
Elektro punk, Malárie Records
Rožnovské trio míchající punkové kytary a elektroniku vydává své debutní LP. Na ploše 31 minut a 31 sekund bude obsahovat jedenáct skladeb. Desky už pod Radhošť dorazily, čeká se jen na obaly. Takže můžeme doufat, že to Ježíšek stihne rozdistribuovat v řádném termínu.

 

Jindra

MÖRK GRYNING (Švédsko) – „Hinsides Vrede“
Black metal, Season Of Mist
Švédští blackmetalisté vstoupili do světa černého kovu v roce 1995 debutovým kouskem „Tusen År Har Gått“, kdy zakládající členové Goth Gorgon a Draakh Kimera měli 15 a 19 let! Po vydání 5. stejnojmenného alba v roce 2005 se kapela z důvodu všeobecného nezájmu o black metal stáhla ze scény a vrátila se letošním albem „Hinsides Vrede“. V intencích debutu, v jakém se před 15 lety odloučili, pokračují s přirozeným producentským progresem dál. Rychlé bicí, chladné riffy, krátké kytarové mezihry, nezbytný štěkot, návrat do 90. let, kdy BM nabýval na síle.     

SHOW ME A DINOSAUR (Rusko) – „Plantgazer“
Black / post metal / shoegaze, Elusive Sound
V pastelových barvách vyvedený obal naznačuje, že se jedná o materiál propracovaných aranží a výpravnějších skladeb, než je běžné. Blackgaze plné experimentů a bez limitního jamování, směs lehkých a vyzrálých pasáží s krákoravými i sludgeovými vokály. Univerzální společník při dobré i té trudnomyslnější náladě. Skladby jsou pojmenovány v angličtině, zpívané pro mnoho lidí v exotické ruštině.

HORNA (Finsko) – „Kuoleman Kirjo“
Black metal, World Terror Committee
Desáté album pionýrů black metalu ze země tisíce jezer a finské rallye. Antichrist Shatraug se vždy uměl obklopit věrnými dříči černého řemesla. I tentokrát se jedná o raw materiál, asi nikdo nepředpokládal nějaký žánrový veletoč. Švitořící kytary, neúprosný Spellgothův naříkavý skřehot, tempomatem střežené bicí novice v kapele Rytkönena (od 2018). Nové album udeří větší silou než nalitý otec vracející se z baru. 

 

Kubina

GAMA BOMB (Irsko) – "Sea Savage"
Thrash metal, Prosthetic Records
Dlouhé prosincové večery můžeme strávit poslechem odlehčeného thrash metalu. GAMA BOMB patří k těm kapelám z nové vlny, které dosáhly u fanoušků větší popularity. Banda je charakteristická poctivým skotačivým thrashingem, skladbami, do nichž se i přes kratší stopáž vejde kytarové sólo a zpěvákem střídající civilnější polohy za ztřeštěné ječáky. Irům, fungujícím již od roku 2002, vyjde sedmá řadovka 4. prosince. 

ARAWN (Česko) – "Odkaz doby"
Melodic death metal, Slovak Metal Army
Banda není z Götteborgu, i když melodický metal takový dojem budí. ARAWN se zformovali teprve před třemi roky v Ústí nad Labem, nicméně stihli toho celkem dost. Debutové album "Zrození" (2018), celkem odvážný videoklip "Lidice" a dokonce účast na Metal Madness v Sušici. Letos v prosinci vyjde fošna "Odkaz doby", jež bude obsahovat 40 minut hudby švédského střihu s českým vokálem – tomu fandím! Jednohubka "Hlasy z Tartaru" věští kvalitní záznam.

 

Opat

AKHLYS (USA) - "Melinoë"
Black metal, Debemur Morti Productions
Sice už se to válí nějakou dobu na netu, ale čekám na datum vydání... Jakmile něco vydává borec s přízviskem Naas Alcameth, mé oči a uši zbystří. Nejedná se totiž o nikoho jiného, než o kytaristu a vokalistu slovutných NIGHTBRINGER, ale dále také například AORATOS nebo BESTIA ARCANA. A právě tento maník má na starosti plno věcí také u AKHLYS, kteří se 14. prosince vytasí s třetí řadovkou "Melinoë". Ohlasy jsou už teď velmi nadšené, leckdo hovoří o desce roku... Těším se na kosmické melodie a vysoký blackový ječák hlavní postavy, a zejména na atmosféru, kterou tento pán umí vytvořit. Mizzy z Marastu mě nedávno navrtal tím, že "Melinoë" dost možná dorovnává i "Holókauston" od BESTIA ARCANA, což pro mě byla jedna z desek roku 2017. Jestli ano, očekávám výlet do vesmíru.

DEUS MORTEM (Polsko) - "The Fiery Blood" (EP)
Black metal, Malignant Voices / Terratur Possessions
Poměrně rychle po loňské vydařené řadovce "Kosmocide" se polští maniaci vytasí s krátkým materiálem, který vyjde 8. prosince u Malignant Voices na CD a v únoru příštího roku na LP u Terratur Possessions. V kapele můžete slyšet bývalého dlouholetého vokalistu AZARATH a též lídra totálních maniaků ANIMA DAMNATA Necrosodoma. Nejlépe to asi popisují sami Teratur Possessions: 110% relentless, hateful, yet elegant savagery. Slyšet již můžete skladbu "Nod".

FORTÍĐ (Island) - "World Serpent"
Viking black metal, Prophecy Productions
Neříkám, že jsem nějaký velký fanoušek, ale každou z dosavadních pěti desek islandské dvojice FORTÍĐ jsem poslechl s chutí. Vydání novinky předcházelo značné personální zemětřesení, kdy v kapele zůstal pouze lídr Einar "Eldur" Thorberg, který se rozloučil s basákem, kytaristou i bubeníkem. Na "World Serpent" se kromě něj podílel jen nový bubeník Kristján Gudmundsson, který mimo jiné nahrál zde dříve recenzované album "The Freak is Alive" od MOMENTUM. Album těchto melodiků vyjde 11. prosince u Prophecy Productions na CD, 2LP i digitálně.


Zveřejněno: 01. 12. 2020
Přečteno:
1344 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 12. 2020 17:23 napsal/a Horaguru
Díky!
Jsem nesmírně poctěn, ono co si budeme namlouvat, nebýt Fobia Zine, není kniha...Alespoň ne s mojí účastí. Takže velký dík!
01. 12. 2020 16:28 napsal/a Coornelus
Kniha
Na knihu se těšim moc, těch neni nikdy dost. A i kdybych nechtěl, tak musim. Předmluvu jsem napsal já, tak si knihu rozhodně obstarejte :-) :-) . Co má řikat horaguru :-))) Jo a budu chtí podpisy, tak si nabrušte tužku!