Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP/CD 2020, Nuclear Blast / death metal / Anglie

Po nekonečně dlouhé době, přesněji po dvanácti letech, se ostrované rozhýbali a předkládají nedočkavým fanouškům novinku „Scriptures“. Musím přiznat, že už jsem v následovníka „Killing Music“ (2008) pomalu přestával věřit. Kapela si prošla personálními změnami, když jí postupně opustili basák Frank Healy, zpěvák Dave Hunt a bubeník Ash Guest. Sekernické duo Darren Brooks a Peter Rew, tlačící smrťákovu káru od prvopočátků, skepsi nepropadlo a chybějící články doplnilo k obrazu svému. Pro rytmickou sekci sáhli do thrashových OMICIDA (basa – Dan Bate, bicí – Giovanni Durst) a místo zpěváka zaujal (světe div se) navrátilec Dave Ingram. Nemůžu a nechci říct o Huntovi křivého slova, přesto není Dave jako Dave a BENEDICTION přece jen více sluší příjmení Ingram.

Asi jako na většinu fanoušků, i na mne zafungovalo vydařené video k ještě vydařenější skladbě „Stormcrow“ a byl jsem moc zvědavý, jestli se i zbytek alba pohybuje ve stejné kvalitativní rovině. Zbytečné obavy. Když už bych měl začít u zpěváka, tak jestli se čas podepsal na řídnoucím a stříbrem prokvetlém vlasu, na kvalitě v hrdle usazené bestie se mnoho nezměnilo. Berana mezi oči napálí hned úvodní „Iterations Of I“. Kytarové sirény si vás přivábí blíže a následná exploze rozmetá vše živé i neživé na prach. Jedna z těch rychlých a zároveň poctěných vizuálním zpracováním. 

Charakteristické k tanci zvoucí písně, jejichž představiteli v minulosti byly „Nightfear“ („Transcend The Rubicon“), „Deadfall“ („Grind Bastard“), nebo „They Must Die Screaming“ („Killing Music“) najdeme na novince v hojném počtu. Ať už hovoříme o zmíněné „Stormcrow“, zajímavou melodickou linkou v refrénu se honosící „Scriptures In Scarlet“, punkově nakopnutou „In Our Hands, The Scars“ nebo nakažlivě zpěvnou „The Blight At The End“, ty všechny mají sílu a moc okupovat vaše přehrávače a mozkovny dlouhý čas.

Brzdou, co se týče rychlosti, ne intenzity, je skladba „Tear Off These Wing“. V duchu doufám, že až si smrťák přijde splnit povinnost, bude to jinak než takto těžce a pomalu. Ale grády to má neuvěřitelné, to všechna čest.

Ne, opravdu nelze od BENEDICTION očekávat, že se promění v krále inovace a progrese, kór když mají v tomto směru za vzor AC/DC a jejich přístup: „Vydáváme pořád to samé album dokola, jen měníme obal.“ Proto je skoro důležitější, kdo a jak složený materiál uchopí, než materiál sám. (úsměv) A na „Scriptures“ si všechny složky, nutné pro stvoření dokonalého alba, sedly téměř stoprocentně. Novicové zapadli bez problémů, nadšení vzbudil obzvláště bubeník Durst, jehož hra má ten správný náboj a nápaditost. Silný, moderní zvuk nové desce moc sluší a výše zmíněnou intenzitu zvýrazňuje a podtrhuje.

Pokud lze přece jenom něco namítnout, může to být  bezmála padesát minut (pro někoho nestravitelných) trvající deathmetalová smršť. Na druhou stranu, marně hledám slabou píseň, která by si nezasloužila své místo na albu. Vlastně se ani tak moc nadstandardní porci nedivím, když vezmeme v potaz dlouholetý půst…

Jsa si vědom existence megapodařených novinek kapel LIK a DEMONICAL, nebojím se prohlášení, že letos podařenější deathmetalové album nevyšlo (tak, šutráky do rukou a hurá na mě (úsměv)).

Teď už jen aby se svět pomalu vrátil do normálu a bylo možno „Scriptures“ ocenit i live. „Transcend The Rubicon“ svou zdánlivě neotřesitelnou pozici ještě stále udrželo, ale rozkýváno bylo solidně a od „Scriptures“ a jeho drápů mu zůstanou nezhojitelné jizvy. 

Jasných 8,5 bodu.

Seznam skladeb:

  1. Iterations Of I
  2. Scriptures In Scarlet
  3. The Crooked Man
  4. Stormcrow
  5. Progenitors Of A Paradigm
  6. Rabid Carnality
  7. In Our Hands, The Scars
  8. Tear Off These Wings
  9. Embrace The Kill
  10. Neverwhen
  11. The Blight At The End
  12. We Are Legion

Čas: 46:50

Sestava:

  • Peter Rew – guitars
  • Darren Brookes – guitars
  • Dave Ingram – vocals
  • Dan Bate – bass
  • Giovanni Durst – drums

Facebook


Zveřejněno: 05. 12. 2020
Přečteno:
997 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář