Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Se zpěvákem Ianem o jednom milníku v životě kapely.

Sedmnáct let existence sice nejsou žádné kulatiny, ale i tak je to požehnaná doba. Hardcore/punkoví BACKFLIPING DOG z Horní Bečvy na Vsetínsku si k tomuto výročí nadělili výběrovou nahrávku na lathe cut LP a především o ní je rozhovor se zpěvákem Ianem Kristofsonem.

K 17. výročí kapely jste si pořídili nový vinyl. Jak k tomu došlo, jak vás napadlo vydat kompilaci starých skladeb?

To jsem tak jednoho dne seděl v mém oblíbeném baru U Segala a jako obvykle jsme diskutovali s obsluhou (Burym) o hudbě. Snažil jsem se vymyslet, co všechno by se dalo realizovat. Přes různé nápady (typu speciální kapelní pivo) jsme se dobrali až ke starým nahrávkám a možnostem, co se s nimi dá dělat.

Vinyl není lisovaný, ale vyřezávaný. V jakém nákladu vyšel a vůbec jak celá jeho realizace probíhala. Distribuci má na starosti PHR. V dnešní době omezení koncertů je to lepší, než byste si ho prodávali sami?

Re-master vyšel v nákladu 30 kusů. Volal jsem si s Pavlem (PHR), zda by se na tom s námi nechtěl podílet. Domluvili jsme se a my mohli začít. Celkovou distribuci řešíme spíše jako kombo, Papagáj má k dispozici několik kusů a zbytek je možné si objednat přes nás. Omezení koncertů je samozřejmě znatelné, ale pár jsme jich ještě v létě stihli odehrát, tím pádem se i několik desek dostalo mezi lidi.

Můžeš jednotlivé skladby na LP okomentovat? Jaký mají příběh a proč padla volba zrovna na tyhle?

„Petrovy kameny“

To byla doba, kdy jsme si ujížděli na filmu Kladivo na čarodějnice, celé naše první album „Signum Diabolicum“ je v tomto stylu (i graficky). Song už sice na koncertech nehrajeme delší dobu, ale stále se objevují fanoušci, co se jej dožadují. Hodně populární ten song býval kolem Jeseníků, nevíme proč. (úsměv)

„Blbeček“

Obsah tady asi není třeba úplně vysvětlovat, to z názvu a songu asi pochopí každý. Pokud se dobře pamatuji, tak přes všechny ty pokusy z roku 2003-4, kdy jsme začínali, to byl první song, co byl součástí našich koncertů. Na jednom koncertě mě pobavilo, když si jeden fanoušek vztáhnul osobně a pak se mi v backstage snažil vysvětlovat, jak nemůžu jako zpěvák urážet lidi textem.

„Life Is A Lie“

To je retro ze začátků kapely, tehdy jsme měli část songů v angličtině. „Life Is A Lie“ je unikátní tím, že se jedná o jediný text, který jsem nevymýšlel já, ale náš bubeník Denis. Koncerty jsme tehdy hrávali v převlecích ve stylu filmu Clockwork Orange.

„Diskofil“

Textová dokonalost. (úsměv) Velká inspirace v hororech, které jsem v té době sledoval denně. Každopádně by byla škoda ochudit lidi o hloubku sdělení. Je třeba si to naposlouchat. Podobnou práci s vokály v jiných písních nemáme, navíc to celé rozjíždí cirkulárka.

„Sám proti sobě“

Když se někdo změnit nechce, tak se můžete snažit, jak chcete. Neustále se snažíte někomu pomáhat a on si sám podráží nohy. V jedné dobové recenzi jeden pisálek uvedl, že to zní jak od Landy. Tož nevím, no.

„Hovado“

Inspirováno reálným člověkem, tehdy jsme místo globálu řešili lokál. (úsměv) Je to prostě o člověku, co už nic neřeší, nic jej nezajímá. Pozitivní je, že stále žije. V jedné recenzi o „Hovadu“ napsali, jak se ke stylu SKA náš zvuk kytar moc nehodí, že by měly být více zvonivé a jak je to nutné pro tento styl. (úsměv)

„Fašo“

Jedná se o cover „Skurvený skinhead“ od kapely MLADÉ ROZLETY, avšak s menšími úpravami textu. Ad jedna – dneska Sharpakům nevysvětlíš, že v době, kdy nás naháněli fašos po ulicích kvůli skateboardu nebo punkovému vzhledu, byl mezi skinheadem a náckem rozdíl 5 piv. Ad dvě – po jednom koncertě jsem ztratil přes litr krve poté, co mě cestou domů napadli dva náckové.

„AlterEgo“

To je poslední píseň z alba z roku 2008. Nahrávání songu bylo tehdy domluveno na neděli a já šel v pátek večer na pivo. Pak si jen pamatuji tu neděli ráno, nacházel jsem se ztracený někde v Rožnově s vybitým telefonem a doufal, že mě bubeník nabere na nádraží. Text jsem si napsal na účtenku z benzínky.

„Bečva separatist“

Náš evergreen. Song, který definoval to, co jsme. Náš první protest song z doby, kdy jsme začínali mít více koncertů. Co chvíli nám někdo z tehdejších „influencerů“ měl potřebu vysvětlovat, co a jak máme hrát, jak by hudba z „rožnovské scény“ měla znít, že my to musíme respektovat atd. Tak vznikla „Bečva separatist“, song, co znají lidi z okolí Bečvy, aniž by třeba znali BFD. Song, co jsem slyšel zpívat Francouze i Švédy. Song, na který nám jeden punkáč kdysi řekl „Už nikdy nic lepšího nesložíte“. Song, který se nesčetněkrát objevil jako popis našeho stylu na plakátech.

„Král sklepa“

Někdo tvrdí, že první song o Josefu Fritzlovi hráli RAMMSTEIN… Omyl! (úsměv) Původně se tento song jmenoval „Olgoj Chorchoj“ a byl o chrobákovi z Mongolska, co dělá jatka. Jak se ale na Pepíka z Rakous všechno provalilo, tak jsem to ještě během nahrávání ve studiu přetextoval a přezpíval (nahrávka „Olgoje“ již byla hotová). Název „Král sklepa“ je pocta lacinému vínu, které jsme objevili při jednom skateboardovém tripu po CZ. Co si pamatuji, tak vyšly tři litry na 25 korun.

„Revoluce od stolu“

Kdo by neznal odborníky na všechno, lidi, co u piva mění svět. Vyznají se ve veškerých problémech společnosti a každé řešení vyřvávají u piva s kořalkou za prázdným stolem v hospodě.

„Mosty“

Někdy prostě pomůže spálit všechny mosty a začít žít, místo zbytečných řečí, či utápění se v chlastu.

„Poslední z nás“

Myslím si, že s tím tempem, jak planetu ničíme, to někdo fakt zažije. Song je vlastně o tom, že jakmile zbyde poslední živý člověk, tak si penězi může tak maximálně naposled zatopit, aby se zahřál.

„Vymítač Boha“

„Jak chceš vymítat Satana? Lze snad vymítat Boha?“. Tady jsme se inspirovali filmem The Last Temptation of Christ (Poslední pokušení Krista).

„Fízlovský stát“

Jedná se o cover „Nation Of Cops“ od dánské kapely SKARPRETTER. Když jsme kdysi plánovali první split s kapelou HUMAN FAULT, tak jsme se domluvili, že každý z nás „ocoverujeme“ nějaký song.

Ty staré skladby prošly novým remasteringem. Co nám k tomu řekneš?

Podařilo se mi dostat k většině našich starých nahrávek ve stopách a hned na to jsem se domluvil s Otynem (Davos studio, Vyškov), zda by nám některé znovu prohnal masteringem.

Desku zdobí pěkný malovaný obal. Kdo ho dělal, co má znázorňovat a co na něj říkal starosta Horní Bečvy (bude pouštět nějaké skladby ve vašem dědinském rozhlase? (úsměv))

O obal se postaral náš kámoš grafik Sabon (Defabrik.cz), vytvářel nám většinu našich obalů a triček. A co má znázorňovat? Stačí se podívat na znak Horní Bečvy. Zajímavostí je, že z Bečvanů to nedokázal žádný poznat. Jediný, kdo při prvním pohledu poznal logo obce, jsi byl právě ty. (úsměv) Starosta originál ještě nedostal, ale je to v plánu. Jestli to je na rozhlas, to nechám na něm.

Obal je pouze jednostranný, proč? Zato tam jsou ale uvnitř vlepené odkazy na stažení té muziky…

Původně jsme chtěli mít klasický obal, vše bylo již dojednáno, když nám pak do toho těsně před tiskem hodila firma vidle. Požadovali, aby těch kusů bylo nejméně 100. Už tak byly vysoké náklady na řezanou desku, a to by cenu vystřelilo úplně jinam. Jednostranný obal byl tedy řešením a chtěli jsme jej ještě nějak vylepšit. Každá deska je ručně očíslovaná, podepsaná členy kapely a obsahuje zmíněné odkazy a kódy ke stažení.

Poslední řadová nahrávka (split LP s THE BREED) je z roku 2016. Takže kdy bude něco nového? A co vůbec další plány do budoucna?

Na nových věcech pracujeme právě od posledního splitu, jen se mezitím dělo hodně věcí. Já mezitím pracoval ve Švédsku. Zkoušky a koncerty jsme proto měli naplánované jen na dobu, kdy jsem přijel do Česka. Což vycházelo asi na 3-5 koncertů ročně a zkoušky jednou za tři měsíce. Nové songy máme rozpracované, jen je musíme dotáhnout. Předběžně se bude jednat o 10 válů, které by měly opětně vyjít jako LP.

Tož díky za čas, ať se daří a závěr nechám na tobě…

My děkujeme! Ať už za rozhovor, tak i za pomoc s kontaktem na člověka, co byl schopen naši limitku 30 krát ručně vysekat na mašině (Adrik).
Taky bych chtěl touto cestou poděkovat všem fanouškům, kteří nás podporují. A dále kapelám, s nimiž jsme si za těch 17 let mohli společně zahrát, jmenovitě – HUMAN FAULT, THE NEUNIKNEŠ, DRUŽBA, SIX-SCORE a spoustě dalších. Speciální poděkování patří Chosemu z Rockhillu.
V poslední řadě bych ještě rád apeloval na lidi, aby v dnešní těžké době i nadále podporovali své oblíbené lokální kapely a kluby.
Uvidíme se na koncertech!

Fotky ze křtu: Pajosh - galerie

RECENZE

Facebook
Bandzone
Bandcamp

 


Zveřejněno: 27. 12. 2020
Přečteno:
1122 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář