Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2020, Relapse Records / grindcore / USA

Na první dojem osoba vykazující jisté známky zvrhlosti, na straně druhé skvělý kytarista používající mj. osmistrunnou kytaru. Mimo to má Scott Hull talent pro grindově příznačné pojmenování kapel, které mnohdy (třeba u mě) hraje významnou roli při hledání nových hudebních počinů. S parťákem z původního projektu AGORAPHOBIC NOSEBLEED (nosní krvácení z fobie z otevřeného prostoru) J. Hayesem dali dohromady „prasečího torpédoborce“, údajně aby vrátili grindcore zpět tam, kam patří. O názvu PIG DESTROYER začali členové přemýšlet v momentě, kdy stáli v lajně čekajíc na káru horské dráhy. 

Strana A „The Octagonal Stairway“ je potřísněna skladbami, které byly vydány na singlech již v minulosti. Strana B obsahuje pro věrného posluchače PIG DESTROYER experimentálně pojaté songy zahalené industriálním lomozem a elektronickými výboji. Neomezený prostor dostal Blake Harrison coby vyluzovač pazvuků na samplerech a syntezátorech. 
  
„The Octagonal Stairway“, původně nahráno v roce 2013 ještě ve čtyřčlenné sestavě, poslední ohledání zařízení pro výkon trestu usmrcení vysokým napětím, odsouzený je smířený a připravený na mučivou proceduru s explicitním koncem, ke konci procesu přichází povel stop! Zaprášený defibrilátor přivádí neznaboha opět k životu a vrací ho do jeho cely. Uff, drtivá jízda bez laskavosti, SLAYEROVSKÉ riffy, nekontrolovatelný sadismus. „The Cavalry“ (singl 2019), psychicky narušený drtihnát jako předvoj obrněné jednotky, nejnápaditější hudební projev včetně vokálu NAPALMOVSKÉHO střihu Marka B. Greenwaye. Finální kytarová pasáž s předoucí basovou linkou jako vystřižená z grindcore manuálu zakončená kolísavým zvukem osciloskopu. Skladba, jež má přímou souvislost s albem „Harmony of Corruption“ od druhů ve zbrani NAPALM DEATH, poklona kytaristovi Jessi Pintadovi (R.I.P. 2006). „Cameraman“, stejně jako předešlá „The Cavalry“, spatřila temnotu grindového světa na loňském singlu. „Všechno, na co jsem sáhnul, byl zmar, jediné, o čem přemýšlím, je kokain“, rozhárané bicí ukázněně přecházejí z thrashového kvapu do kopákové sypačky, brilantní výkon (tak jako na celém EP) Adama Jarvise, furore sjetého kameramana zhrzeného neúspěšným castingem v ČT. (úsměv)

Strana B nastíní žánrový předěl; pokud jste nabyli dojem, že si odfouknete, tak se mýlíte, telefonní číslo osobního psychiatra ještě nezahazujte, bude se hodit. Mezihra „New Channel 6“, stručný, naléhavým hlasem čtený přednes hlavních událostí v USA, mohutné záplavy v New Orleans, zkázu přinášející požáry v LA, s jasným posláním, že za každým selháním stojí lidská bytost a její neurvalé chování. Klasická mediální masírka 21. století, kterou momentálně zažíváme i na našich frekvencích. „Head Cage“, „Hlava v kleci zavřená“, zmrzačené embryo, které si nezasloužilo prostor na stejnojmenném albu z předloňského roku, uložené v nasyceném roztoku na více deprimující časy. Pocity chovance psychiatrické léčebny bránící se nájezdům zlých skřetů, léčeného skotskými střiky; zahaleno smradem kyselinou leptané lidské kůže. Na závěrečné „Sound Walker“ není nic analogového (i lidský hlas je hnaný skrze nějakou mašinku), pouze kakofonie z nul a jedniček, umělé ambientní zvuky, chladný bubeník bez lidského citu, ve vzdálených ozvěnách rezonující a vazbu vyvolávající zvuky, pod dominancí chorobných třesků mizejících ve sluchátkách ponorkových echolotů. Výplod pulzující elektroniky, přestože nebylo použito jediného kytarového riffu ani úderu virblu, PIG DESTROYER potvrzují renomé jedné z nejzvrhlejších kapel. Na této bizarní šílenosti se podílel také Igorr Cavalera. Spolupráce vznikla skrze basáka Travise Stonea, který hraje v kapele synka Maxe Cavalery LODY KONG. 

PIG DESTROYER předhodili z jedné strany již ohlodanou mršinu, z druhé strany silně intoxikovanou anorganickým plevelem a zvukovým smogem, který leckteří fans budou těžkou šlukovat. Esteticky zdokonalili trendy nastíněné na EP „Natasha“ z roku 2008, potažmo na EP „Mass & Volume“ (2013). Úvahy o hudebním kalkulu, což v případě vydání počtu nosičů v řádů stovek, případně jednotek tisíců, jsou holý nonsens. Jelikož EP je novinka pouze z jedné poloviny, zdržím se hodnocení. Upřímně, noise-industrial side B mě svou perverzitou dostala a těším se na ráno, až mě „Sound Walker“ doprovodí do práce.

Seznam skladeb:

  1. The Octagonal Stairway
  2. The Cavalry
  3. Cameraman
  4. News Channel 6 
  5. Head Cage
  6. Sound Walker

Čas: 25:14

Sestava: 

  • Scott Hull – kytara
  • J.R. Hayes – zpěv
  • Blake Harrison – samply, syntezátor
  • Adam Jarvis – bicí
  • Travis Stone – basa 

Spotify
Bandcamp
 


Zveřejněno: 30. 10. 2020
Přečteno:
865 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář