Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Rozhovor o debutovém albu i novém EP děčínské progmetalové kapely.

Pokud někdo říká, že je česká undergroundová scéna na ústupu a staří pardálové nevidí své nástupce, odpovím – zapomeňte! Stačí trochu otevřít oči a zpřístupnit uši. Jedněmi z nových nadějí by mohli klidně být ORIGIN OF INFINITY… Odpovídá Vladin, kytarista, basák a pianista kapely.

Ahoj Vladine, než se pustíme do povídání o debutové nahrávce, rád bych se něco dozvěděl o historii ORIGIN OF INFINITY. To znamená, kdy a s kým jsi kapelu zakládal, kdo jsou muzikanti, jež ji tvoří a jaká je vaše muzikantská minulost?

Ahoj, kapelu jsme založili na podzim roku 2017. Letos tedy slavíme tři roky. Spolu se mnou byl u zrodu bubeník Levi a zpěvák Jan Venzhofer, který však kapelu opustil před nahráváním alba „The Last Day…“, s oběma chlapci jsem již v minulosti působil v kapelách NEKROLOG a WAY TO THE NOWHERE.

Jestli se nepletu, je vaší domovinou město Děčín. Jak vypadá tamní undergroundová scéna, je velkým problémem  v daném městě a okolí sehnat baskytaristu a zpěváka?

Jo, domovinou je Děčín. Místní scéna mi k poměru velikosti města vždy přišla dost bohatá, bohužel muzikantů ochotných/schopných nebo jinak vyhovujících hrát s námi je tu nedostatek. 

Na albu vám hostuje zpěvák Tomáš „Hospi“ Hospodka, o koho se jedná a je s ním počítáno i pro živou prezentaci?

Hospi je zpěvák kapel WICTIMS a WHEN GOODBYE MEANS END. Bohužel, Hospi je dost vytížen a živá vystoupení s námi asi neklapnou. Proto mezi sebe rádi uvítáme člena na post zpěvu. Ať už pro studiovou nebo live činnost.

Pojďme se vrhnout na debutovou nahrávku. Pro záznam její nesmrtelnosti jste zvolili Hellsound Mr. Kapáka – naplnilo studio a tento borec vaše představy, nebo byste zpětně udělali něco jinak?

Hellsound je super místo. Honza je člověk na správným místě a domluva s ním je parádní. Celkově se dá říct, že Honza je spíš pro old school black/death, takže moderní styly metalu netvoří moc velký procento jeho portfolia. Přesto odvedl skvělou práci a my jsme moc spokojeni.

Nastínil jsi mi před psaním recenze příběh alba, jež jsem v ní pár slovy zmínil. Pokus se prosím tento děj rozvést trochu šířeji…

Album a jeho příběh se nese v duchu postaposcifi. Víceméně se jedná o konec světa, tak jak ho známe z filmů. Ať už se jedná o přírodní katastrofy či společenskou degradaci a její úpadek. Velkým tématem jsou například informační technologie a síla médií. Pro fanoušky ještě můžu prozradit, že brzy vyjde fyzicky sepsaná verze tohoto příběhu jako krátká, ilustrovaná povídka.

Kde lze nalézt tvé inspirační zdroje, vystačíš si se světem kolem sebe, nebo jsou to stránky knih a plátna kin, které usměrňují toky tvých myšlenek?

Zdroje jsou většinou v knihách, filmech, hudbě a nebo jakékoliv umělecké tvorbě, kterou stihnu zaznamenat.

Mohl bys přiblížit, jaké knihy a filmy máš na mysli?

Z knih bych vybral díla od Ludvíka Součka a z filmů třeba Interstellar, Hvězdná brána, Vetřelec.

S příběhem alba je úzce svázán i jeho obal. Kdo je jeho tvůrcem a co znázorňuje?

Motiv na front coveru „Blacktown“ je mojí prací a znázorňuje prázdné, futuristické město. V podstatě v něm jde o výjev kolosálnosti a moci člověka. Zároveň však znázorňuje i jeho křehkost, utopii a strach.

Jak vnímáš současný blázinec kolem viru, zapadá tato pandemie do tvých apokalyptických představ o budoucnosti světa?

Popravdě tomu nevěnuji až tak velkou pozornost. Co se hraní týče, stejně nemáme live sestavu. Krom několika zrušených akcí, na které jsem se těšil, mě to tedy až tolik nezasáhlo.

Obraťme list a přejděme k věcem veselejším. Dokázal bys vzpomenout nejvydařenější koncert, jež jste zatím odehráli a ten, který jsi navštívil jako fanoušek?

S ORIGIN OF INFINITY jsme odehráli pouze jeden koncert na soukromé akci, takže to bych asi nepovažoval za plnohodnotný koncert. (úsměv) Moje top koncerty kapel jsou MESHUGGAH v Roxy a MUSE v O2 aréně.

Na jakém místě by jste si rádi zahráli?

Určitě by nás potěšila účast na jakémkoliv větším českém festu. Ať už Brutal Assault nebo Czech Death Fest. Také by bylo naším splněným snem naplánovat si zahraniční turné.

Jaké jsou vaše oblíbené kapely, případně muzikanti, kteří formovali váš styl?

Myslím, že společně nás ovlivňují kapely jako MESHUGGAH, OCEANO, ANIMALS AS LEADERS, PERIPHERY, CABAL a hromada dalších. 

Dokázal bys vyjmenovat pět nejoblíbenějších alb a zdůvodnit, proč zrovna tato?

O pěti deskách bych se asi dokázal rozepsat na pěkně dlouho, ale napíšu to ve zkratce.
Ladislav Křížek – „Zlatej Chlapec“ (1991). Kazeta, kterou jsem doma našel v mých 5 letech a položila základ mojí vášni ke kytarový muzice.
BLUE EFFECT – „Meditace“ (1970). Další tuzemská deska a kytarová poezie Radima Hladíka, což asi nepotřebuje další komentář.
SLIPKNOT – „Iowa“ (2001). Moje první skutečně tvrdá deska a víceméně vstup do světa moderního metalu a zvuku. Její charakter mě tehdy vystřelil z kecek.
THIS WILL DESTROY YOU – „This Will Destroy You“ (2008). Relaxační album kapely z Texasu si pouštím dodnes a díky němu jsem získal plno parádních inspirací. 
MUSE – „Resistance“ (2009). Tohle album obsahuje vše, co mám rád, klavíry, orchestry, neuvěřitelně propracovaný zpěvy, atmosféru a sci-fi nádech. Koncept, díky kterýmu stále tvořím další a další nápady.

Díky FB mi neušlo, že jsi nedávno obnovil rybářský lístek a jistou část volného času věnuješ sezení u vody. Je v tom obliba rybího masa, nebo jde o čistě relaxační záležitost?

Ha, to je pravda. Popravdě u mě to byla činnost, která přišla dříve než kytara, ostatně jako další záliby spojený s přírodou, jako například moje vášeň pro entomologii. V posledních letech na to je konečně čas. Jinak se jedná převážně o sportovně/relaxační záležitost, jelikož pizza a dvojitej baconburger s tunou sejra je pro mě mnohem přitažlivější.

Co se týká hudebních nosičů, dalo by se tě označit za sběratele? V případě kladné odpovědi, jaký kousek ze sbírky bys vyzdvihl?

Co se týče LP, mám ve sbírce téměř kompletní ofiko vydání všech vinylů kapely MUSE, včetně jejich picture 7“, které u nás nevyšly. Samozřejmě nechybí CZ scéna a klasika jako HYPNOS, MASTER‘S HAMMER nebo TÖRR. Mým oblíbeným LP je picture verze „Violent Sleep Of Reason“ od kapely MESHUGGAH.

Máte venku nové EP „OCVLTISM“. Co můžeš prozradit o jeho vzniku?

Album, resp. EP vzniklo krátce po dokončení alba „The Last Days On Earth“. Je to v podstatě tvorba, která už byla oproti dosavadní hudbě natolik odlišná, že jsme se ji rozhodli nahrát a vydat samostatně. Jinak EP bylo nahráno v Německu v Bouda studio na lodi MS Stubnitz, ponese dvě skladby a vyjde na 12” vinylu.

Navazují skladby z EP na příběh „The Last Days On Earth“?

Skladby na příběh předchozího alba nenavazují. Je to samostatná kapitola naší kapely a tématika se nese v duchu ponuré hřbitovní nálady a smrti.

Vím, že je to těžké, ale přesto, jaké máte plány do roku 2021?

Připravujeme vydání psané povídky k příběhu „The Last Day On Earth“, čímž kapitolu ohledně prvního alba uzavřeme.

Momentálně pracujeme na novém materiálu. V roce 2021 máme v plánu nahrávání dalšího full alba. Pokud to situace dovolí, rádi bychom pak našli spoluhráče pro live vystoupení a odjeli pár koncertů.

Moc ti děkuji za odpovědi a ať se daří!

Díky za rozhovor! Zdravíme redakci i fanoušky!

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 03. 01. 2021
Přečteno:
1083 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář