Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2020, Slovak Metal Army / progressive metal / Česko

Než se vůbec pustím do popisu, či hodnocení, patří ORIGIN OF INFINITY má obří omluva. Doba, kdy poštovní doručovatel s CD v brašně zamířil neomylně k našemu domku, je víc než dlouhá a jistý stupeň zapomnětlivosti pisálka v žádném případě neomlouvá. Naštěstí mi byla zásahem zvenčí paměť oživena a k sepsání recenze tak může dojít.

Pamatuji (což je po předchozím odstavci docela úsměvné), že když jsem si je z nabízených nosičů vybral, bylo to bez předchozích poslechů hlavně díky označení progressive metal. Očekávání, že dostanu porcičku DREAM THEATER, FATES WARNING nebo MEKONG DELTA, vzalo za své poměrně brzo. Tady to není nic pro staromilce, tady se vaří deathcoreová moderna! O to to budu mít těžší, protože se v těchto vodách normálně neplavčím. Ale co už, výzva to je…

Kapela, jež se postarala o nahrání debutového alba, je tvořena dvěma stálými členy, a to kytaristou Vladimírem „Vladinem“ Novákem a bubeníkem Miroslavem „Levim“ Kočegurou. Do role hostujícího vokalisty si muzikanti pozvali Tomáše „Hospiho“ Hospodku.

„The Last Day On Earth“ je koncepční deskou a její příběh je zasazen do postapokalyptické budoucnosti světa, většinově přímo do města Blacktown, jehož temnou podobenku vidíme na obalu nosiče.

Mezi jednoznačná pozitiva debutu řadím naprosto parádní zvuk, jež ve svém Hellsoundu namíchal Honza Kapák. Další z plusů je muzikantský um a vyzrálost, jež jsou v případech prvních alb okolnostmi spíše výjimečnými. Tempo „posledního dne“ je v drtivé většině spíše pomalé, valivě drtící, a do toho Hospim řvané texty dávají tušit, že „nebudoucnost“ nic moc pěkného nechystá. Tím se pozvolna dostávám k bodům, jež mi k dokonalému vychutnání schází. Vůbec nepochybuji o kvalitách zmíněného zpěváka, jen postrádám jakýkoliv moment překvapení, který by mi danou píseň zalisoval do mozkovny. To samé v bledě modrém platí i o stránce hudební. Pomalejší tempo vládne a i díky tomu zní album místy stereotypně. Oživením se i díky zařazení vyššího rychlostního stupně stávají druhá „Time Traveller“ a předposlední „From The Ashes To Glory“. Chvílemi jsem si říkal, že by nebylo vůbec špatné některé motivy z instrumentálek zařadit do těch zpívaných. To je ale čistě jen pisálkova úvaha…

Pokud mám v konečném pohledu album vyhodnotit, znovu musím upozornit, že jde o pohled deathcoreového laika, jež neposoudí přesně plusy a minusy charakteristická pro tento žánr, ale pocit vyvolaný poslechem je tím pravým měřítkem kvality. A pocit, který ve mně „The Last Day On The Earth“ vyvolal, je spíše v pozitivním duchu, ale momentů pro opakovaný poslech nacházím přece jen pomálu. Pokud se skladatelská potence srovná s tou muzikantskou a ORIGIN OF INFINITY se nebudou bát svoji tvorbu dobarvit, tak nemám strach, potenciál tam je.

Seznam skladeb:

  1. Origin
  2. Time Traveller
  3. City Haunted By Violence
  4. Prologue To Infinity
  5. Hungry For Defence
  6. Black Mirrors
  7. Prelude
  8. Leaving Earth
  9. Fragment Of Colossus
  10. Voices
  11. From Ashes To Glory
  12. Epilogue

Čas: 26:21

Sestava:

  • Vladimír „Vladin“ Novák – guitars, bass, piano
  • Miroslav „Levi“ Kočegura – drums

Host:

  • Tomáš „Hospi“ Hospodka – vocals

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 24. 09. 2020
Přečteno:
1201 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář