Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2020, Ashen Dominion / black metal / Ukrajina

Letos šestnáctiletý bůžek slunce a světla KHORS se svým progresem a vyzrálostí pomalu ale jistě etabluje v první lajně blackmetalových spolků minimálně na východ od nás. Naštěstí jsou ty tam časy, kdy vše, co mělo východní cejch, bylo kompletně považováno za bullshit. 

Charkovští KHORS vydali nedávnou svou sedmou fošnu, která již názvem napovídá, o jak komplikovaný materiál se jedná. Ukrajinské dějiny zabalené do mysteriózního futrálu pohanství a krvavé historie rodné země. Do toho všeho zákon pěti klásků z roku 1932, který měl za následek nelidský hladomor na Ukrajině a opus bez záblesku naděje je na světě. 

Koncepčně vyvedené dílo pojednává o tzv. Executed Renaissance (Popravená renesance) spočívající v popravách a represích charkovských (Charkov byl v době sovětské Ukrajiny hlavním městem) umělců, vědců a spisovatelů stalinistickým režimem ve 20-30. letech minulého století. V diskuzích ohledně alba se vyskytuje výraz „Slovo House“; jedná se o bytový komplex obývaný zmíněnou elitou, který z ptačí perspektivy tvoří písmeno „C“, v ukrajinské abecedě znamenající písmeno „S“ jako „slovo“. 

Textově tvořili alba kapely Khorus a Helg, který před posledním albem sestavu opustil. Po jeho odchodu se KHORS rozhodli pro hraní pouze ve třech. Na doporučení kytaristy Jurgise byl po několika zkouškách přizván Andres coby druhý kytarista a stal se plnohodnotným členem KHORS.

„Beneath the Keen of Edge of Time“, průsečík poklidné pasáže s metalovou agresí působící přirozeně a nenuceně, zhudebněný text básničky Mykhaila Yalovyho, prvního uvězněného ze zmiňovaného bloku „Slovo House“. „Blissforsaken“ se odlišuje prostorem vymezeným pro syntezátor a vnáší kontrast do temně černého podloží. Pro milovníky akustické kytary „Up the a Ladder to a Lance“ s upřímným nádechem vážnosti a s činely prskajícími jako svařovací agregát. „The Mist“, svižně pochodující dav funerálních hostů s opakujícím se kytarovým kňouráním. Pro procitnutí a připomenutí, že se jedná o BM dílo, udeří „And Life Stall Harvest One´s Past“ a „Starvation“ ničící energií oplývající kytary s blast beatovou podporou a pestrou činelovou plechařinou, obzvláště ve „Starvation“ rezonují „čajna“ cimbály jako echo šermířského souboje. „The Sea of My Soul“, představení všech nástrojů, piano, smyčce, kopáky v režimu ventilů spalovacího motoru. „Crystals of the Fall“, chybí jen dirigent tělesa, libreto bez atributů vážné hudby, vzpomínám na více jak 20 let staré SAVATAGE „The Wake of Magellan“, dnes s poněkud archaicky znějícím soundem.  

Hudebně je „Де Слово Набуває Вічності“ („Where the Word Acquires Eternity“) zasazené na pomezí „Return to Abandoned“ a poslední studiovky „Night Falls Onto the Front of Ours“. Inteligentní materiál v naprosté většině plynoucí ve středním tempu s četností přílivových vln vracejících se pasáží. Na první nástřel snadno identifikovatelný a tajemnou cestou postupující black metal komplexně odlišný od syrové matrice bzučivého nářezu. Niterně propracované aranže, vícero kytarových podob během jediné skladby. Instrumentálně na vysoké úrovni na celkové ploše přesahující vyučovací hodinu dějepisu.

Zakomponováním kláves, piana či cella je dosaženo dramatického zabarvení výpravného projektu. Nahodilé kytarové party vrčící na frekvenci elektrické balalajky dokreslují atmosférickou krustu a imaginaci pozvolna zamrzajícího lužního lesa s torzy rozkopaných lysohlávek. Nejsilnějším elementem alba jsou silné melodie, bohužel často nastavované jako klobásy potravinářským škrobem, takže nutí ťuknout nebo alespoň přidržet piktogram dvojité šipky na displeji přehrávače. Album je bezesporu silné svým obsahem, pojetím a propracovaností metalové opery otevírající cestu do hlubin študákovy duše kladoucí důraz na hlubší studium a zároveň vabank hrou o přízeň okultního maniaka. I když patřím ke generaci poznamenané povinnou výukou ruštiny, znalosti ani sebemenším fragmentem nepokryjí textovou srozumitelnost. Rodný jazyk jako aspekt, kterým KHORS jasně dávají najevo hrdost na minulost své země.

KHORS se vyprofilovali do kapely evropského formátu s důrazem na téma pohanství bez všelijakých zmínek o nadpřirozených bytostech, kultech a křesťanských rituálech, ale ryze na historických základech tvořené minulostí. Albem „Де Слово Набуває Вічності“ předvedli v plné parádě schopnost ovládat náladu, atmosféru a čistotu vlastenectví bez pejorativního odstínu. Z mého pohledu poněkud rozsáhlé dílo, u kterého nejsem schopen udržet pozornost a očima, ušima ženu cédo vpřed, ale to není problém KHORS…

Seznam skladeb:

  1. Голод / Starvation
  2. Щастям Забуті / Blissforsaken
  3. Кришталі Осінні / Crystals of the Fall
  4. Море Моєї Душі / The Sea of My Soul
  5. Почне Життя Своє Минуле Жати / And Life Shall Harvest One's Past
  6. По Драбині На Спис / Up the Ladder To a Lance 06:20    
  7. Туман / The Mist
  8. Під Гострим Часу Лезом / Beneath the Keen Edge of Time

Čas: 50:29

Sestava:

  • Khorus – basa
  • Khaoth – bicí
  • Jurgis – kytara, zpěv
  • Andres – kytara

Bandcamp
http://www.khors.info/
Facebook

 


Zveřejněno: 30. 09. 2020
Přečteno:
1114 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář