Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2020, L'inphantile Collective / HC, grind / Česko

Pro ty, kteří neholdují vinylovým formátům, se čas od času nahrávky GRIDE objevují na CD. Teď došlo na poslední počin pořízený v sestavě, která to v GRIDE táhla skoro deset let, „Hlubokou temnou modř“ (2019 Bandcamp, 2020 gramodeska). Ta je ale relativně krátká, cca jedenáct minut, takže by toho na CD bylo poměrně málo (i když samozřejmě vycházejí i kratší cédéčka), ale to Ossie vyřešil ideálně, když k „Modři“ přifařil další matroš, který vyšel taky jen na asfaltu, na splitku se SIDETRACKED (2014), a ještě tři fláky ze splitka s THEMA ELEVEN (2009). Suma sumárum, osmnáct skladeb, skoro půlhodina muziky.

Recenze alb „Hluboká temná modř“ a GRIDE / SIDETRACKED už na Fobii vyšly; když jsem si je teď znovu přečetl, souhlasím s každým Coornelusovým slovem, ale protože došlo na reedice, tak pár slov taky přidám. 

„Hlubokou temnou modř“ považuju za vrcholné dílo GRIDE. I předchozí počiny byly hodně povedené, zejména „Záškuby chaosu“, ale „Modř“ je prostě pecka. Vůbec na ní nelze poznat, že ji nahrávala sestava, která už byla „rozešlá“ – a možná i vědomí, že to je skutečně naposled, co se Čert, Iny, Paaya, Pufffy a Michal podílí na něčem společném, sehrálo roli a všichni do toho dali veškerý um i síly, a nahrávka i proto zní tak intenzivně, agresivně a nadupaně. Těžko ze sedmi zářezů vypíchnout nějaký nej…, nahrávka valí od první do šesté písně a je plná překotných změn, zběsilých bicích partů, kytarových podivností a řevu s kadencí kulometu. Iny vyřvává v životní formě texty, jejichž význam není jednoznačný, ale kdo hledá, najde. Sedmý kus se vymyká, jako jediný trvá přes dvě minuty a jako jediný má pomalejší rozjezd, ale o to tísnivější; navazující rychlejší pasáž má hitové ambice a rubanice taky nechybí. Zvuk je dobrá devastace, samozřejmě z Hellsoundu, nejen z vinylu, ale i z CD to prostě valí. Poslední položkou je experimentální „Masáž“, na jejímž základě posléze vznikla regulérní stejnojmenná kapela.

Deset songů z roku 2014 nabízí podobně laděnou tvorbu, možná trochu hardcorověji laděnou, možná i malinko melodičtější. Skladby se hojně hrávaly na koncertech a tak mi je aktuální poslech pěkně oživil, zejména jasný hit alba „První minuta zbytku tvýho života“ působí návykově, přičemž CD umožňuje snadné přehrání několikrát za sebou. Sílu má tahle po textové stránce neveselá skladba velkou, muzika se přelévá od pomalých pasáží k nářezům a samozřejmě opět nechybí nervní motivy a časté změny tempa. 

Zatímco oba vinyly, o kterých zatím byla řeč, mám doma, sedmipalec s THEMA ELEVEN ne a ani jsem jej neslyšel – nebo možná nějaký song na koncertu, ale to si nepamatuju. (úsměv) Dvě vlastní skladby se liší jako den a noc – „Volání divočiny“ má podobnou strukturu i náladu jako vypíchnuté písně z výše uvedených nahrávek, tzn. pozvolný rozjezd, táhlé kytarové tóny, ubíjející temnota a ponurost, na níž navazuje HC/grind rotyka; to druhá „Neurorevolution“ je rotyka celou necelou minutu, kterou trvá. Zajímavým zpestřením je cover PSÍCH VOJÁKŮ, jejichž „Žiletky“ dostaly v podání GRIDE úplně jiný rozměr. Původní písnička postavená na Topolově rozevlátém piánu je v podání GRIDE samozřejmě ostřejší, kytarová, ale původní linky identifikovatelné jsou, stejně jako zapojení ženského vokálu hostující Evy Martínkové. Myslím, že právě takhle by měly převzaté skladby vypadat, aby z nich byl patrný originál, ale převažovala tvář kapely, která song předělala.

Obal CD vychází z grafiky „Modře“, titulku zdobí pestrosvítivec černý z dílny Jana Ivana aka Valéra Tornáda (ČAD) a je to jednoznačně nejlíbivější cover, jaký kdy GRIDE měli. Na velkém formátu desky samozřejmě vynikne lépe, ale i na CD udělá dost parády. Booklet o dvanácti stranách obsahuje texty ke všem skladbám, titulní strany ostatních alb, fotku kapely, info o nahrávání a zajímavé vysvětlení, proč GRIDE vzdali hold PSÍM VOJÁKŮM – grafika jednoduchá, ale účelná. 

Stejně jako CD, jež plní účel stoprocentně a je pěknou tečkou za jednou érou kapely, která psala dějiny tuzemského extrémního HC/grindu a věřme, že po další změně sestavy bude psát i budoucnost.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Hluboká temná modř
  1. Věčná válka s hmyzem
  2. Básník stoupl a vzal si slovo
  3. Bouře ve sklenici vody     
  4. Hluboká temná modř
  5. Přijdu hned
  6. Nikdo nikdy za nic nemůže
  7. Neseme si v sobě smrt
  •     split se SIDETRACKED
  1. Neutrální zóna
  2. Provokace čisté plochy
  3. Dilema mouchy
  4. Thermidor roku X
  5. První minuta zbytku tvýho života
  6. Oprava principu    
  7. Dejavu
  8. Masáž
  • split s THEMA ELEVEN
  1. Volání divočiny
  2. Neurorevolution
  3. Žiletky (PSÍ VOJÁCI cover)

Čas: 28:30

Sestava:

  • Čert – drums
  • Iny – vocals
  • Pufffy – guitar
  • Paaya – guitar
  • Michal – bass (1-15)
  • Maxeek – bass (16-18)
  • Eva Martínková j.h. – vocal (18)

Facebook
Bandcamp

www.neonarcis.com


Zveřejněno: 10. 08. 2020
Přečteno:
1228 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář