Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

F.O.B. - Default CD 2005, IFA RECORDS

Aktuální počin táborského tříčlenného bandu vychází zhruba po dvou letech od vydání předchozího alba Follow the Instructions. V mezidobí F.O.B. hojně koncertovali, obsadili třetí místo v loňské České rockové lize, takže nové skladby před nahráním prověřili před lidmi. Stylově se jedná o death metal, ale nejde ani o brutální americkou větev, ani severskou melodiku. Pravda, kytarová sóla nechybí, ale podle mě F.O.B. hrají spíše experimentálnější školu s občasnými dotyky thrash metalu. Počáteční brnkání (na nervy) plní roli netradičního intra a volně přechází do úvodní skladby, která desku pěkně rozjíždí ? zaujme třeba umělý zvuk připomínající rozbíjení skla, trocha zvukových pokusů s vokálem a hlavně pěkná kytarová vyhrávka. Ani dvojka si neodpustí experimentálněji znějící začátek a přitvrzení přichází pozvolna. U téhle skladby se mi vrací dříve používaná nálepka o schizo blast metalu - samá změna, kudrlinka a snad i trochu najazzlé pasáže s velmi promakanou basou song od běžného chápání death metalu docela vzdalují. To trojka si na nic nehraje, valivý death made in F.O.B. ? opět velice zajímavá kytarová práce, ale to už platí od úvodu desky. První pořádnej náhul přichází s číslem 5 ? tady jsou hlavně bicí řezány v kvapíkovém tempu. Na doby dávno minulé dává vzpomenout takřka doomový úvod následující Land of Markets, aby se opět postupně zrychlovalo až k palebné pasáži uprostřed, kde nejen bicmen, ale i basman do toho mydlí o stošest ? a závěr zase pomaleji. Moc hezký název God is Technology nese osmá skladba. Začíná povedenými střednětempými valivými tóny a uprostřed se nachází další neobvyklá kytarová parádička. Devítka místy zase přičichne až k jazzu, ale hlavní metalovej motiv mi přijde nějakej povědomej, jako kdybych to už někdy / někde slyšel ? ale nevzpomenu si kde :-).  Desítka je takovej bonus pro pamětníky, znovu oprášená skladba z demáče z roku 1996 a od ostatních věcí se liší hlavně přímočarostí a menším podílem instrumentálních ekvilibristik. Jediná nezpívaná skladbička je umístěna na samotný závěr a tady jsem trochu na vážkách, kam to zařadit. Pustit si to samotný, netipoval bych na deathmetalovou kapelu, spíše nějakou techno thrash záležitost. Zase je to ale instrumentální bonbónik, ve kterém se vyřádili všichni tři pánové. Moc jsem zatím nepřiblížil zpěv (řev), deathmetalově typický growling, občas lehce posunutý díky zdvojení hlasů malinko jinam.

Ke zvuku mám podobné hodnocení jako nedávno ke zvuku poslední nahrávky Asmodeus. Zvuk je sice křišťálově čistý, ale nikoliv deathmetalový (u Asmáčů mi zas nepřišel metalový). Mě to opět nevadí, aspoň je každý nástroj pěkně čitelný a všechny ty jakobyimprovizačky, sólíčka a vychytávky jsou perfektně slyšet, dovedu si ale představit i opačné hodnocení. A o zvuku kopáků se pochvalně vyjádřit nemůžu, ten je prostě nepodařenej.

Co je ale velice podařené, to je grafické zpracování bookletu. Netradiční titulní cover s dlaní a žiletkou (proč je na ní trojka, když jde o druhé album???), uvnitř texty a moc pěkná fotka kapely  - jednoduchá, ale o to příjemnější prácička.

Takže závěr - album rozhodně není na první poslech. Každý další poslech znamená nalezení dalších a dalších zajímavůstek a já více poslechů s čistým svědomím doporučuju všem ne úplně ortodoxním deathmetaložroutům a příznivcům technicky náročnější metalové muziky. Stojí to za to!

Čas: 38:55

Seznam skladeb:

  1. When Knife Cuts Glass
  2. Awakening To Dream
  3. The Need
  4. Lonely Man
  5. Just Another Day
  6. Land Of Markets
  7. Imagination On The Sea
  8. God Is Technology
  9. Eternal Pain
  10. Timeseller
  11. Restore Default Settings

web: http://www.fob.cz

Koupit...


Zveřejněno: 24. 08. 2005
Přečteno:
3309 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2005 10:41 napsal/a manafob
to Pekari
dost kůl prispevek :-)))))
05. 09. 2005 20:31 napsal/a Pekari
Default
Ty volee, za tuhle sračku bych nedal ani 3 koruny, fakt pěkný hovno, nemasný, neslaný, phe!
26. 08. 2005 10:58 napsal/a marty
beroun
jj, report z berouna bude,... uz je z 90% hotovej,,...
25. 08. 2005 22:59 napsal/a Harry Šoumen
samá recenze
bude někdo psát report z Berouna ?