F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2020, Slovak Metal Army / industrial thrash/death / Česko

Dlouhými sedmi léty čekání prověřoval Dan Friml trpělivost fanoušků, než vypustil do světa následníka debutového „Hell“ (2013). Přiznám se, že jsem si první album MEAN MESSIAH dohledal až nyní zpětně, včetně Johanovy dobové recenze a musel jsem dát šéfredaktorovi za pravdu. „Hell“ bylo kvalitní, ale poněkud chladné. Jsem rád, že už v úvodu mohu prozradit, že novinka tímto nešvarem netrpí a jsou to právě emoce, jež s vámi budou solidně cvičit od začátku do konce.

S „Interment Of Ashes / Hello Again!“ album startuje. Jak je z názvu písně patrné, je tento úvodní, bez vteřiny devítiminutový opus, rozdělený na dvě části. Ke klavíru a samplům různého původu se postupně připojují ostatní nástroje a z pocitů jež hudba vyvolává, jsou naštvanost a zmar těmi nejsilněji působícími. Tedy až do místa, kde se skladba zlomí do svého druhého dějství. Townsendovsky vzletný refrén v ten moment zapůsobí přímo magicky. Jako svit slunce skrze zčernalou, zamračenou oblohu a šedá tvář světa se rozzáří sytými barvami života. Ve slokách strojově přesná a řízená síla, podtržená Danovým hrubým vokálem. Ten svůj vnitřní „nástroj“ nešetří a nabízí celou paletu výrazů a barev. Umělec, který se mi při poslechu „Divine Technology“ nenápadně vkrádal na mysl, byl právě výše zmíněný kanadský génius Devin Townsend. Ne pro plagiát konkrétních motivů, ale je to hlavně hlasový rozsah a hudba vypravující příběhy, jež tyto borce spojují.

Úder pěstí do obličeje hlásí příchod „Divine Technology“ a pokud se zaposloucháte do dvojšlapkové kanonády a měli jste  čest s „Demanufacture“ od FEAR FACTORY, rozjedou se vám ústa do spokojeného úsměvu. Ani tady nic netrvá věčně a jemnější zpěvákův projev v určitých momentech dostává posluchače na docela jiná místa pocitů a nálad. Nebudu se chlubit cizím peřím a drze přiznávám (úsměv), že do textové části alba mne uvedl sám autor. Slova této skladby znázorňují marný boj s moderními technologiemi a, u většiny z nás, vypěstovanou silnou závislost na nich.

Nejhorší bestie na světě je ta, která bez milosti okupuje vlastní mysl. Boj s vnitřními démony, ten nejtěžší a většinou nikdy nekončící. Kdo je vlastně vítěz a kdo poražený? Hudba nezůstává temnému textu nic dlužna a zběsilost dominuje. Před totálním rozmašírováním mozkovny chrání klidnější refrén s pomocí sboru.

„Blood Of Sirens / The Call“ je zhudebněný sen o plavení na lodi a krvavé řeži s bájnými Sirénami. Rytmické údery do bicích připravují pole pro nástup bitvy na život a na smrt. Skladba graduje v pevném spojenectví s vývojem boje a když už se zdá, že není naděje, přichází v podobě „The Call“ přesun na sluncem zalitou pláž, s kulisou posmutnělého zpěvu v dáli…

Patá „Thorn“ se mi z neznámého důvodu ne a ne dostat pod kůži. Hudebně i lyricky v pohodě, ale prostě postrádá ty pověstné háčky, jež by se zachytily a jen tak si vždy proletí ušima a zase rychle ven. Třeba to přijde se stopadesátým poslechem a zůstane už na věky. (úsměv)

To následující „We Shout“ je docela jiná káva. Životní pády, stavění se znovu na nohy a naděje v lepší zítřky. To je ve zkratce hlavním poselstvím písně a bez machrování musím konstatovat, že tady bych byl na koni i s mizernou znalostí jazyka anglického. Ze skladby přímo proudí pozitivní, bojovná nálada a kdybych se měl chystat k nadlidskému výkonu (třeba převrácení lokomotivy), pustil bych si právě tento song. Parádní hitovka!

Poslední kousek zdobí jazyk mateřský a jde o neuvěřitelně silnou a temnou věc. Snad nejhorší možný konec láskou naplněného vztahu. Hudba i text patřičně depresivní ve své bezvýchodnosti a nemožnosti odestát hrůzy, jež se staly.

Obálka alba je na červeném podkladu ozdobena ukřižovaným synem nejvyššího, dělajícím si selfie obrázek. Myslím, že je to prima nápad.

Nebudu se ve svém hodnocení skrývat za hloupé fráze. Prostě a jednoduše pálím osm. 

Seznam skladeb:

  1. Interment Of Ashes / Hello Again!
  2. Divine Technology
  3. The Beast
  4. Blood Of Sirens / The Call
  5. Thorn
  6. We Shout
  7. Za světlem

Čas: 39:47

Sestava: 

  • Dan Friml – zpěv, všechny nástroje

Koncertně:

  • Jiří Willander – bicí
  • David Gabriel – basa

https://www.meanmessiah.com/
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 27. 07. 2020
Přečteno:
1904 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář