Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

Představuje se nový grindcore projekt složený ze samých ostřílených muzikantů.

Nový tuzemský grindcore projekt, to jsou PURE, ve kterých najdeme bývalé či současné členy BUT, MALIGNANT TUMOUR, AHUMADO GRANUJO a spousty dalších. Rozhovor vznikl v dubnu, kdy odpovídal kytarista Jeník a sekundoval mu vokalista Bilos. Vyšlo v Buryzone zine č. 24.

Zdarec! Proč zrovna název PURE? Takových kapel určitě existuje hned několik…

Jeník: Zdarec Bury. S názvem kapely jsme si opravdu hlavu nelámali. Vlastně je to jedna z posledních věcí, co jsme vymýšleli. Už jsme asi dva roky hráli, než to z nás vypadlo a moc přemýšlení to nezabralo. Protože PURE bylo asi nejpoužívanější slovíčko ve zkušebně, když vznikl nový song a pořád jsme nevěděli, jak se vlastně jmenujeme, volba padla právě na toto slovo. Krátký a výstižný. Neděláme si hlavu z toho, že už nějaká kapela stejný nebo podobný název má, když hraje úplně jiný styl. Možná mne to i těší. My hrajeme pure grindcore, oni popík.

Proč vlastně (a jak) tahle kapela vznikla? Nebo je to jen projekt? Jak to všechno začalo, jak se to vyvíjelo…? Prostě takové to klasické bio na začátek…

Jeník: Spíše bych mluvil o projektu, slovo kapela je moc svazující. Ačkoliv se naše sestava pevně ustálila, pořád máme každý své životní priority před PURE, ve kterých se respektujeme. Pro někoho je to jiná kapela, pro někoho práce, rodina atd.  V roce 2014 jsem odehrál svůj poslední koncert s kapelou BUT na Maryland Death Festu v USA a odložil kytaru, věnoval se práci a svému bydlení. Někdy v roce 2017 jsem se sešel opět s drummerem Zbyňou (BUT) a začali jsme zase jamovat. Jelikož jsem chtěl hrát něco jinýho a promakanějšího, začli jsme tvořit death metalové songy, což zabíralo dost času a začalo se mi to zdát nekonečný. Opět jsme sklouzli tam, co je nám nejbližší – grindcore. Po čase se k nám přidal basák Vlakin (INGROWING, ISACAARUM). Ve svém domácím studiu jsem pro nás nahrál první promo nahrávku, kterou slyšel pouze úzkej okruh lidí a byl mezi nimi i Bilos (MALIGNANT TUMOUR), kterýmu se náš grind líbil. Protože máme rádi hlavně klasickej řvanej grindcore, zanedlouho jsme ho kontaktovali a on nám na spolupráci s PURE kývl.

Jste takový all-star band, takže kdo jej tvoří/tvořil? Jak se dávala dohromady sestava, když jste z různých koutů republiky? Kdo je základ sestavy, počítám, že část bude jen na hostování…

Jeník: Myslím, že už jsem částečně odpověděl v předchozí otázce, ale přesto tedy… Základ jsem já se Zbyňou, začli jsme spolu a taky se vídáme ve zkušebně častěji, než s ostatními. Zanedlouho po studiu nás z osobních důvodů opustil basák Vlakin, jehož post zastal Beherit (ALIENATION MENTAL, UPRISE, AHUMADO GRANUJO) a zpěv tedy obstarává Bilos. Beherit a Bilos jsou tedy naši hosté, ale pokud jde o nějaký rozhodování o čemkoliv, funguje u nás demokracie a řešíme vše kamarádsky, v ničem netlačíme na pilu a je to pro nás zábava, ne povinnost. Ještě nesmím zapomenout na Topiho (PIGSTY, KANDAR), který nám zahostoval ve třech songách a nařval doprovodný vokály, který působí jako skvělý kontrast k Bilosovi.

Jak vznikaly skladby? Sešli jste se někdy na zkušebně komplet nebo se to hlavně řešilo posíláním nápadů?

Jeník: Songy na MCD “Earthxit“ jsem tvořil pouze já se Zbyňou a na některých nových songách jsme zapracovali i s Bilosem a Beherit má taky spousty nápadů, takže věřím, že další nahrávka bude pestřejší. Do zkušebny už hotový songy nenosím, protože to dopadne stejně jinak. Mnohem lepší je mít na zkoušku připravený nějaký nápady a z těch nějak vycházet a tu hudbu tvořit alespoň ve dvou, nebo i všichni. Každý si k tomu řekne svoje nebo se nápady prokombinují a ta hudba je pak pestřejší a živočišnější, než kdybych klukům poslal poskládaný riffy a oni by se to pouze učili. Takhle z tý zkoušky má člověk radost, že se něco udělalo. Kdybych posílal hotový songy, tak bych vlastně posílal domácí úkoly a na zkoušce to kontroloval. To by mne opravdu nebavilo, ale když už je hudba složená, přivezu si studio, nahrajem songy a posílám je Bilosovi, aby si do toho mohl dodělat pohodlně texty. Před nahráváním ve studiu jsme se komplet nesešli, řešili jsme to posíláním.

Relativně brzo jste navštívili studio a nahráli nový materiál. Jak nahrávání probíhalo, za jak dlouho jste měli hotovo?

Jeník: Nahrávání probíhalo ve studiu Davos u Otyna ve Vyškově a byla to víkendová záležitost. Bilos nazpíval své party ve studiu v Ostravě, odkud jeho práce směřovala opět k Otynovi, kde dozpíval linky Topi a Otyn vše smíchal. Určité časové prodlení tu bylo díky obsazeným termínům ve studiu v Ostravě. Bylo to tak trošku komplikované, ale nakonec vše dobře dopadlo.

Patrně hlavně díky známým ksichtům nebyl problém sehnat vydavatele, že? Proto vám v březnu vyšlo miniCD…

Jeník: Tak ksichty máme takový, jaký nám pán Bůh nadělil, ale netajím se tím, že když jsme obsazovali post zpěváka a basáka, tak z navrhovaných alternativ jsme chtěli mít spoluhráče se zkušenostma, určitou hráčskou vyzrálostí, hlavně kámoše, co odehráli spousty koncertů. Momentálně jsme v line-upu všichni, co pod přeškrtlou notou hrajou přes 20 let. Po studiu dal Topi poslechnout materiál Romanu Poláčkovi (Bizarre Leprous Prod.), kterýmu se to líbilo, a dal nám nabídku. Bylo to docela rychlé. Než jsme stačili popřemýšlet, komu to pošleme, vydavatel byl na světě. Takže spokojenost.

Na CD je jen deset (předpokládám kratších) skladeb. Víc toho nebylo? Nebo šlo jen o takové to otestování, jestli to bude fungovat?

Jeník: Skladby jsou kratší. Původně jsem si myslel, že by to mohl být materiál na nějaký split a ono z toho je sólo MCD. Tohle jsme netušili, jinak by samozřejmě bylo vhodnější na MCD dát více songů. V době, kdy jsme do studia šli, jsme byli pevně rozhodnuti natočit pouze těhle deset songů.

O čem jsou texty?  

Bilos: Jak už název MCD napovídá, jsou to texty s ekologickou, potažmo post apokalyptickou tématikou. Nemusím asi dlouho vysvětlovat, k čemu lidstvo spěje a jak brutálně devastuje planetu. Už dlouhou dobu jsem chtěl takové texty dělat, protože myslím, že to je problém, který se týká nás všech. Jednoduché texty, přímo k věci, žádné sraní. K agresivní muzice patří nasrané texty. A tak je to správně.

Asi velkým křtem pro vás bude potvrzený koncert na Obscene Extreme. Je to velká výzva a zároveň závazek? Nebo se staří psi ničeho nezaleknou? (jen pár hodin po doručení odpovědí bylo oznámeno, že se OEF 2020 přesouvá na další rok – pozn. Bury)

Jeník: Pro mne je to určitě výzva. Naposledy jsem hrál v roce 2014 na Maryland Death Festu a od té doby jsem koncert nehrál, takže pro mne to bude osobně dost velká událost. Zaleknout se toho nechci, ale dobře připravit ano. Všichni už jsme tam hráli spoustukrát. Ostatní klucí jsou rozehranější z jiných kapel a nevím, jestli to vnímají stejně. Samozřejmě se všichni moc těšíme.

Bilos: Velká výzva je to pro nás všechny, ale samozřejmě v koronavirové situaci nikdo neví, jestli vůbec OEF v roce 2020 bude nebo ne. Zatím to vypadá, že asi ne, a kdoví, kdy se začne vůbec hrát v klubech. Takže to vypadá, že na první koncert PURE si ještě lidi počkají. Třeba až po další desce. Kluci totiž mají už složených spoustu nových songů.

Máte nějaké větší ambice? Je to jen jednorázová volnočasovka nebo to chcete dotáhnout někam dál? Takže jaké jsou vaše další nejbližší plány? Bude další nahrávka?

Jeník: Jak už jsem někde výše uvedl… Je to pro nás zábava, která by nás neměla nijak omezovat v soukromém životě. Takže fungování PURE tomu musíme přizpůsobit. Nahrávka určitě bude, ale studio zatím zamlouvat nebudeme, když nám čerstvě vyšla první nahrávka. Je třeba tomu dát odstup, vyjasnit si názory tady na tu nahrávku a jít do studia s konkrétnějšími představami o zvuku, aranžích, obalu atd. Teď bude pro nás nejdůležitější se pořádně připravit na OEF a vyslechnout si nějaký recenze na naše MCD.

Bilos: Ambice nijak velké nejsou, ale určitě bychom chtěli hrát naživo, jak jen nám to naše časové možnosti dovolí. Jak říká Jeník, PURE je pouze projekt, a my se chceme naším grindcorem bavit a nezasekat se nějakýma povinnostma. Těch máme každý dost u našich primárních kapel.

Co vaše domovské kapely, ve kterých aktuálně hrajete, co u nich je nového nebo se chystá?

Bilos: Co se MALIGNANT TUMOUR týče, tak my pomalu makáme na nových skladbách pro další album. Jde to pomalu, situace zkoušení moc nenahrává, ale snad to nějak dopadne. V roce 2021 budeme slavit 30 let existence, takže určitě něco speciálního nachystáme.

To by mohlo být pro představení asi stručně vše. Závěr nechám na vás…

My zdravíme všechny, koho PURE zajímají a fandí nám. Doufáme, že se brzy dočkáme nějakých těch koncertů a budeme vám moct předvést ten náš zběsilý nářez!!! Všichni se držte v tomto nepěkném období, pevné zdraví a hodně skvělé muziky přejí PURE!!!

RECENZE

Bandzone
Facebook
Bandcamp
Bizarre Leprous Production

 


Zveřejněno: 05. 07. 2020
Přečteno:
1119 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář