Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červnu 2020 + tipy na koncerty.

Bury

EXHUMED / GRUESOME (USA) – „Twisted Horror“
Death metal, Relapse Records 
5. června vyjde společná nahrávka kapel, které patří ve svém oboru mezi špičku. Jedna sází na zběsile krvavý death/grind a druhá na poctivý old school death metal. EXHUMED tak plynule navazují na své loňské album „Horror“, zatímco  GRUESOME stále dokonale rozvíjejí odkaz DEATH. Nahrávka nabídne během dvaceti minut pět skladeb (tři a dvě) prošpikovaných brutalitou i technickým umem. Vychází na CD i 10“ MP. 

-(16)- (USA) – „Dream Squasher“ 
Sludge metal, Relapse Records 
Kalifornská kapela fungující bezmála dvacet let, která ctí pionýry pomalého a hutného žánru jako EYEHATEGOD nebo CROWBAR, vydá 5. června své osmé album, které bude obsahovat deset skladeb. Nečekám úplně něco extra, protože jsem kapelu doposud nesledoval, ale příjemná dřevní poslechovka by to být mohla. Alespoň dle poslechu zveřejněných prvních dvou songů. 

Devin Townsend (Kanada) – „Empath - The Ultimate Edition“ 
Metal, Inside Out Music 
Tento geniální workoholik vydal loni v březnu své osmnácté album „Empath“. A protože je perfekcionista a nebyl spokojen s výsledným zvukem, 5. června vyjde nová verze tohoto alba s prostorovým zvukem. Luxusní edice bude zahrnovat dvě CD (původní a novou verzi) a dva Blu-ray disky, které budou obsahovat např. loňský akustický koncert nebo dokument o vzniku nového mixu v 5.1. Vše bude zabaleno v umělecké knize. 

BPMD (USA) – „American Made“ 
Metal rock, Napalm Records
BPMD je další hvězdně obsazená kapela, která vznikla v létě 2019 a tvoří ji zpěvák Bobby Blitz (OVERKILL), bubeník Mike Portnoy (THE WINERY DOGS, SONS OF APOLLO), basák Mark Menghi (METAL ALLEGIANCE) a kytarista Phil Demmel (VIO-LENCE, ex-MACHINE HEAD). 12. června jí vyjde debutní album „American Made“. Na něm bude deset předělávek klasiků rocku, jako jsou AEROSMITH, ZZ TOP nebo LYNYRD SKYNYRD. 

CRO-MAGS (USA) – „In The Beginning“ 
New York Hardcore, Arising Empire 
Hardcore legendy CRO-MAGS (rok založení 1981), v jejichž čele stojí basák Harley Flanagan, vydají 19. června své šesté album. Navíc po dlouhých dvaceti letech. Jako návnada sloužily loni vydaná dvě EP nebo nedávno zveřejněný singl „The Final Test“. Můžeme čekat skákavé hardcore rytmy a punkovou naštvanost jako z 90. let, kdy tento žánr byl na vrcholu. Patrně jedna z hodně očekávaných desek v žánru, tak uvidíme. 

HAIL SPIRIT NOIR (Řecko) – „Eden In Reverse“ 
Psychedelic prog metal, Agonia Records 
Deset let historie, po čtyřech letech čtvrté album, sedm skladeb (digipack navíc remix a jeden bonus song), šestice muzikantů (z toho dva syntezátory), akustická kytara, inspirace sahající až do hudby 60. let, retro-futuristické, surrealistické, progresivní, psychedelické. Tolik poznámky, které jsem si k tomuto albu napsal. Sice jsem s touto kapelou ještě neměl tu čest, ale podle ukázek zněla zajímavě. Vyjde 19. června. 

DEAD CARNAGE (Česko) – „From Hell For Hate“ 
Death metal, Immortal Souls Production 
Druhé album ostřílených borců z Havířova (současní či bývalí členové ANTIGOD, DISFIGURED CORPSE, G.O.R.E, EUTHANASIA aj.) vyjde 25. června. Uvidíme, s čím po třech letech od debutu a výměně zpěváka přijdou. Ale počítám, že to bude prostě nekompromisní old school death metal. Kromě osmi vlastních songů bude k zaslechnutí i cover verze italských HIEROPHANT. 

 

Jindra

SAMAEL (Švýcarsko) – „Worship Him“, „Blood Ritual“
Black/elektronic/industrial metal, Osmose Production
SAMAEL jsou názorným příkladem, jakým žánrovým přerodem si může kapela projít během profesního života. Hlavními dirigenty tělesa jsou bratři Locherovi, známí pod přízvisky Vorphalack (zpěv, kytara, texty), resp. Xytras (bicí, klávesy, samply). Nahrávkyy „Worship Him“ z roku 1991 a „Blood Ritual“ (1992) nejsou alba, která by s vámi šprýmovala či nějak laškovala, vše je myšleno vážně s jinošskou vírou v ideály a že vše špatné se v black metal obrátí. Oddaní fanoušci s nevolí přihlíželi, jakou velkolepost a významnost SAMAEL na poli extrémního metalu postupně ztratili, ale arcidíla zůstávají. Vzkříšené tituly vychází v reedici na LP i CD.

CRO-MAGS (USA) – „In the Beginning“
Thrash metal/crossover/HC/punk, Arising Empire
NYHC scéna čítá nespočet kultovních kapel. Mezi ty, které tento subžánr autenticky tvořily a dávaly mu jasné kontury, můžeme zcela bez okolků zařadit CRO-MAGS. Letos to bude 40 let od doby, kdy bouřlivák Harley Flanagan dal dohromady partu floutků a začaly se dít věci. Své nejakčnější roky si vybrali mezi lety 86-93, kdy vydali 4 z celkem dosavadních 5 titulů. Díky „životnímu stylu“ kapely se CRO-MAGS několikrát rozpadli, znovu obnovili a přirozeně personálně měnili. Hudba šitá pro moshery i pankáče, destruktivní riffy udržující hladinu adrenalinu na nejvyšším levelu. Jedni z prvních koketující s filozofií Hare Krishna. Poslední studiovou desku „Revenge“ vydali před dlouhými 20 lety. 

WINTERFYLLETH (UK) – „The Reckoning Down“
Black metal, Candlelight records
Spojené království není úplně semeništěm BM, přesto zde můžeme vystopovat několik pozoruhodných skupin, které zaujmou magnetickým tahem do lesních hvozdů a úvozů. Jednou z nich jsou WINTERFYLLETH (pradávné označení pro měsíc říjen), kteří se podobně jako jejich „komerčně“ známější krajané NECRONAUTICAL vydali cestou melodického atmo metalu uctívajícího přírodní ráz rodné hroudy tak jako slovutní BURZUM či slovanští neznabozi DRUDKH, HATE FOREST, YGG. Majestátní chorály evokující iluzorní představy dřevěných chatrčí, podzimních lesů, obdělaných políček a rezavého farmářského náčiní. 

IVAN (Austrálie) – „Silver Screens“
Sludge/funeral/doom metal, Solitude Productions
Představitelé funerálního doom metalu od našich protinožců vydávají čtvrté album. Jejich vleklé skladby připomínající pohřební průvod doprovázející zesnulého na poslední cestě navodí pocit přímého pohledu smrti do očí. Songy jak na 3D tiskárně vrstvené houslemi, které se proplétají celým albem, piánem, kytarou a letargickými bicími. Hrana čerstvě vykopaného hrobu je povážlivě vratká. Sklíčenost, deprese, imaginární představy jako hlavní ingredience vzpomínek na UMÍRAJÍCÍ NEVĚSTU.

TAAKE / DEATHCULT (NOR) – „Jaertegn“
Black metal, Edged Circle Production
Norští TAAKE hloubí podzemní štoly undergroundu již od 90. let ještě jako THULE (1993-1995). Jediným štolmistrem je multiinstrumentalní světoběžník Hoest, který si zahrál např. s RAVENGOD, CARPATIAN FOREST, FROST a také DEATHCULT. TAAKE se spíše drží mustru plnou parou vpřed, jenž nastínili DARKTHRONE či starší GORGOROTH. DEATHCULT začleňují různé techniky k potlačení monotonnosti, žádné (in)triky, žádné ředění BM roztoku, jistá inklinace k CELTIC FROST. Splitko obsahuje 4 skladby, vychází na 10palcovém vinylu a MC.

 

Kubina

PESSIMIST (Německo) – "Holdout"
Thrash metal, MDD Records
Uplynula celkem dlouhá doba od debutového záznamu "Call To War" (2010), který jsem svého času rád poslouchal. Pak došlo ještě o tři roky později na album "Death From Above", a jako by se po Němcích slehla zem. Nicméně jediný originální člen Michael Schweitzer se obklopil novými muzikanty, s kterými nahrál full record "Holdout". Můžeme se na něj těšit 26. června. Nemalou zajímavostí je, že obsahově album pojednává o japonských vojácích, kteří zaspali konec války a dál nemyslně bojovali. Venku je singl "Landsknecht". V podstatě ukazuje, co současná sestava nabízí. Takže krom klasické thrashové plechařiny dojde na rytmické struhadlo, sólo nebo v závěru úplné vykvaltování.

 

Prepil

SICKENING HORROR (Řecko) – „Chaos Revamped“
Death metal, Pathologically Explicit Recordings
Řečtí tech/deathmetalisté přichází se svým čtvrtým dlouhohrajícím albem. Po pěti letech od posledního záseku „Overflow“, na němž nabídli uvolněnější a lehce progresivnější hudební obsah, slibují částečný návrat ke staré škole a větší přímočarost. Jak to vypadá, tradičně opět v jiné sestavě a opět pod jiným vydavatelem. Nezbývá než doufat, že tradice bude dodržena i ve kvalitě nového materiálu, ochutnávka v podobě otvíráku „Outburst“ zní sympaticky. https://www.youtube.com/watch?v=EFKPWIai3ns 

SEROCS (Mexico) – „Vore“ (EP)
Death metal, Everlasting Spew Records
Hudební produkce mexických démonů SEROCS neuvěřitelně roste s každým albem a svého vrcholu prozatímně dosáhli na svém čtvrtém titulu „The Phobos / Deimos Suite“ z předloňského roku. Milovníci CRYPTOPSY z období „Whisper Supremacy“ či SPAWN OF POSSESSION musí dodnes cítit dozvuky orgastických záchvěvů způsobené poslechem poslední řadovky, a tak ač kapela přichází „pouze“ s novým EP, lze opět očekávat našlapaný, brutální a technický death metal té nejvyšší kvalitativní úrovně. EP o délce necelé půlhodiny bude obsahovat šest skladeb, z toho dvě z dema z roku 2011.

EXOCRINE (Francie) – „Maelstrom“
Death metal, Unique Leader Records
Za sedm let existence čtvrté album, druhé u Unique Leader Records.  Zatím poslední řadovku „Molten Giant“ z roku 2018 možná ještě nemají pro její pestrost a rozmanitost doteď všichni úplně naposlouchanou, a už je tady kapela s novinkou, přesně ve stylu kutí železa, dokud je horké. Kapela svůj progressive/technický death metal posouvá o nějaký ten level výše, a úspěšně se jí daří lehce vyčnívat z řady. Francouzský spolek by si jistě zasloužil vejít ve větší všeobecnou známost, možná se mu to podaří právě s aktuálním počinem. Unique Leader Records je stále zárukou dobrého vkusu a EXOCRINE to jen potvrzují.

DEAD CARNAGE (ČR) – „From Hell for Hate“
Death metal, Immortal Souls Productions
Severomoravské deathers už zmínil kolega Bury, přesto si dovolím i já připomenout novinku vycházející u Immortal Souls Productions, protože je bezesporu se na co těšit. DEAD CARNAGE zrají jako dobré víno a očekávání po skvělém albu „Flesh, Blood, Orgy“ jsou ty nejvyšší. Vše samozřejmě v rámci staré školy, nic jiného ani od této kapely nechceme. S novým zpěvákem, a podle ukázky „Chapel of Decay“ kolující na netu poněkud temnější a zlověstnější sound. Povinnost pro všechny deathmetalisty nejen v nejbližším okolí.

 

Johan

SOMNIATE (Česko) – „The Meyrinkian Slumber“
Black metal, Lavadome Productions, Cloven Hoof
O slovo se brzy přihlásí nová tuzemská blackmetalová kapela složená ze samých známých tváří. Aleš Vilingr (ET MORIEMUR, SELF-HATRED), Štembus (BRUTALLY DECEASED, HEAVING EARTH), Adam Kulich (BRUTALLY DECEASED, FEEBLE MINDED), Tomáš Mařík (BRUTALLY DECEASED, MALLEPHYR) a Zdeněk Klekner (SÓL) natočili loni v Hellsoundu pětiskladbové koncepční album inspirované novelou Golem od  Gustava Meyrinka. O mix a mastering se postaral BST z AOSOTH a tak se dá čekat, že to nebude standardní černý kov. MC vydá Cloven Hoof, CD a LP Lavadome někdy v červnu, přesný datum zatím není stanoven. Kapela chystá i první koncert, ale místo a datum zatím necháme v utajení. (úsměv)  

 

Horaguru

HAIL SPIRIT NOIR (Řecko) – „Eden In Reverse“
Progressive/psychedelic rock / black metal, Agonia Records
Teda letí ten čas pekelně! Opravdu mne zarazilo, že od poslední, mimochodem skvělé řadovky, uplynuly už čtyři roky. Kapele se „Mayhem In Blue“ opravdu povedla, vystoupení na Czech Death Festu 2018 zrovna tak a relativně častý poslech mi ji zachovává krásně čerstvou. Zpěvák Cons Marg, kterého jsme na zmíněném festivalu mohli vidět a slyšet, je na novince pevnou součástí bandu, což potěšilo velmi a singl „The First Ape On New Earth“ zní více než dobře. 

Václav Votruba – Dělníci kovu I: NECROCOCK
Autorizovaný životopis, MetalGate
Tady si myslím není třeba zbytečně plýtvat slovy. Tomáš Kohout je fanouškovi tuzemského undergroundu osoba dobře známá, zajímavá nejen hudbou, kterou tvoří, ale i svými názory a požitkářským způsobem života. Vše pod autorským perem Václava Votruby. Těším se moc!


Zveřejněno: 01. 06. 2020
Přečteno:
1370 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 06. 2020 12:18 napsal/a Coornelus
HAIL SPIRIT NOIR
HAIL SPIRIT NOIR - tak na ty se těšim taky, poslední deska byla parádní, taky jsem jí dost chválil... A stejně jako Horaguru očekávám s napětím knížku o nejvíc sexy chlapovi :-).