Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

16. 5. 2020, Strakonice – garáže za hřbitovem

Johan:

Od letošního posledního jihočeského koncertu uplynuly dva měsíce a dvanáct dní, od první akce „za hřbitovní zdí“ skoro sedm let. Tehdy se brána garáže za strakonickým krchovem otevřela poprvé a následně se tak nepravidelně  dělo v různých intervalech. Zatímco na památnou první akcičku dorazilo sotva třicet místních, na letošní se zájemci o účast museli předem registrovat, aby nebyla překročena povolená hranice pro shromažďování, 100 lidí na jednom místě. Hlad po muzice byl po koronavirovém půstu enormní, účast hlásili party z Prahy či Brna, které by jindy o strakonickou periferii nezavadily… ale co, dalo se čekat, že to tak nějak bude a že zájem o dříve opomíjené malé akce poroste. 

Na místo jsme dorazili krátce po 18. hod., absolvovali registraci, vyfasovali stahovací pásky, které jsme si zatáhli na ruku tak, že řezaly (příliš krátké...), načež jsme hledali někoho s nožem, kdo by nás jich zbavil. (úsměv) Naštěstí se jeden správný muž v našem středu našel a tak jsme mohli vyrazit do víru dění a vyslechnout kus vystoupení nové skupiny složené z lidí z kapel aktivních nyní i dříve. Když zmíním BEHIND THE CEMETERY WALL, TERROR SOCIETY nebo VIOLENCE BY NATURE, asi je jasné, kde se LIFE INSIDE OUT pohybují. Zatím je to takové trochu neotesané, alespoň naživo, on i zvuk byl hodně undergroundový, ale i tak bylo jasné, že jde o další partu sázející na mix hardcore a punku a že se časem, pokud vydrží, může zařadit po bok třeba COMMODORE 64.

Ti na to vletěli jako druzí... i když jako druhá se na „scéně“ objevila městská policie, ještě během prvního setu, která ale netušila, jak se při pohledu na početné zástupy pankáčů, hardcoristů a metaláků zachovat, a tak po chvíli odjela – proslýchalo se, že pro posily. COMMODORE 64 na nic nečekali a rozjeli svůj hardcore/punk plný svěžích melodií. Nicméně koncert byl zhruba v polovině přerušen, protože na place se objevila police státní. Akci organizovala strunná sekce COMMODORE 64, tak museli pánové k „výslechu“, který naštěstí netrval dlouho a po chvíli se hrálo dál. Poprvé jsem kapelu viděl s novým (nevím, jak dlouho už v sestavě je…) zpěvákem, který bez problémů zapadl a výsledkem byl fajn koncert.

Jako třetí se před garáž srovnali LAHAR, kteří mají venku novou desku, kterou měli během jara propagovat na turné ve společnosti ČAD a ADACTY. Z toho logicky sešlo, nicméně „záplata“ v podobě strakonického setu byla výborná. Z novinky zazněly všechny čtyři fláky, přičemž „Už mě to nebaví“, „Démona“ i „Hru stínů“ už mohli pravidelní návštěvníci koncertů LAHAR slyšet, zato „Pérák“ si odbyl premiéru. Největšího aplausu se ale samozřejmě dočkal hitový „Déšť“, ale ohlasy byly bouřlivé prakticky celý set, během kterého se k Růžovi přidávali i nějací „zpěváci“ z hlediště a před kapelou se rozjel točkolotoč. Nebylo divu, že si křiklouni vyřvali přídavek. 

Trend postupného přitvrzování dokonali KAOSQUAD. I je jsem viděl poprvé s novým členem v sestavě a nutno uznat, že náhrada za Aleše je adekvátní, Štěpán se za bicími předvedl ve výborné formě. Totéž se dá říci na adresu celého tria, old school bordel rozsévalo optimálních dvacet minut s náležitou intenzitou, takže se taky skotačilo a aplaudovalo o přídavek. 

Akce plánovaná od 18 do 22 hodin skončila o hodinu dřív, ještě za polosvětla-pološera, a myslím, že všichni přítomní odcházeli naprosto spokojeni. Opět se ukázalo, že hlučná muzika na jihozápadě Čech  táhne, že renesance započatá zhruba před deseti lety stále trvá. Věřme, že bude trvat dál, že se postupně rozjedou další akce a povedou i nějaké ty letní festivaly. 


Jindra:

Tak sláva! Po více než dvouměsíčním kulturním „útrumu“ opět vylétla první vlaštovka. Ta sice dle pranostik jaro nedělá, ale může mít na svědomí pěknou lidovou veselici. „Agentura“ Behind the Cemetery Wall uspořádala v sobotu 16. 5. festiválek ani ne tak neobvyklého formátu, jako spíše neobvyklého místa konání. Z katastrálního pohledu se jedná o poslední řadu garáží ve Strakonicích nedaleko zahrádkářské oblasti Na Hajské z jedné strany a cca 200 metrů vzdáleného městského hřbitova. Úvodní slovo dostali kolem 18. hod. LIFE INSIDE OUT z nedalekých Střelských Hoštic. Kapela kolem duchovního otce skupiny kytaristy Zbyni vznikla teprve vloni na troskách TERROR SOCIETY a momentálně neaktivních CONOPED. LIFE INSIDE OUT předvedli HC/punk lokálního významu s upřímnou snahou vydat ze sebe co nejlepší výkon. Zdali jim muzika obrátí život naruby, se ukáže časem, ale buďme při zemi. Hned během prvního koncertu se objevila motorizovaná hlídka městské policie k vyhodnocení „rizik“ pořádané akce. Aby dala jasně najevo, že tam není pro nic za nic, spustila světelnou sirénu na střeše služebního vozu a natočila videosekvenci z místa činu. Před odjezdem upozornila, že po vystřídání služby se vrátí i se státními kolegy. 

A slib byl dodržen. Čerstvá hlídka měšťáků dorazila posílena vozidlem Policie České republiky ve chvíli, kdy už COMMODORE 64 hráli, takže si jejich členové-pořadatelé museli dát pauzu a podat  vysvětlení. Po ověření jejich totožnosti a upozornění na nutnost dodržování rozestupů a používání ksichtoplen mohla akce nerušeně pokračovat. Již rozehřátí COMMODORE 64 pokračovali ve svém HC punku okořeněném thrashovým průvanem, který přišel v sobotním teplém počasí vhod. Texty jsem moc, resp. vůbec nepochytil, což ani zdaleka nevadilo partičce fans, která moc dobře věděla „vocode“. KOMODOŘI šlapou na celé instrumentální frontě, mě osobně výkonem příjemně pobavili. Klubové vystoupení slibuje pěknej masomlejn. 

Neznám nikoho, kdo by řekl „tak na LAHAR už nikdy“. Písecká thrashmetalová parta si trošičku spravila sobotním „živákem“ chuť poté, co musela zrušit, respektive přeložit turné se slovenskými ČAD a ADACTA. Na pátek 15. 5. bylo v plánu vystoupení před věrnými v písecké Podčáře a tour měla končit 16. 5. v Chrudimi. Kytarová sekce v lajně na značkách v tradičním postoji na „dlouhý krok“, navíc vytuněná stylovými rouškami, vpředu na ještě „delší krok“ Růža, vzadu ve stínu týlu Žrout se svými bubínky. LAHAR do prášícího mosh pitu vhodili pecky „Lebka a hnáty“, „Démon“, „Hra stínů“, „Pérák“ i většinu songů z EP „Až přijde čas“.

Původně blatenské (což již úplně neplatí) trio KAOSQUAD spustilo tornádo grind/death válů jako ze zápisku policejního koronera po ohledání zapáchající zdechliny. Nefalšovaná výkladní skříň extrémního metalu, kde je možno zahlédnout odlesk starých CARCASS nebo OBITUARY. Hrálo se mj. z EP „Institute For Mental Decay“, skladby „Corridors of Misery“, „Run on Pills“, „Raid Sirens“, došlo i na „Drunckjen“ a „Napalm“ z letošního EP „Ravenous“. Cca stovka dobrovolně platících se začala rozcházet úderem 21. hodiny. A přestože byl na místě zakázán prodej jakéhokoli občerstvení, odpadu se vyskytlo na malý Kuka vůz. A neděli ale bylo na parketu až na nahodilý pivní (?) splatter jako v pokojíčku. Pořadatelům palec nahoru… Určitě by bylo dobré něco podobného zopakovat, proto není na místě dávat místním sado-kolchozníkům („sado“ rozuměj sadař) záminku k občanskému protestu.


Peťan:

Koncerty už všem chyběly, takže jakmile to bylo je trochu možné, kluci kolem COMMODORE 64 zorganizovali další akci na garážích za strakonickým hřbitovem. Pro nás místní nic nového, pro přespolní určitě netradiční koncertní lokalita. Zajímavé bylo sledovat, jaký rozruch celá akce způsobila den dva před termínem na sociální síti. Kvůli omezení návštěvnosti z pochopitelných důvodů a následné rezervaci vstupenek se ozvalo hned několik chytráků s tím, že je předprodej zmanipulovaný, apod. Nakonec někteří z nich na koncert vůbec nedorazili a vlastně nikomu tihle „fans od počítače“ nechyběli. Zajímavé je, že za roky pořádání metalových koncertů jsem se s něčím podobným nesetkal, ale hardcore kids to asi vidí jinak…

No nic. S Žakynem jsme dorazili na místo krátce před šestou, zaplatili vstup, pozdravili kámoše, kteří už mi bezpochyby fakt chyběli, a s lahváčem v ruce jsme vyčkávali na očekávaný příjezd policajtů. Měšťáci byli na místě celkem rychle, asi po třetím songu první kapely LIFE INSIDE OUT. Jenže si s nastalou situací nevěděli rady. Chvíli čekali a nakonec odjeli pro posily. Mezitím nová formace složená ze členů kapel CONOPED nebo VIOLENCE BY NATURE mydlila klasický hardcore/punk. Bez mučení přiznávám, že jsem kluky příliš nevnímal a věnoval jsem se víc pokecu s lidmi. Z toho, co jsem mohl slyšet, usuzuji, že LIFE INSIDE OUT jsou na začátku a zatím tam trochu chybí určitá jistota i potřebná energie, nicméně se nám tady rýsuje další fajn kapela na podobné akce.

To následující COMMODORE 64 před pár lety začínali podobně, dnes jsou však skvěle sehranou partou, která kráčí po vydlážděné a osvědčené cestě hardcore/punku. Undergroundový zvuk (hrálo se jen na aparáty a bez zvukaře) nijak neuškodil jednoduchému, ale zároveň energickému projevu kapely. Krátké songy nabídly i melodičtější linky, takže fandové žánru si chrochtali blahem. Cca v polovině koncertu dorazila i státní policie a došlo na krátkou pauzu, během níž oba kytaristé promlouvali se strážci zákona. Vše skončilo verdiktem „mějte roušky a bavte se“, což v praxi znamenalo „až zmizí jejich oktávka, roušky sundat a bavte se“, haha.

LAHAR to odpálili za světla, ale s o to větší silou. Kluci nám po dobu karantény zapustili řepy, a tak už se čeká jen na posledního Žrouta, až si nechá transplantovat kštici, jakou nosíval svého času Bon Jovi. Pak budou LAHAR konečně metalová kapela, haha!!! Ale vážně, LAHAR za to vzali tak, jak je všichni dobře známe. Kupodivu lezl ven i relativně dobrý zvuk, takže jsme si mohli užít všechny nové songy z právě vydaného EP „Hra stínů“. Z nich vyčnívala hlavně skladba „Pérák“, která zazněla vůbec poprvé naživo a byla to pořádně svižná thrashovačka. Po novinkách došlo i na starší fláky, mezi kterými dominovaly skladby „Krev“, „Déšť“ nebo přídavek „Dva hroby“. Lehce pozměněný setlist LAHARŮM slušel a já si jejich set jako vždy užil. Při chuti pak byli i fans, kteří se postupně přidávali a nakonec udělali slušnou rotyku, až se prach zvedal. LAHAR poněkolikáté a zase skvěle!

Během zlaté hodinky nastoupili KAOSQUAD s pro mě stále novým bicmanem Štěpánem. Dvacetiminutová jízda oldschoolového death/grindu musela všechny dorazit. Trojice hraje tak, jako nikdo jiný v tuzemsku a dělá to zatraceně dobře. Krátké songy s drtivými riffy, deathmetalovými přechody i sypačkami á la CARCASS v raných letech. Žádné pauzy, žádné kecy. Nekompromisní grindcore staré školy jen zpečetil tento podařený večírek. Už by to chtělo velkou desku! 

Díky patří pořadatelům, že si troufli v těchto časech něco takového uspořádat, všem kapelám za kvalitní živou produkci, která všem musela neskutečně chybět, a samozřejmě všem fans, kteří si za hřbitovní zeď našli cestu. Bylo jich kolem stovky a někteří neváhali cestovat stovky kilometrů. Respekt!

Fotky: Jindra

Skalíkova galerie

Berryho videa

COMMODORE 64

Čerti lezou z děr, aneb emotivní vystoupení kapel a jihočeské hardcore-punk / metal brigády u kultovních garáží za ještě kultovnější hřbitovní zdí.

https://youtu.be/rCGKMCtGaxQ

~~~

LAHAR – Pérák [THRASH METAL DIY VIDEO]

LAHAR dávají naději, že se život vrátí zpátky!

https://youtu.be/LOcTPdhVO48

~~~

LAHAR

Taky už vás to nebaví?!

https://youtu.be/rkOrkWerGXg

~~~

KAOSQUAD

Ve většině republiky se při koncertě sem tam skáče z pódia, v jižních Čechách běžně ze střechy garáže.

https://youtu.be/rgjLKQegNtY
 


Zveřejněno: 20. 05. 2020
Přečteno:
3133 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 05. 2020 07:48 napsal/a Coornelus
Akce
Skvělá akce. Vše si pěkně sedlo. Od počasí po zvuk. Zpestření obstarala policie... Pěkně napsáno, jo a super fotky! Lahar a Kaosquad diktovali. Další kapely ale taky netahaly za kratší konec.